01/03/2023

UIC Barcelona School of Architecture presenta un prototip de balcó industrialitzat plegable (BIP) a Cevisama

Investigadors de UIC Barcelona School of Architecture (del grup LITEIS) sol·liciten la patent d’un nou sistema de construcció industrialitzat que és fruit de la detecció d’una necessitat durant el confinament per la COVID-19

El nou BIP (balcó industrialitzat plegable) és una solució tècnica que permet produir balcons lleugers prefabricats. Aquests balcons es pleguen, s’apilen en un camió i poden desplegar-se i muntar-se de manera ràpida com unes grans prestatgeries a les façanes. Precisament, el primer prototip del BIP podrà veure’s a CEVISAMA, a Fira València, aquests dies, entre el 27 de febrer i el 3 de març.

El Dr. Vicenç Sarrablo, catedràtic que dirigeix aquest projecte de recerca i és el coordinador del grup de recerca LITEIS (Laboratori d’Innovació Tecnològica per a l’Edificació Industrialitzada i Sostenible) de UIC Barcelona, va tenir la idea durant la COVID-19. “Quan la gent estava tancada durant la COVID, em vaig adonar que es requerien balcons i que seria molt interessant disposar de balcons prefabricats fàcils d’instal·lar en qualsevol façana”.

El procés de recerca dona resposta des del món acadèmic als reptes més actuals: l’exigència dels propietaris d’habitatges de tenir balcons després de la pandèmia de COVID-19, la necessitat de controlar uns creixents costos de construcció d’habitatge i l’escassetat de mà d’obra en el sector de la construcció.

El primer pas després de la concepció inicial de la idea ha estat desenvolupar un test que s’ha presentat al mercat abans d’iniciar el projecte de preindustrialització. La patent d’aquest projecte està sol·licitada.

Els BIP (balcó industrialitzat plegable) s’han fet realitat en temps rècord gràcies al fet que la Universitat i empreses del sector de la construcció, com l’empresa d’encolats Reymansa, la ceràmica Neolith, l’empresa de tancaments metàl·lics TAS i la multinacional sueca de materials de nucli Diab, es van alinear per tirar endavant el projecte.

El projecte està tenint una gran acollida, segons explica Sarrablo: “Ja ha resultat emocionant el suport intens de diferents empreses del sector constructiu a aquesta proposta pilot. Però el que està sent realment sorprenent és l’espectacular acollida del prototip BIP per part del públic, especialment arquitectes, en aquesta fira Cevisama”.

L’equip, liderat per Sarrablo, està compost per Oriol Carrasco, professor de Construcció i membre de LITEIS, i doctor en Arquitectura, i per Sofia Argelich i Martina Musacchio, totes dues ajudants de recerca de UIC Barcelona School of Architecture.