03/05/2023

S’inaugura ‘Mirades’, l’exposició d’art que commemora els 25 anys de UIC Barcelona

La mostra exposada al Saló de Graus recull les obres més representatives de la col·lecció d’art de la Universitat. L’exposició ha estat inaugurada per la vicerectora de Comunitat Universitària, Esther Jiménez, i hi han assistit artistes com Josep Lluís Xuclà o Esteve Casanoves, i figures clau en l’inici de la col·lecció pictòrica, com Josep Espot, primer administrador de la Universitat

Dimecres passat, 3 d’abril, es va inaugurar al Saló de Graus de UIC Barcelona l’exposició d’art: “Mirades. Art dels segles XIX i XX”, que recull una mostra representativa de les obres que conformen la galeria d’art de la Universitat, ampliada al llarg d’aquests 25 anys d’història. A l’acte d’inauguració, hi van assistir galeristes, artistes, i representants de la comunitat universitària de UIC Barcelona.

La vicerectora de Comunitat Universitària, Esther Jiménez López, va ser l’encarregada d’inaugurar l’exposició i de presentar Judith Urbano, degana de la Facultat d’Humanitats, que va fer una breu explicació de les obres més significatives seleccionades per a l’exposició.

Els convidats van poder gaudir de l’explicació de primera mà d’artistes com Esteve Casanoves i Josep Lluís Xuclà, que van assistir a l’acte. El pintor i escultor Esteve Casanoves va explicar com en la seva obra Casa inclinada va buscar a través de diferents tècniques pictòriques que l’espectador percebés la tridimensionalitat del quadre, construint en cada ment una imatge diferent. D’altra banda, Josep Lluís Xuclà, autor de l’obra Llibres, va explicar com va rebre l’encàrrec de la Universitat i la seva voluntat de plasmar en forma de díptic una sèrie de llibres de manera minimalista i harmoniosa entre les dues parts del quadre.

Així mateix, quadres com a Acadèmia masculina o Retrat de l’avi, de Marià Fortuny, formen part de les més de seixanta obres que il·lustren i identifiquen despatxos, sales i diferents espais de la Universitat. Fortuny és considerat per molts historiadors de l’art com l’artista espanyol més important del segle XIX, després de Goya, i va gaudir en vida del reconeixement internacional per les seves pintures.

La inauguració va rebre la visita de Josep Espot, primer administrador de UIC Barcelona, que va compartir el seu testimoniatge de com es va iniciar la selecció de les obres pictòriques a encàrrec de Ramón Guardans, dirigent del Patronat fins al 1998.

La col·lecció, que va començar el 1997, va néixer amb l’impuls del Patronat Universitari i un grup de galeristes, crítics i agents culturals que van perfilar els criteris de selecció i adquisició de les obres, amb la idea de contribuir a l’enriquiment cultural de la comunitat universitària de UIC Barcelona.