- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona oferirà formació sobre el sofriment i el sentit de la vida a través de grans obres de la cultura
Com i per què es pateix?, té sentit el sofriment?, com s'ha expressat el patiment al llarg de la història?, quines actituds i emocions poden donar-se davant el dolor?, quins camins han seguit els que han buscat el sentit de la vida? UIC Barcelona es proposa plantejar aquestes i altres preguntes a partir del curs que ve en una formació que permetrà aprofundir en la comprensió del sofriment i la recerca de sentit. La proposta és fer-ho mitjançant la lectura, la reflexió i el diàleg sobre l'experiència del dolor que transmeten les obres literàries, filosòfiques, pictòriques, musicals, històriques, cinematogràfiques, etc.
Aquesta formació, que s'impartirà durant tot el curs dues hores i mitja a la setmana, s'adreça principalment a estudiants i professionals de l'àmbit de la salut. La Dra. Teresa Vallès, degana de la Facultat d'Humanitats de la Universitat i promotora d'aquesta formació, apunta que: "El professional de la salut hauria de ser també un 'professional del dolor'. El dolor és una realitat humana complexa que requereix una aproximació que integri els coneixements científics i tècnics amb una comprensió profunda de la persona i del seu dolor. Per això, volem oferir als alumnes una visió humanística del dolor que els enriqueixi com a persones i com a professionals". I afegeix: "El que ens proposem amb aquesta formació és contribuir a formar metges humanistes, ¡infermers humanistes, fisioterapeutes humanistes, odontòlegs humanistes, etc.".
Segons Vallès, "Les obres de creació i pensament (novel·la, pintura, música, cinema, filosofia...) transmeten una riquíssima experiència humana sobre el dolor. Ens proposem posar en contacte l'alumne amb aquestes obres i crear un espai de diàleg i reflexió". Autors com William Shakespeare, Francisco de Quevedo, William Blake, Marc Chagall, Edvard Münch o Carlos Pujol faran que els participants es preguntin sobre el misteri del mal i del dolor i sobre la recerca de sentit. Algunes de les temàtiques que es tractaran són la soledat i la incomunicació, la malaltia i el sofriment propi i aliè o la culpa i la por. Així com l'empatia i la solidaritat, el sentit del plaer i el plaer dels sentits o l'amor i l'acció: l'altre com a font de sentit. Aquesta formació, si es fa íntegrament, té una durada de tres cursos acadèmics, 6 semestres, una assignatura de 3 ECTS per semestre. També es poden cursar assignatures de forma independent.
Web del Diploma Grans obres sobre el patiment i la cerca de sentit