14/12/2022

Transmèdia Lab: nous estudis a la Facultat de Ciències de la Comunicació

La Facultat de Ciències de la Comunicació disposa d’unes noves instal·lacions: el Transmèdia Lab. Un espai en el qual els estudiants poden experimentar, crear i fer realitat els seus projectes audiovisuals

L’espai ha estat presentat a la Junta de Govern, que va visitar les instal·lacions el 30 de novembre mentre els estudiants feien classe. L’espai, que està situat a la planta Beta 2 del Campus Barcelona i que està operatiu des de l’inici d’aquest curs acadèmic, rep el nom de Transmèdia Lab. És més que un estudi de ràdio, so o videopòdcast: ‘transmèdia’ fa referència a múltiples mitjans i plataformes de comunicació, ja que en un mateix espai es disposa de la tecnologia necessària per poder innovar amb formats d’àudio i vídeo, tant a classe com en pràctiques professionals o en l’experimentació de projectes extraacadèmics.

El rector, Alfonso Méndiz, que va ser degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació del 2015 al 2021, ha valorat de manera molt positiva el Transmèdia Lab. “Com a antic professor de la Facultat per a mi és un orgull veure que els alumnes d’avui poden preparar-se exactament igual que estan treballant cada dia els professionals de la ràdio i la televisió. Aquest és el somni que jo tenia quan era degà i m’alegra molt que s’hagi pogut dur a terme i estic segur que en altres centres prendran com a exemple aquest Transmèdia Lab, perquè avui dia la formació que requereix algú que treballa en el món de la comunicació audiovisual o del periodisme és el 360 que implica so, imatge, moviment i realització en directe”, ha afirmat el rector.

La degana de la Facultat, Rebeca Pardo, ha destacat que “els nous espais estan sent catalitzadors de vocacions radiofòniques i de so”, i que “estan despertant gran interès per part d’estudiants, professors i fins i tot visitants d’altres centres”. Els nous espais s’obren amb la incorporació de Pau Robert Martínez com a tècnic de ràdio, so i multimèdia, per donar suport a estudiants i professors. En els primers mesos d’obertura, ja s’han rebut sol·licituds diverses per aprofitar els espais lliures entre classes per fer, de manera voluntària, des de pòdcast fins a enregistrament de cançons.

L’espai comprèn els estudis Transmèdia (107 m²) i una sala de redacció digital (138 m²) acabats de construir i equipats. Cadascun dels estudis disposa d’una cambra PTZ robotitzada, programari professional com Dalet Galaxy i l’entorn Adobe, una taula de mescles digital i espai per a sis locutors, a més d’una estació per a doblatge de pel·lícules i locució (tant publicitària com institucional), que també permet l’enregistrament musical.

Els estudis també tenen pantalles de plasma de fins a 85 polzades amb funcions diferents. Les situades a les parets després dels locutors permeten projectar un altre contingut audiovisual per a formats en els quals s’inclogui l’enregistrament o retransmissió d’imatge, així com les caretes dels programes o altres elements de marca. Davant dels locutors hi ha més pantalles que permeten seguir l’actualitat informativa o visualitzar els continguts necessaris, per exemple, per al doblatge.

Com que estan equipats amb tecnologia d’última generació, en el Transmèdia Lab es poden explorar formats tant de so (ràdio i pòdcast, enregistrament de música, locució, doblatge…) com d’imatge, en els quals es poden treballar de manera professional tots els nous formats híbrids com el videocast o videopòdcast, així com l’equivalent a un programa de televisió: informatiu, entrevistes, tertúlia...

Gràcies a les graderies que hi ha en els estudis, els estudiants poden seguir les classes i les pràctiques dels seus companys. També permetrien l’assistència de públic durant l’enregistrament dels programes.

La sala de redacció disposa de deu taules rodones de grans dimensions per poder treballar en equips de fins a sis persones amb trenta ordinadors portàtils. Aquests ordinadors estan equipats per treballar amb programari professional com l’entorn Adobe i Dalet Galaxy en xarxa sense fil. La sala de redacció està connectada amb tots dos estudis per permetre la connexió tant en imatge com en so.

En definitiva, amb el Transmèdia Lab la Facultat de Ciències de la Comunicació posa a UIC Barcelona a l’avantguarda de les instal·lacions professionals fusionant el millor del món acadèmic amb el més avançat del context mediàtic, i fomenta al mateix temps la innovació docent que caracteritza la Universitat.