27/11/2023

Un estudi de UIC Barcelona mostra que els clubs que compleixen el Fair Play Financer tenen un millor rendiment esportiu

Pablo Agnese, professor de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de UIC Barcelona, ​​ha dut a terme una recerca en col·laboració amb la Universitat de Navarra que analitza la relació entre les despeses salarials d’un club i el rendiment esportiu

Titulat “¿Cumplir o no cumplir? Cómo un requisito de relación salario-ingresos de la UEFA podría afectar el desempeño deportivo y directivo de los clubes de fútbol, l’estudi ha estat elaborat pel professor Pablo Agnese, en col·laboració amb Pedro García del Barrio, de la Universitat de Navarra. Tots dos professors asseguren que aquells clubs que compleixen les regulacions del Fair Play Financer de la UEFA no només redueixen el risc de problemes financers, sinó que tenen un més bon rendiment esportiu.

L’estudi analitza la relació entre una bona responsabilitat financera i un rendiment esportiu més bo. Els investigadors han analitzat les quatre principals lligues europees (La Lliga, Sèrie A, Ligue 1 i Premier League), mesurant la qualitat dels equips a través dels salaris anuals, amb la proporció salari-ingressos com a mesura de responsabilitat financera.

La recerca mostra que els clubs que compleixen les regulacions del Fair Play Financer de la UEFA no només redueixen el risc de problemes financers, sinó que tenen un millor rendiment esportiu. A més a més, la responsabilitat financera augmenta les probabilitats que els clubs es classifiquin per a competicions de la UEFA, com ara la Champions i l’Europa League.

D’altra banda, Agnese i García del Barrio també aborden l’impacte de les regulacions del Fair Play Financer en l’equilibri competitiu dels equips a les lligues europees. L’estudi defensa la idea que l’estabilitat financera, promoguda per les regles del Fair Play Financer de la UEFA, no només redueix el risc de falles financeres, sinó que també contribueix a un rendiment més gran en el camp de joc.