25/10/2024

La Càtedra WeCare participa de manera rellevant en el XIV Congrés Internacional de la SECPAL

Els directors de la Càtedra WeCare de UIC Barcelona, Cristina Monforte i Joaquim Julià, han format part de l’organització de la trobada de referència en l’àmbit de les cures pal·liatives com a presidenta i com a vocal del Comitè Científic respectivament

Al XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), celebrat del 17 al 19 d’octubre a Màlaga, també hi van assistir investigadors de la Càtedra WeCare els quals van realitzar diverses ponències centrades en les principals línies de recerca de la Càtedra.

Com va destacar la Dra. Cristina Monforte a l’inici del Congrés, com a coordinadora del Comitè Científic, “conscients del paper clau que tenen les cures pal·liatives en el nou paradigma de salut pública, hem volgut definir un programa de les jornades amb un marcat caràcter interdisciplinari, científic, internacional, inclusiu i integrador”. A més a més, “a través de les diferents conferències i tallers, s’ha donat visibilitat a la recerca que s’impulsa dins l’àmbit de les cures pal·liatives i als projectes que estan desenvolupant els diferents grups de treball de la SECPAL”, ha afegit.

En aquest sentit, el grup d’investigadors de la Càtedra WeCare va participar activament en el congrés presentant comunicacions científiques que mostren la recerca puntera que es duu a terme en aquest àmbit. Entre els treballs presentats es troba “Análisis de la prestación de eutanasia en Europa en el año 2022”, liderat per Blanca Goñi juntament amb els investigadors de la Càtedra. Goñi també és l’autora principal d’un altre estudi presentat en el Congrés, titulat “Desarrollo de la versión revisada de la guía clínica de evaluación multidimensional de necesidades en cuidados paliativos (MAP): MAP-R”.

També es va presentar l’estudi “El potencial terapéutico del visionado de ficción audiovisual en pacientes al final de la vida: una revisión sistemática integrativa”, liderat per les investigadores de la Càtedra Raquel Ibáñez i Andrea Rodríguez, juntament amb Pedro Sigaud, investigador i degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona; i el treball “Hablar de la muerte con pacientes de cuidados paliativos: revisión sistemática integrativa”, realitzat per Aina García Salanova en col·laboració amb Andrea Rodríguez i Cristina Monforte. Per acabar, el treball presentat per Raquel Ibáñez amb el títol “Visionado de contenidos audiovisuales como herramienta terapéutica en pacientes de centros sanitarios” va ser reconegut amb el primer premi en la categoria de Treball Final de Màster. 

D’altra banda, el Dr. Joaquim Julià va tenir una intervenció destacada en la sessió plenària on va presentar la ponència “Evaluación multidisciplinar de necesidades en cuidados paliativos”, amb la qual va oferir una visió integral sobre la importància de l’avaluació multidimensional en pacients amb malalties avançades. A més a més, Julià va ser l’encarregat de coordinar una de les taules rodones paral·leles titulada “El deseo de adelantar la muerte (DAM) en pacientes con enfermedad avanzada”, en la qual investigadors de la Càtedra van presentar dues ponències: “Primer año de eutanasia: una revisión global”, a càrrec d’Andrea Rodríguez, i “Evaluación de resultados de un curso online sobre manejo del DAM”, presentada pel Dr. Joaquim Julià.

D’aquesta manera, la Càtedra WeCare consolida el seu paper com a referent en el camp de les cures pal·liatives i contribueix de manera significativa a la recerca i el desenvolupament de noves eines i metodologies que milloren la qualitat de vida dels pacients en situació de final de vida.

Amb el lema “Cures pal·liatives essencials per a la salut pública”, el XIV Congrés Internacional de la SECPAL ha reunit professionals de la salut i el treball social de diferents països en un espai on han pogut compartir experiències, debatre i intercanviar opinions per abordar els reptes que planteja el nou paradigma de salut pública, on les cures pal·liatives són un component fonamental per promoure la salut de la societat de manera holística, especialment a l’etapa final de la vida.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)