04/12/2015

Un workshop internacional a UIC Barcelona centra l’atenció a alleujar el patiment al final de la vida

Ponents nacionals i internacionals van abordar la realitat de diversos pacients amb malalties avançades al final de la vida que manifesten el desig d’avançar la mort (DAM) en el tercer Workshop Internacional de la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida, celebrat el 27 de novembre a UIC Barcelona.

Els codirectors de la Càtedra, el Dr. Josep Porta Sales, professor de cures pal·liatives de UIC Barcelona i cap de Recerca i Educació del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d'Oncologia (ICO), i la Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona, i el Sr. Josep Ventura, director general d’Áltima van donar la benvinguda al centenar i mig d’assistents. Després de la inauguració, ponents procedents d’Espanya, Alemanya, Canadà i els Estats Units van parlar del DAM des de diferents punts de vista. La Dra. Allison Applebaum, de l’Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, es va centrar en la reacció dels familiars davant el DAM dels seus éssers estimats i va parlar sobre la importància de la comunicació entre professionals, familiars i pacients en aquestes situacions. Vanessa Romotzky i Gerrit Frerich, de la Universitat de Colònia, van parlar sobre la importància de la formació dels professionals en aquest àmbit, que segons ells, a dia d’avui és pràcticament inexistent a Europa. El Dr. Keith Wilson, de l’Ottawa Hospital Research Institute, va parlar sobre com detectar i donar resposta al DAM en la pràctica clínica.

Segons la Dra. Cristina Monforte, “els professionals manifesten moltes vegades que no saben com abordar el patiment —que va més enllà del físic o emocional— al final de la vida. El workshop és un fòrum de reflexió entre clínics i investigadors únic a Espanya i l’enriqueix la participació de ponents internacionals, que expliquen la seva experiència en altres països”. El Dr. Josep Porta va remarcar que “les cures pal·liatives estan molt esteses en el territori, però ara cal aprofundir en com podem fer-ho cada vegada més bé, a la part qualitativa. La introducció d’assignatures en el Grau en les facultats de Medicina i a les escoles de Medicina, com ja hem fet a UIC Barcelona, ​​poden ajudar a assolir aquest objectiu”. Per la seva banda, Josep Ventura, director general d’Áltima, va destacar que WeCare és una “càtedra compromesa amb la investigació per alleujar el sofriment en l’últim tram de la vida. Aquesta càtedra universitària és la millor via per vehicular la creació i transferència de coneixement a la societat”.