27/06/2014

Un equip de la UIC troba un nou senyal que regula la gana i que permet avançar en el tractament de l'obesitat

La UIC ha publicat els resultats, en col·laboració amb la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), a la revista americana d'alt impacte 'Diabetes'.

El grup de recerca Neurolipid, dirigit per la Dra. Núria Casals de la UIC, en col·laboració amb el grup de recerca dirigit pels doctors Carlos Diéguez i Miguel López, de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), han publicat un article en què es demostra que les ceramides (derivats lipídics dels àcids grassos) que es produeixen a l’hipotàlem són un senyal de fam en resposta a una hormona, la ghrelina, que és alliberada pel nostre estómac durant el dejuni.

La ghrelina és una hormona produïda per l’estómac buit, la funció de la qual és informar el cervell de la necessitat d’ingerir aliments. Està demostrat que n’augmenta el nivell abans de menjar i que disminueix després dels àpats. Ara s’ha demostrat que les ceramides hipotalàmiques, o bé la proteïna CPT1c que les sintetitza, són “missatgeres” d’aquesta informació, i que poden ser dianes terapèutiques en el desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de l’obesitat. L’estudi s’ha fet en ratolins: l’equip de recerca va demostrar que si bloquejava l’augment de ceramides a l’hipotàlem dels ratolins, aquests no tenien gana, encara que alliberessin ghrelina.

L’interès de l’article rau en el vincle que existeix entre la diabetis tipus 2 i l’obesitat, ja que diversos estudis corroboren que el risc de desenvolupar diabetis augmenta progressivament amb l’excés de pes o l’augment de l'Índex de massa corporal (IMC).

L’article, “Hypothalamic ceramide levels regulated by CPT1C mediate the orexigenic effect of ghrelin”, va ser publicat al juliol a la revista Diabetes.