28/07/2015

Un article del Dr. Carlos Espaliú, a la ‘Revista Española de Derecho Internacional’

La Revista Española de Derecho Internacional va publicar, en l’últim número, l’article titulat “El jus cogens ¿se quedó en el garaje?”, signat pel professor Carlos Espaliú, titular de l’àrea de Dret Internacional de la Facultat de Dret i director de l’Intitut Carlemany d’Estudis Europeus.

En l’article, el Dr. Espaliú fa una anàlisi de com, des de la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats, de 1969, el jus cogens només ha adquirit certa fermesa i capacitat anul·lativa gràcies a la tutela dels tribunals internacionals, i s’ha fet palès en resolucions, opinions i sentències de diferents organismes internacionals. I de com ha passat a aplicar-se a altres fonts de dret internacional, a més a més d’en l’àmbit estricte dels tractats.

Espaliú acaba responent a la pregunta que dóna títol a l’article, i constata que, si bé el jus cogens ha sortit poc del garatge fins ara, sembla que la tendència és de canvi, que es va entenent, progressivament, que es tracta d’una institució de gran importància i amb recorregut prometedor en el marc del dret públic internacional actual.

La Revista Española de Derecho Internacional, publicació de primer quartil, depèn de l’Associació Espanyola de Professors de Dret Internacional i Relacions Internacionals, i va començar la seva editorial el 1948. El contingut de la revista, essencialment doctrinal, es completa, a més, amb seccions fixes sobre jurisprudència, pràctica , informació i documentació de la bibliografia, les quals tenen com a objectiu transmetre a la comunitat científica internacional informació sobre el que passa a Espanya i el seu entorn.