27/06/2014

Xavier Baró participa en la publicació d'un llibre sobre la història dels jesuïtes

El professor i vicedegà de la Facultat d'Humanitats ha publicat un capítol de la col·lecció "Los Jesuitas: Religión, Política y Educación (siglos XVI-XVIII)", dividida en tres volums. Baró s'ha centrat en la història d'un jesuïta màrtir del segle XVII.

La col·lecció és un estudi en tres volums –unes dues mil pàgines–, fruit d’unel congrés internacional sobre els jesuïtes, celebrat a Madrid el juny del 2011. És una publicació de la Universitat Pontifícia de Comillas, juntament amb la Comunitat de Madrid, la Universitat Rey Juan Carlos, la Universitat Autònoma de Madrid i el Ministeri de Ciència i Innovació.

En aquest congrés, hi van participar més de cent historiadors, molt interessats en aquesta temàtica, en què es van tractar les qüestions històriques de la Companyia de Jesús: el paper que van tenir a les corts europees, la seva implicació en la societat, qüestions de teologia, el model evangelitzador més enllà d’Europa, etc.

El capítol del professor Xavier Baró és fruit de la comunicació que va presentar al congrés sobre la figura del jesuïta Luis de Medina, que al segle XVII va iniciar l’evangelització a les illes Mariannes (Oceania), i va morir martiritzat. També, ens explica el mateix Baró, “estudia com es van fer els primers contactes –que al principi van ser molt pacífics– entre els missioners espanyols i els indígenes nadius, anomenats chamorros”.

La riquesa immensa de documentació que es guarda als arxius de la Companyia –i en altres d’estatals– permet abordar aquests estudis, no només per construir la història interna, sinó també per orientar-nos en l’evolució d’Europa –i de gran part del món– durant el període de temps que abasta l’estudi d’aquesta col·lecció.