27/06/2014

Un seminari internacional presenta la corporalitat des d'un enfocament multidisciplinari

Durant les jornades dels dies 6 i 7 de juny el seminari va agrupar conferenciants de disciplines científiques diverses i d'àmbit internacional amb l'objectiu d'estudiar la corporalitat amb un enfocament multidisciplinari.

La Facultat d’Humanitats va organitzar dijous i divendres passat el Seminari Internacional: ‘Antropologia de la corporalitat: un enfocament interdisciplinari’, que liderava el Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat.

Durant les dues jornades es va treballar la figura del cos i la corporalitat amb un enfocament multidisciplinari. Així, en l’àmbit filosòfic es va parlar del dualisme platònic, la visió de Descartes, amb una conferència de Roland Breeur, professor de l’Institute of Philosophy de la Universitat Catòlica de Lovaina, i de la visió de filòsofs com Maurice Merleau-Ponty o Edmund Husserl.

En l’àmbit de les arts, hi va haver lloc per temes com el cos en la dansa, en el cinema contemporani o en la creació pictòrica. També es va parlar, des del punt de vista de la ciència i del dret, de temes com el paper de la intel·ligència artificial, amb la conferència del Dr. Marco Schorlemmer, de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, o de com es tracta el cos virtual en la legislació.

Finalment, també hi va haver una aproximació mèdica al cos a través de la visió de la vellesa, el tracte dels membres amputats i, en la clausura final, la conferència sobre la mirada mèdica en els cossos, a càrrec del Dr. Cristóbal Pera, catedràtic emèrit de Cirurgia de la Universitat de Barcelona. 

El SARX – Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat, liderat pel Dr. Xavier Escribano, professor de la Facultat d’Humanitats, té com a objectiu principal revisar críticament els paradigmes dominants de comprensió del cos humà, que són subjacents respectivament a les ciències naturals i les ciències humanes, i establir les bases per l’elaboració d’un nou model integrador construït des de l’entrellaçament i l’enriquiment mutu de múltiples perspectives científiques, humanístiques i artístiques.