03/07/2015

UIC Barcelona presenta el Medicine Regenerative Research Institute en societat

L'Aula Magna de UIC Barcelona va acollir dimarts passat l'acte de presentació del Medicine Regenerative Research Institute de la Universitat. La taula inaugural va tenir la presència del Dr. Bernat Sòria, exministre de Sanitat i Consum i director del Departament de Cèl·lules Troncals del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER). El Dr. Sòria va fer un repàs històric de la medicina regenerativa i va posat èmfasi en les possibilitats que presenten en l'actualitat aquestes teràpies per a pacients diabètics.

Seguidament, el Dr. Maher Atari, director del nou institut de UIC Barcelona, ​​va presentar la investigació que porta a terme juntament amb el seu equip. Va parlar de les Dental Pulp Pluripotent Stem Cells (DPPSC), el protocol d'aïllament i cultiu de les quals estan patentats per UIC Barcelona, ​​com d'una nova font cel·lular per a la medicina regenerativa. Aquestes cèl·lules no han de patir modificació genètica, tenen un perfil genètic estable i un fenotip similar al de cèl·lules mare embrionàries. S'ha demostrat la capacitat de les DPPSC de diferenciació in vitro per donar lloc a teixits amb característiques associades a l’ectoderma, el mesoderma i l'endoderma (osteoblasts, cèl·lules endotelials, musculars, hepatòcits i neurones).

L'acte també va acollir una taula rodona, formada pel Dr. Maurilio Sampaolesi, cap del Translational Cardiomyology Laboratory de la Universitat Catòlica de Lovaina; la Dra. Lina Badimon, directora de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars; el Dr. José Terencio, director d’Operacions de Gri-Cel (Grifols), i el Dr. Francisco J. Moreno, director de l'Àrea de Ciència i Transferència Tecnològica de la Fundació Botín. El Dr. Sampaolesi va presentar els resultats sobre la diferenciació muscular de les DPPSC que porta a terme juntament amb l'equip del Dr. Atari. Entre d'altres, va comentar l'efecte antiinflamatori d'aquestes cèl·lules per a l'atròfia muscular. Aquesta teràpia seria un substitut per a medicaments com la cortisona, que té forts efectes secundaris. A més, hi ha evidència que aquest tipus de cèl·lules té un efecte antienvelliment. La Dra. Badimon, per la seva banda, va parlar sobre alguns assajos clínics en els quals s'ha fet servir teràpia cel·lular per a la patologia cardíaca. El Dr. Terencio i el Dr. Moreno van parlar sobre la visió de la recerca en medicina regenerativa des de l'àmbit de la indústria farmacèutica i des de les fundacions, respectivament.