04/12/2014

Tres peces ceràmiques que resolen cobertes, paviments i façanes, premiades en l´11a edició de la Càtedra Ceràmica ASCER

Els alumnes Marina Baró, Andrea Massip i Guillem Díaz, van guanyar divendres passat l’onzena edició de la Càtedra Ceràmica ASCER de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) amb tres peces ceràmiques que resolien, respectivament, cobertes, paviments i façanes.

Els 23 alumnes que aquest any cursen l’assignatura Innovació i Disseny de Materials Ceràmics a la Càtedra Ceràmica, guiats pels professors Jordi Roviras i Cristina García Castelao, van defensar un per un les peces ceràmiques que han treballat al llarg de tot el trimestre davant d’un jurat compost per Emiliano López, de López Rivera arquitectes; Xavier Ros, d’H Arquitectes; Rosa Urbano, directora de la Càtedra Ceràmica de Liverpool, i Eva Pedrajas, de l’Asociación Española de Fabricantes de Azulejos y Pavimentos Cerámicos Ceràmics (ASCER), que impulsa la Càtedra Ceràmica, tots ells acompanyats del director de la Càtedra, el Dr. Vicente Sarrablo.

PECES GUANYADORES I ACTA DEL JURAT:

Categoria Cobertes: Marina Baró. Premi a la peça AVI

Es tracta d’una peça que neix d’una certa crítica al material de la xapa de coberta (xapa col·laborant), que no hi entra en conflicte sinó que realça la geometria en secció de la peça. Treballa, segons el jurat, d’una manera molt solidària amb la xapa, contribueix a realçar-ne el perfil i genera un bon diàleg entre tots dos materials. El jurat ha destacat que hi ha usos latents imprevistos en la peça mateixa i que la contundència en la forma en realça la geometria i la converteix en un element molt bell.

Categoria Paviments: Andrea Massip. Premi a la peça T-FILTRÓN

Segons el jurat, aquesta peça propicia, gairebé a la perfecció, un dels aspectes més interessants d’un paviment urbà, que és la capacitat d’acumular aigua a la part inferior i filtrar-la en el terreny amb el temps. És una peça de fàcil aplicació i que un operari no especialitzat pot arribar a col·locar perfectament i amb certa facilitat. És un sistema obert que cada arquitecte pot customitzar i col·locar de diferents maneres per aconseguir funcionalitats diferents del mateix paviment; i com que és de ceràmica hi ha un potencial real en la mateixa peça que la realça i la dignifica. Presenta una versatilitat molt àmplia a l’hora de col·locar-la i la simple geometria (en forma de H) que té la converteix en una peça potent, amb personalitat i amb capacitat d’adaptar-se a les necessitats compositives del projecte.

Categoria Façanes: Guillem Díaz. Premi a la peça GREEN WAVE

El jurat ha premiat aquesta peça per la forma holística que té i per la sensibilitat de l’alumne en la definició de la geometria de la peça i l’economia de mitjans utilitzats i projectats per executar-la. Tot això, segons el jurat, defineix un sistema de façana verd molt interessant i coherent amb el clima i l’edifici. A més a més, destaquen que tot el sistema de recollida i aprofitament de l’aigua de la pluja realça i emfatitza el mateix sistema constructiu i la mateixa geometria de la peça (forma de catenària invertida), gairebé com una tela ceràmica penjada pels dos extrems.

10 ANYS DE CÀTEDRA

Des que el 2004 es va implantar la Càtedra Ceràmica a l’ESARQ-UIC, dirigida per l’arquitecte Vicente Sarrablo, han passat per les aules més de 200 alumnes, que han pogut incorporar a la seva formació un coneixement més gran del producte, així com de les enormes possibilitats que la rajola ceràmica pot aportar al treball creatiu i conceptual d’aquests professionals.

Al llarg d’aquesta dècada, els alumnes han presentat moltes propostes amb una visió innovadora i amb desenvolupaments de noves aplicacions de la ceràmica. Tots aquests treballs es recullen en les memòries que s’editen cada curs sota el títolMateriales Cerámicos” i que estan accessibles a la web de la Xarxa de Càtedres.

Com a conferenciants convidats, han passat per la Càtedra Ceràmica de l’ESARQ-UIC professionals de la talla de Carlos Ferrater (OAB), Paredes & Pedrosa, Elena Rocchi (EMBT), Albert Viaplana, Caruso & St. John, Nieto & Sobejano, Javier Garcia Solera, Juan Herreros, Josep Bohigas (BOPBAA), Bernalte & León, Toni Gironès, Carlos Quintans, Amid (Cero9), Carme Pinós, Fernando Menis, Ruiz-Geli, Barkow & Leibinger, Peter Rich i João Álvaro Rocha, els quals, en moltes ocasions, també han participat en el procés de desenvolupament dels projectes dels alumnes o com a jurat en el concurs de projectes amb què es tanca curs a final d’any.

 El colofó dels 10 anys de la Càtedra Ceràmica ASCER de Barcelona ha estat l’exposició Barcelona Ceramics que ha acollit el COAC, i que viatjarà al febrer a la fira Cevisama de València.