04/12/2015

Sis professors de UIC Barcelona presenten ponències al IV Congrés Català de Filosofia

Del 24 al 28 de novembre va tenir lloc a Vilafranca del Penedès el IV Congrés Català de Filosofia, que va acollir més de 180 intervencions i va congregar a més de 300 persones. Hi van participar totes les universitats catalanes i diferents entitats. De la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, hi van prendre part sis professors.

A la sessió inaugural hi van intervenir Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona; Josep Montserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la mateixa universitat i president de la Societat Catalana de Filosofia, i l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull.

Els professors de la Facultat d’Humanitats que hi van participar van ser Xavier Baró, el qual va dissertar sobre la mort en Nieremberg; Albert Moya, director d’estudis, que va parlar de la religió de l’art en el pensament jovenívol hegelià; Xavier Escribano, que va fer una reflexió des de la fenomenologia de la malaltia; Bernat Torres, sobre el diàleg Fileb, de Plató, i Gabriel Fernández i Andrea Rodríguez, les ponències dels quals van ser, respectivament: “El rol fonamental de l’alteritat a l’experiència humana”, i “De l’experiència de la dignitat al final de la vida a la fenomenologia de la corporalitat de K. Toombs”. A més a més, els alumnes de primer del grau en Humanitats i Estudis Culturals van assistir a les sessions del divendres 27.

A part de les diferents ponències sobre filosofia contemporània, el congrés constava de sis simposis específics, tres dels quals giraven al voltant de tres filòsofs —Francesc Xavier Llorens i Barba, Jacques Derrida i René Descartes— i els altres tres eren dedicats a l’idealisme alemany, a l’ètica i la política i a l’estètica gustatòria.

El Congrés Català de Filosofia té l’objectiu de debatre els problemes plantejats actualment per la filosofia, motiu pel qual hi han intervingut experts de tot el territori de cultura catalana. A més de les universitats, hi van participar entitats com l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana de Filosofia, la  Càtedra Ferrater Mora o l’Institute of Law and Technology, així com diverses entitats valencianes i balears.