16/05/2023

UIC Barcelona obté finançament del Ministeri per crear una xarxa interdisciplinària sobre la implantoplàstia

En el marc del Programa Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MCIU) - Agència Estatal d’Investigació (AEI) ha concedit finançament al Dr. Xavier Gil per liderar la Xarxa Temàtica de Periimplantitis i Implantoplàstia: biomaterials amb funcions bactericides en implantologia oral. 

En el projecte, hi han participat investigadors de nou facultats d’Odontologia de les àrees de Periodòncia i Implantologia: la Universitat de Sevilla, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Granada, la Universitat de València, la Universitat Alfonso X el Sabio, la Universitat de Barcelona, la Universitat Europea Miguel de Cervantes, la Universitat de Zaragoza i UIC Barcelona. I sis per la banda de Biomaterials: la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de Sevilla, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Politècnica de València, el Bioengineering Institute of Technology (BIT) de UIC Barcelona i també investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Per la banda de UIC Barcelona, l’equip està format pel Dr. Xavier Gil, investigador del BIT i coordinador del projecte, així com el Dr. Federico Hernández-Alfaro, el Dr. José Nart, el Dr. Miquel Roig, el Dr. Conrado Aparicio i el Dr. Román Pérez, director del BIT. 

Com a xarxa temàtica, l’objectiu del projecte és crear una xarxa a escala nacional que permeti definir una estratègia de recerca així com establir una comunicació estable entre els investigadors de l’àmbit de l’odontologia i els investigadors especialitzats en biomaterials dentals per buscar diferents solucions que permetin reduir la infecció en els pacients que han estat tractats amb implants dentals. 

Entre les accions que es proposen en el projecte, hi ha la de compartir la recerca entre els diferents grups perquè derivien sinergies entre l’àmbit de clínica dental i l’àmbit dels biomaterials. D’aquesta manera, en els projectes de recerca en el camp dels biomaterials, hi seran presents els clínics per tal que la recerca es focalitzi en problemes reals. Per altra banda, els grups d’investigadors en biomaterials estudiaran els problemes clínics amb exemples reals per aproximar les solucions a la realitat. També es proposa, entre d’altres, l’organització d’un congrés interdisciplinari en materials dentals.

El projecte té una durada de dos anys i ha estat la xarxa més valorada de tota la convocatòria amb una qualificació de 9.85/10.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)