10/01/2024

UIC Barcelona reuneix cossos policials i experts en dret penal, psicologia i criminologia en una jornada sobre consum de material d’abús sexual infantil (CSAM)

La psicòloga forense, criminòloga i investigadora del Projecte STOP-CSAM a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, Thuy Nguyen Vo, assegura que “encara que la majoria de les imatges es produeixen en països de l’est, el sud-est asiàtic, l’Amèrica Central i del Sud, un 70 o 80 % del material s’allotja a Europa”

El màster oficial en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica de la Facultat de Dret de UIC Barcelona ha organitzat la VI Jornada en Psicopatologia Forense sobre consum de material d’abús i explotació sexual infantil: prevenció i intervenció multidisciplinària, celebrada el 15 de desembre a UIC Barcelona. La jornada, organitzada per la coordinadora acadèmica del màster, Aina M. Gassó, i la directora del màster, Esperanza L. Gómez-Durán, ha reunit Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i experts en dret penal, psicologia i criminologia amb l’objectiu principal de proporcionar un espai de diàleg i aprenentatge per abordar i prevenir la violència sexual contra la infància i l’adolescència associada al material d’explotació sexual infantil.

El consum de material d’explotació sexual infantil ha augmentat des de la pandèmia, segons ha explicat la psicòloga forense, criminòloga i investigadora en el Projecte STOP-CSAM a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, Thuy Nguyen Vo, i el material “es produeix majoritàriament en països de l’est, sud-est asiàtic, l’Amèrica Central i del Sud, però un 70 o 80 % del material s’allotja a Europa”.

L’especialista ha destacat que el 2022 el National Center for Missing and Exploited Children dels Estats Units va rebre prop de 31 milions de denúncies o notificacions relacionades amb el material d’explotació sexual infantil i, a Europa, un total de 375.230 —segons Internet Watch Foundation—, la qual cosa demostra la magnitud d’aquest “problema mundial que manca pràcticament de recursos preventius”.

En la jornada, hi han intervingut altres experts en la problemàtica del consum de material d’abús sexual infantil que han analitzat els índexs de reincidència dels detinguts, el perfil i els projectes de prevenció disponibles actualment. A la Taula Rodona, moderada per Carlos García Forero, Cap de l’Àrea d’Epidemiologia i Salut Pública del Departament de Medicina de UIC Barcelona, la cap de Serveis de Gestió de la Central Penitenciària d’Observació, dependent de la Direcció General d’Execució Penal i Reinserció Social del Ministeri d’Interior, Clara Soler, ha explicat que encara que no existeix un únic perfil de consumidors de material d’explotació sexual infantil, solen tenir “una edat mitjana de 40 anys, solters, sense fills, amb educació secundària o universitària, sense problemes de drogodependència ni d’abusos durant la infància”, a diferència dels agressors sexuals, la majoria dels quals “són separats o casats, tenen fills i poc interès pels menors. “Dels detinguts per consum d’imatges amb menors d’edat, un 33 % assegura que hi havia arribat per accident i un 24,2 % per curiositat, mentre que un 27,2 % ho nega”.

D’altra banda, la professora del Departament de Dret Penal i investigadora a l’Institut Universitari de Recerca en Criminologia i Ciències Penals de la Universitat de València, Virgínia Soldino, ha destacat que la taxa de reincidència entre les persones detingudes per delictes relacionats amb el material d’explotació sexual infantil es troba en un rang que no supera el 9 %. A més a més, assenyala que, segons les xifres oficials, un percentatge inferior al 4 % d’aquest grup acaba cometent un delicte sexual amb contacte. Soldino ha explicat que aquests resultats es deriven d’un estudi basat en 347 casos d’homes adults detinguts per aquesta tipologia delictiva entre els anys 2009 i 2013 a Espanya, als quals es va fer un seguiment de sis anys.

La sessió ha finalitzat amb la participació de representants dels Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, els quals han relatat la seva experiència al capdavant de les unitats de protecció del menor i el dia a dia en els seus llocs de treball en la recerca de casos relacionats amb la violència sexual contra la infància i l’adolescència.

Així mateix, els representants de les unitats específiques dels diferents Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat han compartit amb els assistents els mecanismes de coordinació existents a escala nacional i internacional, tant institucionals com en col·laboració amb entitats privades; experiències d’èxit en la detecció de casos i recursos sobre autocura per a aquests professionals que s’enfronten quotidianament a imatges d’alt impacte emocional.

Després de la jornada, l’organització i els ponents han realitzat una sessió de treball a porta tancada per potenciar sinergies i coordinar esforços en la prevenció contra l’abús i l’explotació sexual infantil, així com per incorporar a aquesta línia d’activitat investigadora de UIC Barcelona les aportacions dels diferents experts convocats.

UIC Barcelona col·labora amb el programa europeu STOP-CSAM

El programa STOP-CSAM, finançat per la Comissió Europea, contribueix a la prevenció de la violència sexual contra nens, nenes i adolescents a escala internacional en centrar-se en agressors potencials per evitar noves víctimes. Aquest projecte ofereix a les persones que consumeixen material d’explotació sexual infantil un servei de xat interactiu amb terapeutes altament qualificats, que és anònim, gratuït i confidencial.

Davant l’augment alarmant en la distribució d’imatges d’abusos sexuals a menors, conegudes com a material d’explotació o abús sexual infantil, el Charité-Universitätsmedizin Berlin (Hospital Universitari Charité de Berlín), en col·laboració amb UIC Barcelona i altres institucions especialitzades de la República Txeca, Portugal i Alemanya, ha impulsat el projecte STOP-CSAM amb l’objectiu d’abordar la problemàtica de l’explotació i l’abús sexual infantil des d’una perspectiva preventiva.