25/07/2024

Un treball de l’alumna Estelle Orient, que respon a la crisi de residus a Barcelona, Premi Schindler d’Arquitectura a l’Accessibilitat 2024

Estelle Orient, alumna d’Arquitectura de UIC Barcelona, proposa transformar un antic bloc industrial ubicat al polígon de la Verneda en un centre de producció sostenible i accessible. El projecte “La Generació Z del Moble” neix com a resposta a l’alarmant xifra de 65 tones de residus que es generen anualment a la ciutat comtal

El projecte “La Generació Z del Moble”, de l’estudiant de cinquè curs Estelle Orient, ha estat reconegut amb el primer guardó dels Premis Schindler d’Arquitectura a l’Accessibilitat 2024. Aquests premis, atorgats per l’empresa Schindler als millors treballs de fi de grau (TFG) dels alumnes de la UIC Barcelona School of Architecture, reconeixen aquells projectes que integren l’accessibilitat de manera global, coherent i des de la seva concepció.

La proposta premiada sorgeix com a resposta a l’alarmant xifra de 65 tones de residus que es generen anualment a Barcelona, i té com a objectiu reconvertir aquells que provenen de mobles i llates. Davant d’aquesta problemàtica, la jove arquitecta proposa una innovadora estratègia de reutilització i revalorització de l’espai, transformant un antic bloc industrial, ubicat al polígon de la Verneda, a Sant Adrià del Besòs, en un centre de producció sostenible i accessible.

El segon premi ha estat atorgat a Yassine Jeljeli pel seu projecte “Fundació ElBiscuter”. El tercer premi ha estat compartit ex aequo per Pablo García pel seu projecte “Habitatges Symploke” i Alejandro Estévez per “Punt Vital – CAP la Pau”.

Premis Schindler d’Arquitectura a l’Accessibilitat

Els Premis Schindler d’Arquitectura a l’Accessibilitat se celebren anualment amb l’objectiu de promoure la importància de la mobilitat i l’accessibilitat en el desenvolupament urbanístic i impulsar les carreres dels futurs arquitectes espanyols. Els premis estan dirigits a estudiants d’Arquitectura de les universitats espanyoles i premien aquells TFG que més bé integren l’accessibilitat en les seves propostes.

Els reconeixements del veredicte s’han atorgat l’11 de juliol a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), a Barcelona. El jurat l’han format Xavier Vallcorba, director Regional de Schindler a Catalunya; els professors responsables de Projectes-TFG de la UIC Barcelona School of Architecture, Iñaki Baquero i Álvaro Cuellar, i el professor responsable de l’Àrea d’Accessibilitat del TFG, Enrique Rovira-Beleta.

El jurat ha valorat els projectes que, per la seva qualitat, innovació, originalitat o creativitat, ressalten les solucions de mobilitat i accessibilitat de totes les persones. Així mateix, s’ha tingut en compte que es tracti l’accessibilitat des d’un punt de vista global, valorant especialment les persones amb discapacitat física, sensorial i cognitiva, el gran grup de persones grans i les persones amb mobilitat, comunicació o comprensió reduïda temporalment.

“Agraeixo l’esforç i la dedicació dels estudiants per abordar l’accessibilitat de manera integral, no només com un requisit tècnic, sinó com una dimensió essencial del disseny arquitectònic. El seu treball demostra un profund enteniment que l’arquitectura del segle XXI és, sens dubte, l’arquitectura de les persones grans, i que l’accessibilitat és clau per garantir el benestar i la plena participació de tothom a la societat”, ha afirmat Enrique Rovira-Beleta, arquitecte i responsable de l’àrea d’Accessibilitat de la UIC Barcelona School of Architecture.

Per la seva banda, Xavier Vallcorba, director Regional de Schindler a Catalunya, ha destacat: “Aquests reconeixements són una mostra del compromís ferm de Schindler amb un dels reptes de les ciutats del futur: l’accessibilitat universal. Per això, per a nosaltres és una gran satisfacció que aquests premis impulsin el talent i les idees innovadores en matèria d’accessibilitat dels arquitectes del futur”.