20/12/2021

Tres projectes de recerca en infermeria de UIC Barcelona reben una beca del COIB

Les iniciatives, impulsades pel Departament d’Infermeria de UIC Barcelona, han obtingut una beca del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Cada any, aquest col·legi professional lliura una sèrie d’ajudes econòmiques a través del programa d’Ajudes a la Recerca Infermera

Els projectes que han rebut les ajudes estan dirigits per les investigadores M. Ángeles de Juan, Cristina Monforte i Laia Wennberg, que també són professores del Grau en Infermeria.

M. Ángeles de Juan ha liderat l’estudi que porta per títol “Eficàcia d’una activitat formativa per a l’increment de la resiliència en estudiants d’Infermeria davant la COVID-19”. L’objectiu d’aquest treball és desenvolupar i avaluar una intervenció psicoeducativa dirigida a incrementar la resiliència d’estudiants del Grau en Infermeria. L’anàlisi de les vivències d’estudiants d’aquesta disciplina que van treballar en el sistema sanitari durant la primera onada de la pandèmia de COVID-19 permetrà identificar els factors protectors que els han permès mitigar l’impacte de la pandèmia, i servir de base per al disseny de la intervenció.

El segon projecte està liderat per Cristina Monforte, vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència del Coneixement de la Universitat, i directora del Departament d’Infermeria. Sota el títol “Definició i validació de l’etiqueta diagnòstica ‘Desig d’avançar la mort’”, i davant l’aprovació recent de la llei d’eutanàsia i suïcidi assistit, les investigadores es plantegen el rol que hauran d’exercir les infermeres i infermers a l’hora d’implantar-lo, així com en l’avaluació dels pacients que expressen el desig d’avançar la mort (DAM).

Segons explica la investigadora, “el DAM és un fenomen reactiu al patiment, fluctuant en el temps, que pot emergir amb una certa freqüència en els pacients amb malaltia avançada i que té significats diferents per al pacient que l’expressa”.

Finalment, la professora Laia Wennberg lidera el projecte titulat “Participació, empoderament i activació de la gent gran per a la millora de la seva qualitat de vida a través dels seus conciutadans”. Aquest projecte vol dur a terme una formació en competències i habilitats d’activació en la gestió de la salut desenvolupada pels mateixos conciutadans, prèviament formats per experts, amb l’objectiu de millorar els hàbits de salut, l’adherència farmacològica i la qualitat de vida de les persones grans amb una patologia crònica.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)