23/11/2023

El Campus Sant Cugat acull la Jornada “Reptes de la vacunació en l’horitzó 2030: un compromís per la salut col·lectiva”

Organitzada per l’Institut Universitari de Pacients en col·laboració amb GSK, en el marc de les activitats impulsades per l’Aula de Vacunes, la jornada “Reptes de la vacunació en l’horitzó 2030” va abordar la vacunació en totes les etapes de la vida

La vacunació és un pilar fonamental per preservar la salut de tota la comunitat i té un paper clau en la lluita contra les malalties infeccioses. En aquest context, l’Institut Universitari de Pacients en col·laboració amb GSK va organitzar la Jornada “Reptes de la vacunació en l’horitzó 2030: un compromís per la salut col·lectiva”, com a part de les activitats programades de l’Aula de Vacunes. 

Amb l’objectiu principal d’abordar la vacunació en totes les etapes de la vida, la jornada es va estructurar al voltant de dues taules rodones coordinades pel Dr. Fernando Moraga-Llop, vocal sènior i portaveu de l’Associació Espanyola de Vacunologia, i l’epidemiòleg Dr. Antoni Trilla, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. 

Durant la sessió es va destacar especialment el valor social de la vacunació, que la converteix en una poderosa eina de protecció col·lectiva. Alhora, també es va incidir en la importància de l’equitat en l’accés a la vacunació per garantir que tots els ciutadans tinguin l’oportunitat de protegir-se la salut i contribuir al benestar general, sense limitacions per motius socioeconòmics.

Els experts que van participar en les dues taules rodones van constatar la rellevància del calendari vacunal dins l’estratègia de prevenció de malalties ja que s’ha convertit en un instrument fonamental que ha facilitat avenços notables en les cobertures vacunals de les dècades recents. Tanmateix, perquè la societat prengui més consciència d’aquest fet, cal impulsar campanyes de sensibilització multicanals que arribin a tots els col·lectius i franges d’edat, oferint resultats clars i transparents que reforcin la confiança en el procés vacunal.

Dins l’àmbit professional, els treballadors del sector de la salut tenen un paper clau com a exemples a seguir. Per aquest motiu és fonamental que els professionals sanitaris es comprometin activament amb la seva pròpia vacunació, per assolir d’aquesta manera alts graus de cobertura i resistència col·lectiva vers les malalties infeccioses.

En resum, la jornada de l’Aula de Vacunes va donar visibilitat a la vacunació com a acte de solidaritat i responsabilitat, i va recordar als experts assistents la importància de promoure l’equitat en l’accés a la vacunació, enfortir la participació dels professionals sanitaris i fomentar la transparència en les campanyes de sensibilització com a passes essencials cap a un futur més saludable i resilient.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)