- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona se suma al Dia de la Ràdio amb una trobada amb periodistes de diferents emissores
Periodistes de diferents mitjans radiofònics van tenir ahir una trobada amb els alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació per celebrar el Dia Internacional de la Ràdio. En una sessió telemàtica i presencial, en la qual també van participar tres alumni, es va fer un repàs als diferents models radiofònics i es va parlar del present i el futur d’aquest mitjà de comunicació
L’acte, dividit en petits espais dedicats a cada tipus de ràdio, va tenir lloc en una de les aules de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Amb un aforament ple, els alumnes, tant de Periodisme, com de Comunicació Audiovisual o Publicitat i Relacions Públiques van tenir l’oportunitat d’escoltar, en primer lloc, tres professionals que anys enrere havien ocupat el seu lloc a Periodisme: Natàlia Sánchez (2011), Míriam Franch (2004) i Marc Jurado (2007).
El primer espai, dedicat a la ràdio generalista, va ser telemàtic. Sánchez, Franc i Jurado van explicar la seva trajectòria i van parlar del que els apassiona més d’aquest món: la cuina radiofònica, com va dir Natàlia Sánchez, de Ràdio 4. És a dir, el que va explicar Míriam Franch, actualment a Onda Cero: “Què faré aquell dia, de quins temes parlaré, qui entrevistaré… Això és el que més ens motiva: aquesta preparació”.
Lògicament, els tres alumni van parlar del seu pas per la Universitat i, entre d’altres temes que van sortir, no podien faltar les pràctiques. Com en Marc Jurado: “Jo vaig entrar a Catalunya Ràdio per fer-hi unes pràctiques. Això sí —va assegurar—, el que et dona la ràdio no t’ho dona ningú”.
A la celebració d’aquest dia internacional també es va parlar de la ràdio cultural, de la ràdio musical i de la ràdio del bon humor. En el primer cas, la periodista Laura González, de Radio 3, de manera presencial, va fer referència a la importància de l’entreteniment cultural, perquè “la cultura, moltes vegades, és el que sacseja la consciència de l’oient”.
D’altra banda, en una altra sessió telemàtica, els alumnes de UIC Barcelona van escoltar l’experiència de cinc periodistes del món de la ràdio musical: Laia Flores (Europa FM), Albert Buscarons (RAC 105), Adrià Soler (Los 40), Xavi Caminals (Cadena 100) i Héctor Huguet (Flaix FM).
Finalment, la cirereta del pastís, la ràdio d’humor, va ser a càrrec de Juan Carlos Ortega, presentador de “Las noches de Ortega” a la SER, i Montse Llussà, de RAC1. Entre altres qüestions, es va parlar del futur de la ràdio davant del creixement dels pòdcasts. En aquest sentit, es va parlar de la complementarietat, com a “ràdio enllaunada”. “El pòdcast —va dir Llussà— no deixa de ser la ràdio que t’emportes de casa i l’escoltes quan vols i on vols. La ràdio en directe, en canvi, té l’especificitat de la immediatesa”.
Al pòdcast, també s’hi va referir Pere Buhigas, professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació, en l’entrevista publicada a YouTube i a diferents xarxes socials per celebrar aquesta jornada. “El pòdcast —va dir— ha donat una nova il·lusió als joves per apropar-se a l’àudio i, per tant, és un element dinamitzador de la ràdio”.
Aquesta jornada ha servit per celebrar el Dia Internacional de la Ràdio. A més a més, enguany celebrem el centenari de la ràdio a Espanya. Amb aquest motiu, UIC Barcelona s’ha afegit a la marató radiofònica organitzada per la Universitat de Nebrija, amb tota la resta d’universitats espanyoles. Aquesta primera Marató de Ràdio Interuniversitària tindrà lloc al novembre, quan se celebren els cent anys de l’inici de Ràdio Barcelona.