09/12/2021

“Unitats docents com AIDIR fomenten el lideratge i l’autonomia dels futurs infermers i infermeres”

Aquest és un dels principals missatges que van traslladar els participants a la primera Jornada AIDIR Ciutat Vella, entre els quals es trobaven alumnes de tercer curs del Grau en Infermeria de UIC Barcelona, responsables del Departament d’Infermeria i responsables de la Fundació de l’Esperança

El 24 de novembre la seu de la Fundació de l’Esperança, ubicada al districte barceloní de Ciutat Vella, va acollir la primera jornada dirigida a donar a conèixer la tasca docent i de servei social que fa la unitat AIDIR de UIC Barcelona. A l’acte, que també es va retransmetre en línia, hi van participar prop de noranta persones entre alumnes del Grau en Infermeria, responsables del Departament d’Infermeria així com representants de la Fundació de l’Esperança, entitat d’acció social de la Fundació “la Caixa”.

Lorena Moya, gestora i docent d’AIDIR Ciutat Vella, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents i donar pas a Núria Danés, directora de la Fundació de l’Esperança, i a la Dra. Cristina Monforte, vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència del Coneixement i directora del Departament d’Infermeria. Totes dues van destacar la gran importància del treball comunitari i en xarxa que impulsa la Fundació i que permet, gràcies a la implicació dels futurs infermers i infermeres de UIC Barcelona, donar servei i formació en hàbits saludables a la població més vulnerable del districte.

Entre els diferents serveis comunitaris que ofereix la Fundació, hi ha els diversos tallers i activitats de promoció de la salut dirigits a infants i adolescents, mares recents i població adulta que organitzen els alumnes d’Infermeria que fan les pràctiques a la unitat AIDIR Ciutat Vella. Juntament amb AIDIR Pere Virgili, les unitats d'Atenció d'Infermeria, Docència i Recerca (AIDIR), impulsades pel Departament d’Infermeria de UIC Barcelona, fomenten l’aprenentatge a través del servei social i ajuden d’aquesta manera els futurs infermers a desenvolupar competències com el lideratge, l’autonomia o el treball en equip.

Com va mostrar el Dr. Albert Gallart, coordinador de les pràctiques a AIDIR Ciutat Vella i sotsdirector del Departament d’Infermeria, projectes com AIDIR no només milloren els coneixements d’hàbits saludables en els usuaris del centre, sinó que també potencien competències adquirides pels alumnes durant la seva formació universitària. En concret, va mostrar com el lideratge infermer havia incrementat entre els alumnes que havien fet les pràctiques en unitats AIDIR respecte d’aquells que les havien fet en un centre d’atenció primària. 

La jornada va concloure amb els testimonis d’alumnes que van compartir amb els assistents l’experiència del seu pas per AIDIR Ciutat Vella, van destacar “el creixement personal”, “la importància dels professionals de la infermeria en l’àmbit social” o “la relació entre recerca i docència a l’hora de fer activitats de promoció de la salut” com a principals aprenentatges.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)