- Més vistos
- Darrera visualització
Toni Gironès reivindica a UIC Barcelona la condició d’habitabilitat de l’arquitectura
L’arquitecte català va oferir la conferència inaugural de la 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona
El 21 de setembre, l’arquitecte català Toni Gironès va inaugurar la 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona de UIC Barcelona School of Architecture amb una conferència titulada “Topografies en el temps. L’experiència de l’arquitectura”. Vicenç Sarrablo, el director de la càtedra, va ser l’encarregat de presentar la sessió i va qualificar Toni Gironès com un dels exponents de l’arquitectura lleugera. “Aprofitar el que ja hi ha és una actitud en l’arquitectura que Toni Gironès sempre ha sabut explotar molt bé”, va destacar, al mateix temps que va definir l’arquitecte com “el Jujol del nostre temps”.
A continuació, Toni Gironès va començar la seva intervenció, que va fer girar al voltant del seu projecte “Espai transmissor del túmul dolmen megalític de Seró”, construït l’any 2012 al municipi de Seró (Artesa de Segre, Lleida). Es tracta d’un petit equipament cultural, d’ús polivalent, que va resultar guanyador del Premi FAD d’Arquitectura de l’any 2013 i va ser una de les tres obres triades per representar Catalunya en la 14a Biennal d’Arquitectura de Venècia de l’any 2014.
L’espai reuneix les condicions que, segons va explicar, inspiren la seva pràctica professional, entre les quals destaquen l’activació d’allò preexistent, l’ús de la vegetació com a material de l’arquitectura, l’optimització dels recursos naturals o el paper central de la condició material i el pas del temps en els projectes.
“No entenc l’arquitectura sense la idea d’habitar-la. L’abstracció és necessària per al procés projectual però, perquè sigui arquitectura, aquesta abstracció ha de tornar a la realitat”, va incidir. I va llançar un missatge als estudiants: “El bon projectista aprèn cada vegada a dubtar més bé”.