27/06/2014

Senén Florensa presenta la situació entre el món àrab i mediterrani als alumnes de Dret

Senén Florensa , president executiu de l'Institut d'Estudis de la Mediterrània (IEMED) va pronunciar la conferència «Revoltes i continuïtat en el món àrab i mediterrani» dins del cicle de conferències de formació contínua que organitza la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques.

Al llarg de la conferència, Florensa va parlar del paper de l’IEMED en la tasca de fomentar la cooperació entre Europa i la Mediterrània. Així, Florensa va explicar que l’any 1995 va ser clau en l’inici del que es va denominar procés Barcelona, un “intent de crear una àrea de prosperitat i intercanvi cultural entre les diverses àrees de la Mediterrània”. Així, amb aquest procés es van associar els països Espanya, Portugal, Malta, França, Itàlia i, d'altra banda, Tunísia, Líbia, Mauritània, Marroc i Algèria, i es va crear el grup 5 +5: “un grup de països informal per tractar temes com ara estructures i enllaços, i, en general, política exterior”, va afirmar Florensa.

El president de l’IEMED va explicar les complicacions que han anat sorgint al llarg dels anys en aquest procés i el disseny d’una “zona lliure d’intercanvi”. Tal com ell mateix va explicar, aquest procés s’ha vist en bona part frenat pel conflicte a l’Orient Mitjà; tot i això, “per a Tunísia i el Marroc ha conclòs el període i ja hi ha una zona d’intercanvi”.

De la mateixa manera, va explicar els dos principis d’actuació que té l’IEMED: “una geometria variable per a una determinada política, és a dir, poder arribar a acords entre dos o tres països”, i una “cooperació reforçada per poder aplicar els instruments de la política europea sense necessitat que s’inclogui tots els països”.

Finalment, va destacar els avenços fets els últims anys, la situació actual , i va quina explicar com es preveu que serà la situació en el futur.

Florensa ha estat ambaixador d’Espanya a Tunísia (2000-2004), cònsol general d’Espanya a Berlín (1992-1996), i primer secretari de l’Ambaixada d’Espanya davant la UNESCO (1986). També ha estat director general de l’Institut de Cooperació amb el Món Àrab, Mediterrani i Països en Desenvolupament (ICMAMPD) del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol (1996-2000), i secretari per Espanya del Comitè Averroes entre Espanya i Marroc (1996-2000). A la Generalitat va ocupar el càrrec de secretari general dels departaments de Comerç, Consum i Turisme (1986-1989) i de Política Territorial i Obres Públiques (1989-1992).