15/05/2023

“Vaig triar UIC Barcelona perquè és internacional i té molts estudiants estrangers”

Ravil Gizatulin és un estudiant de primer any de doctorat a UIC Barcelona School of Architecture. Va néixer a Rússia i ha vingut a viure a Barcelona amb la seva dona. Sempre li ha agradat aprendre anglès, parlar amb estrangers i viatjar. «Anar a viure a l’estranger és difícil, però fascinant, i m’alegro que Barcelona sigui tan hospitalària amb mi», afirma. El 5 de maig, va participar en un esdeveniment per a estudiants de doctorat a UIC Barcelona, el Flash PhDay, on va poder compartir la seva recerca. En aquesta entrevista, descobrim la seva àrea d’expertesa, el doctorat que cursa i la vida que fa a Barcelona

Què vas presentar en el Flash PhDay i com et vas sentir durant l’esdeveniment?

En aquest acte vaig presentar un pòster que descriu breument la meva línia de recerca i conté els objectius de recerca i els resultats esperats. Quan es treballa en la tesi, i tot sembla clar, és bo mostrar idees a les persones que no saben res sobre aquest tema, i respondre a les seves preguntes, senzilles però alhora importants. Només vam ser uns quants estudiants d’Arquitectura en aquest esdeveniment, i jo era l’única persona que estudiava estructures, però va ser interessant saber quants temes de recerca diferents hi ha a UIC Barcelona. Espero que en el futur tinguem més esdeveniments de networking com aquest.

Per què vas triar venir a UIC Barcelona School of Architecture?

Mai vaig pensar que viuria i treballaria a Barcelona. Fa un any, vivia a més de 5.000 quilòmetres d’aquí en una ciutat ben nevada durant l’hivern. Tenia l’objectiu de començar la recerca com a estudiant de doctorat en una universitat europea a la tardor. Vaig analitzar algunes opcions, però al juny vaig trobar una convocatòria oberta publicada pel professor Pedro Casariego Vales. M’agradava l’àmbit de la recerca i vaig decidir sol·licitar presentar-hi la candidatura, i després de dues entrevistes vaig ser seleccionat com a estudiant de doctorat i professor a UIC Barcelona. Les principals raons per les quals vaig triar aquesta universitat són: l’àrea de recerca, que m’és propera, i la idea que UIC Barcelona és una escola internacional amb molts estrangers.

Quins són els teus antecedents acadèmics i professionals?

Vaig estudiar durant sis anys a la Universitat Industrial de Tiumén, a Rússia. El tema de la tesi era la construcció d’edificis i estructures de gran alçada i multienvergadura. Durant els estudis de grau vaig fer un intercanvi a Finlàndia i vaig participar en un programa d’estiu ambiental als Estats Units. Després de la graduació, vaig obtenir l’especialitat en Enginyeria Estructural. En els últims dos anys d’estudi, vaig treballar a temps parcial a la companyia de disseny d’estructures de gas i petrolieres com a enginyer auxiliar i, abans d’arribar a Espanya, vaig treballar a temps complet com a enginyer estructural en una altra empresa.

Ravil Gizatulin

En què estàs treballant ara mateix?

El meu tema de recerca me’l va oferir principalment el professor Pedro Casariego Vales, i tracta del meu material de construcció preferit: l’acer. Treballem en estructures d’arc d’acer de forma freda. Les làmines d’acer formades en fred s’utilitzen generalment per cobrir sostres, però també poden ser una estructura de càrrega. És barat i fàcil d’instal·lar. L’aplicació d’aquesta estructura es pot observar en els edificis d’emmagatzematge i agrícoles. Sembla que no tingui res particularment interessant, però al mateix temps hi ha moltes coses en el comportament de l’acer de formació freda amb corrugació sense estudiar, i no hi ha un mètode precís de càlcul en els codis de disseny dels edificis. Per tant, ho investigarem i intentarem contribuir a la teoria de les estructures siderúrgiques.

Com ha estat la teva experiència a UIC Barcelona School of Architecture fins ara?

En general, UIC Barcelona m’ha semblat una universitat petita i acollidora on tothom es coneix i sempre està preparat per ajudar-te. Normalment, soc tota l’estona a l’edifici Alfa, per tant, diria que aquesta escola és “casa”. Però després del  Flash PhDay vaig veure que la universitat és molt gran i que té moltes àrees d’estudi. Parlant de UIC Barcelona School of Architecture, sembla que els estudiants d’Arquitectura no només creen edificis bells, sinó també poden fer anàlisis estructurals. Els estudiants són molt treballadors i tenen una bona formació en enginyeria amb moltes classes de càlcul estructural.

Què t’agradaria fer en el futur?

Fa només uns mesos vaig començar els estudis de doctorat, per la qual cosa en un futur pròxim m’agradaria trobar una empresa associada per realitzar-hi proves de laboratori, després publicaré articles a revistes, participaré en conferències i prepararé el meu document de tesi. Després d’acabar el doctorat, voldria combinar la feina en una empresa i l’ensenyament, però no sé exactament on continuaré el camí professional… És possible que vulgui quedar-me a Espanya.