28/10/2021

Verónica Boix-Mansilla i Paul Levi, investits doctors honoris causa per UIC Barcelona

La Dra. Verónica Boix-Mansilla, investigadora de la Harvard Graduate School of Education, i el Dr. Paul Levi,  professor a la Tufts University School of Dental Medicine i a la Harvard School of Dental Medicine, ja són doctors honoris causa per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). L’Aula Magna de la Universitat ha acollit aquest matí la doble sessió d’investidura, en un solemne acte que s’ha desenvolupat presencialment, respectant tots els protocols i mesures anti-Covid, i que s’ha retransmès per streaming.

L’acte s’ha iniciat amb la lectura de l’acta de nomenament dels dos doctors, a càrrec de la Sra. Belén Castro, secretària general de la Universitat. A continuació, la Dra. Esther Jiménez, degana de la Facultat de Ciències de l’Educació, ha impartit la laudatio de la Dra. Verónica Boix-Mansilla, i al seu torn el Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia, ha impartit la del Dr. Paul Levi. Tots dos han destacat així els mèrits pels quals se’ls concedeix aquest reconeixement. Verónica Boix-Mansilla és reconeguda mundialment en l’àmbit de la competència global i l’educació interdisciplinària, i el Dr. Paul Levi és pioner a mostrar la relació entre la salut oral i la salut general de les persones.

La cerimònia d’investidura ha consistit en la imposició del birret i l’anell als nous doctors, així com el lliurament dels guants blancs i el llibre de la ciència a cadascun. Després de la cerimònia d’investidura ha tingut lloc el discurs d’ingrés al claustre dels nous doctors honoris causa.

En la seva intervenció, Verónica Boix-Mansilla ha dissertat sobre la vocació i l’acte d’educar, i ha exposat algunes de les tesis en què ha treballat des de pràcticament els 20 anys. “Sovint reflexiono sobre per què ensenyem el que ensenyem i sobre les experiències que potser un dia conviden els nostres alumnes a enamorar-se d’un camp determinat el significat del qual encarrili les seves vides. Així doncs, potser un pilar essencial en la vocació d’educar és comprendre el propòsit més ampli que dona sentit a les nostres accions educatives quotidianes”, ha emfatitzat. Boix-Mansilla ha reflexionat sobre el moment actual de les nostres societats i el paper de l’educació en el context global. “Vivim temps extraordinaris. Durant més de tres dècades, el món ha estat testimoni d’un procés de globalització ràpid i desigual, capaç de connectar les persones com mai abans i que ha donat lloc a noves formes d’interacció global, entesa intercultural, cooperació, moviment i innovació”, ha destacat. Boix-Mansilla també ha alertat de les fortes transformacions socials derivades de la globalització i la digitalització de les nostres societats que han vingut acompanyades d’“un increment de les desigualtats globals, la polarització política i les alteracions mediambientals”, i ha denunciat l’empenta que estan cobrant a les nostres societats els nacionalismes xenòfobs. La nova doctora honoris causa ha reivindicat precisament el paper crucial de l’educació en la lluita contra la xenofòbia. “Que aconseguim aprofitar la nostra interconnexió global per construir societats més inclusives, sostenibles i justes o, que no ho fem, donant cabuda a l’odi, la violència i la deshumanització, depèn, en certa mesura, del nostre interès a revisar els nostres compromisos educatius.

Per part seva, en la seva intervenció, el Dr. Paul Levi ha traslladat als assistents la seva passió per l’odontologia, i en especial per la periodòncia, així com el seu compromís per compartir amb els futurs odontòlegs els seus coneixements. Com ha declarat, “la passió és determinació, i la determinació és la dedicació per millorar la vida dels altres a través del que pots fer per ells”. Després de repassar el camí que el va portar a ingressar a la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Tufts (EUA), on treballa des de fa 27 anys, Levi ha recordat els seus inicis en l’àmbit de la periodòncia durant la seva estada a l’armada dels EUA, que el van portar a voler esdevenir “professor de prevenció”. Com va aprendre sota el guiatge dels mentors, el Dr. Irving Glickman i el Dr. Samuel Adams, “la prevenció de les malalties dentals era possible i l’educació dels pacients és clau en l’èxit de la consulta dental”.

Finalment, l’acte l’ha tancat el Dr. Alfonso Méndiz, rector de la Universitat, oferint unes paraules de benvinguda als nous doctors, que han ingressat així al claustre acadèmic de UIC Barcelona. El rector ha destacat en la seva gratulatòria que els dos doctors que acull UIC Barcelona “han destacat en dos àmbits del saber, aparentment molt allunyats. L’un s’emmarca en l’àmbit de la salut, la ciència aplicada i la curació del cos; l’altra se situa a l’àmbit de l’educació, de la ciència teoricopràctica i del desenvolupament de la persona”. En aquest sentit, ha destacat que “podríem pensar que una ciència es troba als antípodes de l’altra, i que amb prou feines hi ha diàleg entre totes dues. Tot i això, l’acte d’avui posa de manifest que sí que existeix una unitat de les ciències” i ha celebrat que “és possible el diàleg entre els sabers i, per tant, la interdisciplinarietat”.

Amb aquesta sessió d’investidura ja són nou els doctors honoris causa de UIC Barcelona. Verónica Boix-Mansilla i Paul Levi se sumen a la llista de doctors honoris causa en què ja consten Valentí Fuster, Joaquín Navarro-Valls, Rivka Oxman, Pierpaolo Donati, Rafael Pich-Aguilera, Peter Franz Riederer i Ramon Guardans.