12/02/2021

Santiago Niño-Becerra afirma a Foros 2021 que la pandèmia accelerarà la fi del capitalisme

En la seva intervenció, l’economista català va incidir en l’enfonsament rècord del PIB mundial i en l’augment sense precedents del deute públic

Santiago Niño-Becerra, catedràtic d’Estructura Econòmica per la Universitat Ramon Llull, afirma que la crisi generada per la irrupció de la pandèmia de la COVID-19 accelerarà la caiguda del sistema capitalista, que situa en algun moment entre els anys 2050 i 2070. Així ho ha explicat en una conferència que es va celebrar dimecres passat, en el marc del cicle Foros 2021 que organitza UIC Barcelona School of Architecture.

En la seva conferència, titulada “Mirant cap al 2060”, l’economista català ha assenyalat que l’arribada de la pandèmia ha trencat la tendència econòmica global dels últims 50 anys. I ha afegit que, per trobar una caiguda similar del PIB a escala global, caldria remuntar-se a les crisis agràries de finals del segle XVIII.

Segons Santiago Niño-Becerra, la caiguda del PIB mundial ha vingut acompanyada d’un gran augment del deute públic, “que ha arribat a superar els nivells posteriors a la Segona Guerra Mundial”. Un altre indicador preocupant, ha manifestat, és la gran afectació que la pandèmia ha tingut en el comerç mundial a causa de les limitacions de mobilitat imposades per la COVID-19.

En aquest context, ha destacat que la productivitat serà un indicador determinant en el futur i, en el cas d’Espanya, ha afirmat que les dades no són bones, si es compara amb països com Alemanya o França. Segons ha apuntat, en qüestió de 60 anys, la desigualtat augmentarà a tots els països del món i ha pronosticat que “el capital es concentrarà en poques corporacions”.

L’economista ha conclòs que les expectatives econòmiques tant en l’àmbit mundial com a Espanya “no són bones” i que “haurem d’especialitzar-nos a administrar recursos escassos”.

Sota el títol “Expectations” (‘Expectatives’), Foros 2021 condueix les reflexions entorn de l’escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, amb un focus especial en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.