- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona i la UCAM descobreixen un líquid que frena la piorrea i parcialment la periimplantitis
Investigadors del Regenerative Medicine Research Institute, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), i de la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM) han patentat un líquid bioactiu (Bone Bioactive Liquid) que suposa una revolució terapèutica en pacients amb piorrea. El biomaterial afavoreix la regeneració òssia i de la geniva de manera que evita la inexorable pèrdua de la dent. Això suposa un gran avenç per a aquesta malaltia, que afecta un percentatge d’entre el 16 % i el 30 % dels espanyols més grans de 35 anys, segons una enquesta de salut oral publicada pel Consell de Dentistes d’Espanya (2010).
La piorrea sorgeix amb la inflamació i infecció dels ossos que sostenen les dents, fet que provoca la desunió entre tots dos elements i la pèrdua dels segons. De fet, la també anomenada periodontitis és la causa principal de pèrdua de la dentadura en adults. El líquid descobert atrau a la zona danyada les cèl·lules mare de l’os, o cèl·lules osteoprogenitores, que s’hi adhereixen, proliferen i acaben diferenciant-se com a matriu òssia mineralitzada, o en el que és el mateix: os madur. Aquesta generació d’os provoca que la unió amb les dents sigui molt més gran i n’evita la caiguda.
El Bone Bioactive Liquid té una segona aplicació important en el tractament de la periimplantitis, una inflamació que es produeix després de la inserció d’un implant de titani al cap d’entre un i tres anys. En aquest cas, el líquid també actua atraient les cèl·lules mare de l’os, la qual cosa evita la inflamació dels teixits que envolten l’implant i la seva possible pèrdua. “El rebuig és un dels reptes a què s’enfronten totes les empreses d’implants, especialment en pacients amb osteoporosi. Fa anys que investiguen com es pot solucionar aquesta pèrdua d’os”, afirma el Dr. Maher Atari, director del Regenerative Medicine Research Institute i descobridor de les cèl·lules mare dels queixals del seny (DPPSC).
El primer líquid es va desenvolupar a partir d’aquesta línia de recerca i dels resultats de dues tesis doctorals. Posteriorment, es va provar in vivo en model animal sota la direcció del, doctor José Luis Calvo Guirado, director de la Càtedra Internacional de Recerca en Odontologia de la UCAM. Els implants són àmpliament utilitzats en la cirurgia ortopèdica i en l’odontologia. Perquè la seva fixació òssia sigui duradora, necessiten que es generi matriu òssia mineralitzada. “Aquest procés sol trigar entre tres i sis mesos. Amb l’ampliació d’aquest nou líquid, el temps es redueix a quinze dies, fet que elimina la incertesa”, prossegueix el Dr. Atari en la que és ara la tercera aplicació del Bone Bioactive Liquid.
“El procés de fabricació del nou líquid no és complicat ni car i el seu ús en els procediments quirúrgics és simple”, argumenta el Dr. Atari. Té la capacitat de ser utilitzat amb qualsevol tipus de superfície de titani i la seva eficiència i estabilitat han estat àmpliament analitzats, per la qual cosa té les condicions òptimes per fer-lo servir en humans. De fet, actualment UIC Barcelona i la UCAM negocien amb diverses empreses importants del sector per a la llicència de la patent.