29/05/2023

Teresa Vallès imparteix una conferència al congrés: “Job: justícia i sofriment”, organitzat per la Universitat d’Aveiro (Portugal)

La professora de la Facultat d’Humanitats va impartir la conferència d’obertura del congrés: “Job: justícia i sofriment” a Aveiro, Portugal, el 10 de maig passat

La Universitat d’Aveiro va organitzar els dies 10 i 11 de maig un congrés internacional sobre la figura del personatge bíblic de Job, que dona continuïtat a congressos celebrats els últims anys en l’àmbit del Projecte Llengües, Literatures i Cultura. Mitografies: temes i variacions. A la conferència “La figura de Job com a motiu literari. El desig de sentit davant el sofriment”, la professora de la Facultat d’Humanitats Teresa Vallès va dur a terme una anàlisi comparativa del personatge bíblic de Job amb els protagonistes de tres obres literàries inspirades en aquest mateix personatge. Es tracta d’obres de Voltaire, Joseph Roth i Carlos Pujol que reescriuen la història de Job i es pregunten sobre el sentit del patiment.

Vallès explica com el personatge bíblic de Job ha inspirat pensadors i artistes d’èpoques nombroses, de manera que en la història occidental la seva figura ha protagonitzat múltiples quadres, escultures i composicions musicals, així com novel·les i poemes. Mitjançant l’exploració de les coincidències i divergències formals i temàtiques que presenten algunes recreacions literàries de la història de Job, es pot identificar el motiu literari protagonitzat per aquest personatge.

En la seva intervenció, la professora d’Humanitats defensa que Job ha donat forma a una “representació verbal d’una situació típica que es repeteix, una situació estereotipada com la d’altres motius literaris identificats per la literatura comparada com ‘l’amor impossible’ (representat, per exemple, en Romeu i Julieta) o ‘l’injust desterrament’ (encarnat, entre d’altres, pel Cid). Per tal de caracteritzar el motiu literari de Job, Vallès va analitzar quins elements de la història bíblica perduren en les obres que s’hi inspiren i quina transformació ha sofert en adaptar-se a èpoques i cosmovisions diferents. El fonament antropològic del motiu literari de Job és el desig d’una explicació racional davant el patiment.

En el congrés s’han abordat altres temàtiques al voltant de la figura de Job com l’hibris i el càstig, l’esperança i la vida, la fidelitat i la integritat o les fragilitats de la condició humana. Aquest congrés internacional s’emmarca  en el projecte Mitologies: temes i variacions CLLC de la Universitat d’Aveiro.