09/12/2024

El professor Jordi de Juan participa com a expert en empresa familiar en una jornada organitzada pel CGPJ

El director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona realitza una ponència en la qual discuteix i analitza la mediació en l’àmbit del conflicte successori en l’empresa familiar

El Dr. Jordi de Juan, director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich de UIC Barcelona i professor de la Facultat de Dret, va participar el 23 d’octubre passat en la Jornada “Els MASC en l’àmbit de l’empresa familiar”, organitzada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En aquesta jornada, emmarcada dins de l’aposta del CGPJ per potenciar els mecanismes alternatius de solució de conflictes a Espanya, hi van participar experts de diferents àrees que van abordar, des d’un punt de vista teòric i pràctic, solucions alternatives a controvèrsies que, generades en el si de la família empresària i, conseqüentment, com que afecten l’empresa familiar, poden obtenir una solució satisfactòria al marge de la judicial. “Hem de recordar la importància que representa l’empresa familiar com a sector estratègic de l’economia productiva i en la generació d’ocupació. Segons dades de l’Institut d’Estudis Fiscals, representa el 88,8 % de la nostra economia productiva, el 57 % del producte interior brut i el 66,7 % de l’ocupació”, va explicar el Dr. De Juan.

La jornada, que s’emmarca dins de les aules de formació a jutges i magistrats, va començar amb la recepció a càrrec de la Sra. Yolanda San Pastor Sevilla, lletrada del Gabinet Tècnic del CGPJ, i amb diverses ponències al llarg dels dies 23 i 24 d’octubre, on es van reunir il·lustres magistrats, notaris i advocats. 

El Dr. De Juan va participar, juntament amb la Sra. María Zulema Gento Castro, magistrada de l’Audiència Provincial de la Corunya, en el bloc relatiu a la mediació intrajudicial en el procediment de família amb empreses familiars. 

El jurista va analitzar la gran conflictivitat que presenta l’empresa en el pla successori, que, segons va dir, exigeix un enfocament tridimensional: organització empresarial, psicologia familiar i assessorament jurídic. En aquest sentit, el professor va apuntar diverses estratègies enfront del conflicte successori des de diversos plans, tots ells presidits per la gran importància de la planificació successòria. “Hem d’apostar, davant de la cultura litigiosa existent en el nostre sistema, per la importància de la previsió de clàusules de mediació en els protocols familiars, i analitzar-ne els reptes i els riscos”, va afirmar l’expert. D’altra banda, el jurista va posar l’accent en l’estratègia alternativa a la resolució de conflictes successoris. 

Aquesta ponència s’emmarca dins de l’estudi dut a terme en el curs acadèmic 2023-3024 per la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich, que va donar lloc a la publicació del llibre Reptes i riscos de la successió en l’empresa familiar, en què es va abordar aquesta problemàtica des d’una perspectiva nova i multidisciplinària.