24/04/2024

El professor de Medicina Carles Espinós obté una beca de l’AGAUR per impulsar el seu projecte de doctorat industrial

Aquest ajut permetrà a l’investigador i docent del Departament de Medicina adaptar l’índex Gendolcat per valorar el risc de patir dolor crònic en el cas de les cesàries

L’augment de l’esperança de vida i els avenços en l’àmbit de la salut han portat els darrers anys a un important increment del nombre d’intervencions quirúrgiques i, per tant, a un nombre més alt de pacients que pateixen dolor crònic postquirúrgic. Com explica Carles Espinós, metge anestesiòleg i docent del Departament de Medicina: “Aquest tipus de dolor s’ha infravalorat durant molts anys. Predir-ne el desenvolupament després de determinades intervencions quirúrgiques creiem que contribuiria a minimitzar-ne l’impacte social i econòmic, així com a millorar la qualitat de vida dels pacients”.

L’índex Gendolcat és l’únic model predictiu que només utilitza variables prequirúrgiques per valorar el risc de patir dolor crònic després d’una intervenció. No obstant això, “només està provat en quatre tipus de cirurgies entre les quals no es troba la cesària, la intervenció més prevalent al món”, destaca Espinós. Per aquest motiu, com a eix principal de la seva tesi doctoral —codirigida per Pere Castellví, investigador del Departament de Medicina de la Universitat, i Gisela Roca, metgessa a l’Hospital Universitari Sagrat Cor— titulada “Validació del score Gendolcat pel pronòstic del dolor crònic postquirúrgic a la cesària”, el grup de recerca liderat per Espinós proposa “un estudi prospectiu multicèntric amb l’objectiu d’avaluar la validesa del model predictiu Gendolcat en la cesària i, en cas necessari, desenvolupar-ne un de nou”.

En aquest sentit, “obtenir la beca AGAUR ha estat una gran motivació per poder seguir treballant i donar visibilitat a un problema força freqüent, però poc reconegut, com és el dolor crònic que pateixen les dones després d’una cesària”, comparteix l’investigador.

Aquesta beca forma part dels ajuts que concedeix l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) a empreses, entitats i organismes de recerca que desenvolupen projectes de doctorat industrial. Actualment, UIC Barcelona té tres projectes de doctorat industrial en marxa. 

 


 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)