21/03/2024

Montserrat Nebrera analiza la inteligencia artificial en materia jurídica

En el marco del ciclo “Cafès MigdIA”, la profesora de Derecho Constitucional Montserrat Nebrera ha impartido una sesión sobre la situación actual de la inteligencia artificial en la legislación europea. Nebrera ha destacado cómo Europa está avanzando lentamente en la regulación de una tecnología que sigue su curso, de forma acelerada, planteándose desafíos y oportunidades para la consistencia de la democracia y un bienestar de la sociedad cuyo precio tal vez sea la pérdida de libertad 

La professora de la Facultat de Dret Montserrat Nebrera va impartir el dimarts 19 de març la segona sessió del cicle “Cafès MigdIA”, organitzada per l’Observatori de la Intel·ligència Artificial i Noves Tecnologies (OIANT). Sota el títol “Ritme i abast de la regulació de la IA: les debilitats davant les amenaces”, Nebrera ha abordat el context actual de la intel·ligència artificial en matèria legislativa i com Europa està afrontant el desafiament de legislar en un camp en evolució constant.

En un escenari en què Europa està treballant per legislar en un camp que avança a passos de gegant, Nebrera va destacar la paradoxa de pretendre alhora regular la matèria per garantir les llibertats civils i per potenciar la recerca i desenvolupament al mateix ritme que altres països del món. Va assenyalar així que “mentre Europa aposta per prioritzar la protecció dels drets individuals, en altres llocs l’acceptació social del control a canvi de productivitat i seguretat pot impulsar la IA de manera més potent”.

Tot i la intenció del legislador europeu, va afegir també Nebrera, la intel·ligència artificial pot afectar directament la fortalesa de les democràcies liberals i la igualtat d’oportunitats. En la mesura que la IA accelera processos, podria minvar els mecanismes de verificació i produir bretxes que afecten la democràcia: “El control de les persones i la segmentació social pot créixer”, va afirmar Nebrera.

Seguint amb la dinàmica d’aquestes sessions “Cafès MigdIA”, la ponència va tancar amb un debat entre els assistents presents, en el qual es van discutir els instruments de control, la verificació de la informació i el retard en l’entrada en vigor de la regulació de la UE sobre la IA. Al final, Nebrera va instar a fer una reflexió equilibrada i realista sobre com potenciar la recerca en IA i liderar les fórmules de vigilància dels efectes no desitjats que pot tenir sobre les nostres llibertats.

El cicle “Cafès MigdIA” celebrarà la tercera sessió el proper 16 d’abril a l’Auditori del Campus Sant Cugat. El professor Xavier Marimon impartirà la sessió “Salut 4.0: experiències de l’ús de la IA per a diagnòstics i teràpia”.