- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona presenta el nou Programa Gaudí 2024
Liderat per l’Institut Cultura i Pensament, l’11 de gener passat va tenir lloc la primera sessió del nou Programa Gaudí. La professora Andrea Rodríguez Prat, directora de l’Institut, va presentar el programa i va donar pas als ponents d’aquesta primera jornada: el rector, Alfonso Méndiz, i els professors emèrits Josep Argemí i Jaume Nubiola
La finalitat del Programa Gaudí és oferir als docents de UIC Barcelona la formació necessària per aprofundir sobre què significa ser professor universitari. Liderat, ara, per l’Institut Cultura i Pensament de la Universitat, el nou programa és més ampli i gira al voltant de tres mòduls: universitat i cultura institucional, formació intel·lectual i humana del professorat universitari i innovació i comunicació.
El Programa Gaudí està destinat no només al professorat nou, sinó també al que fa més anys que hi és, que han de tenir present el que va dir-los Alfonso Méndiz: “La gent que surt graduada de UIC Barcelona serà qui el dia de demà prengui les decisions en el món empresarial. Per això, la relació propera entre professor i alumne ha de buscar deixar empremta en qui formarà part del futur”.
En aquest primer mòdul del programa, van intervenir-hi l’antic rector de la nostra universitat, Josep Argemí, que va parlar sobre “La institució universitària” i, posteriorment, el filòsof i professor emèrit de la Universitat de Navarra, Jaume Nubiola, la ponència del qual portava per títol “Les universitats d’inspiració cristiana”.
En la seva intervenció, el rector de UIC Barcelona, citant sant Josepmaria Escrivà, fundador de l’Opus Dei, va parlar del paper transformador del docent. “En estudiar amb profunditat científica els problemes —va explicar Méndiz—, el professor remou també els cors, esperona la passivitat, desperta forces adormides i forma ciutadans disposats a construir una societat més justa”. És en aquest sentit el que deia el rector, mencionant sant Tomàs d’Aquino, patró de les universitats: “És més productiu i molt més bonic il·luminar que simplement brillar”.
El Programa Gaudí està ideat per ajudar, enriquir i orientar el professorat de la Universitat, tant en aspectes institucionals, derivats de la idiosincràsia de UIC Barcelona, com en aspectes referents als coneixements necessaris per a la tasca educativa. El nom del programa evoca el gran arquitecte català, i s’inspira en els trencadissos que impregnen el seu llegat artístic. Cadascuna de les sessions que conformen els mòduls de formació simulen un trencadís que compon el conjunt de coneixements que configuren l’essència del professorat universitari.
El diàleg intel·lectual és una característica de les persones que formen part d’una universitat. Per això, el Programa Gaudí procura facilitar la relació i el coneixement personal entre professors de diverses disciplines i conté activitats com seminaris, conferències, lectures, vídeos, casos pràctics i converses. La formació la impartiran professors experts en la temàtica abordada, tant de UIC Barcelona com externs.
L’Institut Cultura i Pensament (CIP) —fins fa poc Centre Interdisciplinari de Pensament— és una plataforma de formació humanística que busca contribuir a la reflexió sobre les grans qüestions de l’existència humana, a través d’un marc que integra els continguts de les diferents disciplines universitàries i desenvolupa un nou paradigma cultural i intel·lectual a UIC Barcelona.