27/06/2014

Un test senzill permet preveure el risc de fractura òssia per osteoporosi durant els propers deu anys

Investigadors de l'IDIAP Jordi Gol troben un sistema senzill per determinar si dones majors de 40 anys tenen un risc alt de patir una fractura òssia per osteoporosi durant els propers deu anys. L'estudi ha estat coordinat per Rafael Azagra, col·laborador docent a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC.

Es tracta d’un test senzill i validat, anomenat FRAX, que promociona l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per tal que els professionals de medicina puguin passar-lo a les pacients a través d’Internet (http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=4) o recomanar-los que se l’autoadministrin elles mateixes.

L’estudi, que ha adaptat l’eina a la població de l’Estat espanyol, demostra que és efectiva per preveure el risc d’osteoporosi durant deu anys en dones majors de 40 anys.

L’osteoporosi és la malaltia òssia més prevalent i afecta més les dones que els homes, en una proporció de quatre dones per un home.

A l’Estat espanyol, el 2010, hi van haver prop de 50.000 fractures de maluc en homes i dones majors de 50 anys. La malaltia té uns costos estimats de 780 milions d’euros l’any.

El fet de poder preveure en dones majors de 40 anys el risc de fractura òssia com a conseqüència de l’osteoporosi és bàsic per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i per reduir els costos sanitaris.

Des de 2007, l’OMS va posar en marxa una eina informàtica anomenada FRAX (http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=4), disponible en vint idiomes, que permet preveure el risc de patir una fractura òssia en els deu anys posteriors a l’administració del test.

Ara, un estudi realitzat per investigadors de l’IDIAP Jordi Gol ha analitzat l’efectivitat d’aquesta eina, després d’haver-la adaptat a la població femenina. Els investigadors havien avaluat el risc d’osteoporosi de 2.000 dones, fent servir el test FRAX, i posteriorment els han fet un seguiment de deu anys —durant els quals han registrat les fractures òssies que patien— per comprovar si les prediccions de l’eina eren correctes.  

Per Rafael Azagra, investigador de l’IDIAP, col·laborador com a docent a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador de l’estudi, “l’eina, una vegada adaptada a la nostra població, s’ha mostrat efectiva, en tant que permet identificar d’una banda les dones amb risc baix (que en un 5-10 % patiran una fractura per fragilitat) i, de l’altra, les dones amb risc alt (que patiran una fractura per sobre del 20 % dels casos). A partir d’aquest test calibrat, es poden detectar des de les consultes d’atenció primària les dones que presenten un risc alt o intermedi de fractura deguda a osteoporosi i són aquestes les que haurien de fer-se una densitometria per completar l’estudi de la salut dels seus ossos”.

 

L’osteoporosi

L’osteoporosi és la malaltia òssia més prevalent en la nostra societat i afecta especialment les dones, en una proporció de 4:1 respecte dels homes. La seva conseqüència principal és la fractura òssia per fragilitat. A més, cal recordar que l’osteoporosi és una causa important de minusvalidesa i dependència, i que suposa un increment de la mortalitat , especialment en les persones grans que són les més vulnerables.

De fet, el Dr. Azagra recorda que “la major concentració de calci en els ossos es produeix en la dècada dels 20 als 30 anys i, en canvi, el moment més delicat en la pèrdua d’aquesta concentració de calci es produeix a partir de la menopausa”.

La bona salut òssia es determina per factors genètics i per factors ambientals, per tant, és important evitar factors que són tòxics per a l’os, com el consum d’alcohol i de tabac, i també ho és molt fer exercici físic amb regularitat i mantenir estils de vida saludables. Cada vegada és més gran la preocupació per la salut òssia i per aquest motiu l’adaptació de l’eina FRAX de l’OMS per preveure la incidència de noves fractures en dones es converteix en una peça clau per a la seva prevenció.

“Per això —conclou el Dr. Rafael Azagra— l’estudi que hem realitzat ha permès conèixer quines són les dones que tenen un risc més gran de patir osteoporosi i futures fractures i, per tant, quines són les que haurien de canviar els seus hàbits o estils de vida, i quines les que haurien d’iniciar el tractament amb medicaments específics per a l’osteoporosi”.

Què és l’IDIAP?

La Fundació Jordi Gol i Gurina va ser creada, l’any 1996, per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària.

Des del 2006 és l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). El 2010 s’adscriu a la UAB com a institut universitari de recerca en atenció primària.

Des de l’agost de 2011 té la certificació de qualitat ISO 9001:2008, en les seves activitats de suport i assessorament a projectes de recerca.

Accés a l’article: http://zl.elsevier.es/es/revista/medicina-clinica-2/articulo/la-herramienta-frax-sup-sup-prevencion-90269025