23/06/2015

UIC Barcelona i la Universitat de Lovaina regeneren múscul a partir de cèl·lules mare de la polpa dental

Un equip d’investigadors del Regenerative Medicine Research Institute de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) i de la Katholieke Universiteit Leuven han aconseguit diferenciar cèl·lules mare pluripotents obtingudes a partir de la polpa dental, anomenades DPPSC i patentades per UIC Barcelona, fins a cèl·lules del múscul llis, i n’han estudiat la funcionalitat en el laboratori i en ratolins.

El múscul llis es troba a les parets dels vasos sanguinis i limfàtics, tractes digestiu i respiratori, bufeta, úter, fol·licles pilosos de la pell, múscul ciliar i iris de l’ull. Aquest tipus de múscul s’encarrega dels moviments involuntaris del cos, com els que ajuden a fer circular l’aliment a través del tracte digestiu, la sang a través dels vasos sanguinis o l’aire a través dels bronquis.

Les alteracions en les funcions normals de les cèl·lules del múscul llis, especialment les dels vasos sanguinis, influeixen en un gran nombre de malalties, com ara l’aterosclerosi, la hipertensió o l’aneurisma. En aquest sentit, el Dr. Maher Atari, director del Regenerative Medicine Research Institute de UIC Barcelona, creu que “és necessari un coneixement millor d’aquestes cèl·lules per poder trobar una cura per a aquestes malalties. En aquest sentit, és molt interessant estudiar com aquestes cèl·lules es diferencien i esdevenen funcionals, per la qual cosa cal trobar un bon model cel·lular per poder treballar al laboratori”. Així mateix, el Dr. Maurilio Sampaolesi, director del Laboratory of Translational Cardiomyology de la Universitat de Lovaina, comenta que “les cèl·lules mare adultes de la polpa dental DPPSC poden ser un font cel·lular molt important per tractar moltes malalties musculars”.

El Regenerative Medicine Research Institute de UIC Barcelona vol contribuir al desenvolupament de la medicina regenerativa a partir de la investigació amb cèl·lules mare adultes i descobrir o millorar teràpies i sistemes de diagnòstic encaminats a alleujar el sofriment humà produït per malalties cròniques i lesions. L’equip d’investigadors de l’Institut ha establert un protocol per a l’aïllament i la identificació de cèl·lules mare pluripotents a partir de la polpa dental (DPPSCs) amb fenotip similar a les cèl·lules mare embrionàries. Aquests resultats han estat protegits mitjançant una patent espanyola, actualment en procés d’internacionalització. L’Institut es presentarà en societat a Barcelona el proper dimarts 30 de juny.