13/12/2021

Un estudi centrat en la simulació clínica de la gestió segura de fàrmacs impulsat per la Càtedra DECIDE, premi a la millor comunicació oral per la SESSEP

L’estudi, liderat per les investigadores i professores del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona Cristina Alfonso i Mireia Llauradó, va rebre el guardó en el marc del IX Congrés de la Societat Espanyola de Simulació Clínica i Seguretat del Pacient (SESSEP)

El 25 i 26 de novembre, el grup de recerca de la Càtedra DECIDE juntament amb investigadors del Departament d’Infermeria van participar al IX Congrés de la SESSEP, que va tenir lloc a Granada. En el marc de la trobada, van presentar tres comunicacions amb els resultats de diferents recerques centrades en l’àmbit de la seguretat clínica en la gestió de fàrmacs. L’estudi liderat per Cristina Alfonso i Mireia Llauradó va rebre, a més a més, el premi a la millor comunicació oral.

L’estudi, titulat: “Ensayo clínico aleatorizado con simulación clínica en gestión segura de fármacos: efectividad inmediata y permanencia en un año”, tenia com a objectiu principal valorar l’impacte d’una intervenció docent basada en simulació clínica, comparant l’ús de dues fidelitats: alta i mitja-baixa, per millorar la competència de gestió segura de la medicació i dirigida a alumnes de segon curs, i la seva efectivitat durant dotze mesos des de la intervenció. Com van mostrar les investigadores, la simulació va ser efectiva per millorar la gestió segura dels fàrmacs. Tanmateix, les diferents fidelitats no van influir de manera immediata, ni després d’un any des de la intervenció.

La professora Laura Brichs va ser l’encarregada de presentar la comunicació “La seguridad del paciente como eje de la evaluación en una ECOE de estudiantes de Enfermería”, realitzada juntament amb altres investigadores del Departament d’Infermeria. L’objectiu del treball era compartir les experiències d’avaluació que han d’adquirir l’alumnat en una Avaluació Clínica Objectiva i Estructurada (ACOE) considerant una classificació d’ítems de seguretat clínica.

Per la seva part, Encarna Rodríguez, directora de la Càtedra DECIDE, juntament amb Mireia Llauradó i Pilar Fuster, va presentar la comunicació “Diseño y validación de un checklist para la gestión segura de medicación endovenosa”. Els resultats van mostrar que la llista de control és un instrument vàlid i fiable per a la formació i avaluació dels estudiants d’Infermeria, perquè permet analitzar i avaluar en quins passos de la gestió de la medicació cometen més errors els alumnes i planificar intervencions docents encaminades a millorar les necessitats formatives de l’alumnat.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)