- Més vistos
- Darrera visualització
S’inaugura la fase catalana del Fòrum UNIV 2017
El dia 18 d’octubre es va presentar a UIC Barcelona la vuitena edició del Fòrum UNIV amb la conferència de Conrad Vilanou, filòsof i pedagog, catedràtic del departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, que va parlar de “La fi del món d’ahir: l’educació en un món canviant”.
“Un món en moviment” és el lema que enguany el Fòrum UNIV proposa als estudiants perquè l’analitzin i l’estudiïn a través de les seves ponències. En la seva conferència, Vilanou va fer un repàs de l’evolució del sistema educatiu durant el segle XX, esmentant diverses obres literàries. Va assegurar que vivim en un món post ideològic, que s’ha fet tècnic, post orgànic, post convencional i post humanístic. Ens toca viure una “època post literària; no és que no es llegeixi, sinó que es llegeix poc. L’educació ja no és tan presencial, cada vegada és més virtual. La meva presència al món també ha canviat: hi ha una tensió entre formació i performació”, va assegurar.
D’altra banda, Vilanou va fer notar al públic assistent que abans vivíem en el món del treball, de l’esforç i de les ganes d’aprendre. “Ara hem de motivar els alumnes. Hem passat de les ganes d’aprendre a les competències. Se’ns demana molta més productivitat”, va afirmar. Amb tot, va encoratjar els estudiants presents a l’acte dient-los que “la vida té sentit i tenim l’obligació de ser feliços. I els professors tenim l’obligació de ser feliços, també”, i per emfatitzar-ho els va remetre al llibre Cartes a un jove poeta, que Rilke va escriure l’any 1929.
L’UNIV és un fòrum transversal de diàleg permanent que té lloc en diferents universitats d’arreu del món. Des de fa vuit anys UIC Barcelona acull la fase local catalana de preparació per a la trobada internacional que tindrà lloc a Roma durant la propera Setmana Santa.