14/06/2024

Un estudi centrat en la condició física d’infants amb bronquiolitis, guardonat amb el premi a la Millor Comunicació en el Congrés SEPAR

Investigadors del Departament de Fisioteràpia han participat en el 57è Congrés de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica. Una de les doctorandes del Departament, Fernanda Salazar, s’ha emportat el premi a la millor comunicació per la seva recerca de tesi titulada: “Análisis de la condición física en niños y adolescentes con bronquiolitis obliterante postinfecciosa: estudio observacional” 

En el marc de l’àrea de Pneumologia Pediàtrica del SEPAR, Fernanda Salazar, doctoranda en Ciències de la Salut, va obtenir el premi a la Millor Comunicació dins la categoria “Comunicación Oro”. L’estudi, fruit de la tesi de Salazar i realitzat juntament amb altres investigadors del Departament de Fisioteràpia, té com objectiu principal estudiar l’impacte de la bronquiolitis obliterant postinfecciosa (PIBO) en la condició física dels infants i joves que la pateixen.

Aquesta malaltia rara es caracteritza per una reducció en la funció pulmonar que pot afectar la tolerància a l’exercici dels pacients. En el treball, Salazar ha analitzat la capacitat cardiorespiratòria de pacients amb PIBO i la seva associació amb variables clinicofuncionals com la funció pulmonar, la força muscular, la composició corporal, la qualitat de vida i la percepció de dispnea.

Els resultats de l’estudi observacional multicèntric, realitzat amb pacients d’entre sis i vint anys d’edat diagnosticats de PIBO, han mostrat una reducció en la funció pulmonar i la capacitat cardiorespiratòria dels malalts, però no així en la seva força muscular.

La professora del Departament de Fisioteràpia Fernanda Salazar s’ha mostrat molt agraïda per l’oportunitat de participar en el congrés, ja que “és una ocasió única per aprendre sobre les últimes tendències i compartir coneixements amb altres persones apassionades en la mateixa àrea de treball”. Salazar ha destacat també la importància del reconeixement rebut “que valida la feina àrdua i complexa que comporta un projecte multicèntric”. A més a més, “participar en el congrés ha estat una experiència molt enriquidora que ens impulsa a seguir creixent i obrint camins de coneixement en l’àrea de les malalties respiratòries cròniques en la població pediàtrica”. 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)