07/11/2024

El professor Jordi de Juan analitza el règim fiscal de les SOCIMI en el Congrés Nacional sobre Habitatge i Fiscalitat

L’advocat i director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona ha basat la seva ponència en les particularitats fiscals d’aquest instrument d’inversió destinat al mercat de lloguer

El Dr. Jordi de Juan, director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona i professor de la Facultat de Dret, va participar el 17 d’octubre en el Congrés Nacional sobre Habitatge i Fiscalitat organitzat per la Universitat de Cantàbria. En el congrés es van abordar qüestions generals relatives a la problemàtica jurídica en matèria d’habitatge, des d’una perspectiva econòmica, social, juridicocivil i juridicoadministrativa, i es va posar l’accent principalment en els aspectes fiscals.

La ponència realitzada pel Dr. De Juan es va emmarcar dins de la sessió relativa als aspectes fiscals de l’arrendament d’habitatge i va analitzar el règim fiscal de les SOCIMI, definides com un instrument d’inversió, destinat al mercat de lloguer, i de gran importància en la pràctica econòmica, tant nacional com internacional, que té determinades singularitats en el règim fiscal.

Després d’analitzar determinats aspectes en matèria societària, l’advocat va aprofundir en les particularitats fiscals d’aquestes societats en l’Impost de Societats i va abordar les diferents controvèrsies que es plantegen en la pràctica fiscal. 

Així mateix, el jurista i director de la Càtedra va recordar la utilitat d’aquestes entitats en el marc de famílies empresàries, en les quals una part dels membres participen en la gestió i altres no ho fan i es limiten a percebre dividends. “En aquests casos, les SOCIMI es presenten com una opció molt favorable, que permeten facilitar la pau societària i obtenir una tributació òptima”, va afirmar el Dr. De Juan a la seva ponència.

La Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich neix amb la voluntat d’aprofundir, des d’una perspectiva jurídica, en l’estudi de la problemàtica de la successió de l’empresa familiar i amb l’objectiu de proposar reformes legals que contribueixin a enfortir l’estatut jurídic de l’empresa familiar amb especial atenció a la complexitat del fenomen successori.