05/11/2024

L’agitació en les persones grans protagonitza l’XI Jornada d’Abordatge Interdisciplinari de la Gent Gran

La nova edició de la jornada, organitzada pels alumnes de 4t curs del grau en Infermeria de UIC Barcelona, va tenir la participació de professionals sanitaris i representants d’associacions de pacients per donar visibilitat a un tema de gran impacte emocional en pacients, familiars i cuidadors 

El 31 d’octubre, el Campus Sant Cugat va acollir l’XI edició de la Jornada d’Abordatge Interdisciplinari de la Gent Gran, que enguany va tenir com a títol “Nous reptes en la prevenció i maneig de l’agitació”. Impulsat pels alumnes de 4t curs del grau en Infermeria, l’esdeveniment científic va reunir experts de diferents àrees de l’àmbit de la salut que van compartir les seves experiències amb els futurs professionals de la infermeria.

En aquesta ocasió, Encarna Rodríguez, directora del Departament d’Infermeria; Laia Pareja, presidenta del Comitè Científic, i Beñat Plaza, president del Comitè Organitzador, van ser els encarregats de donar la benvinguda als assistents i donar inici a la Jornada. 

En primer lloc, es va fer una taula rodona centrada en els nous reptes en la prevenció i el maneig de l’agitació en les persones grans. Moderada per l’alumna Conchi Rodríguez, a la taula hi van participar Anna Llongueras, responsable de la Sala Central de Coordinació Sanitària (CECOS) de Barcelona del SEM; Michiko Ishiguro, infermera especialista en Geriatria a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Anna Fitó, presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Vallès Occidental. Des de les seves respectives àrees, les tres ponents van compartir la seva experiència i reflexions amb els assistents, al mateix temps que van donar resposta a les diferents preguntes plantejades en la taula. 

Concretament, van destacar que, encara que s’han començat a aplicar projectes dirigits a la prevenció i el maneig de l’agitació, és clau incrementar la formació dels professionals de la salut, familiars i cuidadors que treballen amb aquesta mena de pacients. També van recordar la importància de continuar treballant per establir xarxes d’ajuda mútua entre els diferents sectors de la població i serveis sociosanitaris. 

Després de la pausa, els alumnes de l’últim curs del grau en Infermeria van presentar els seus treballs en una taula de comunicacions orals moderada per Marc Hidalgo, i en una altra de pòsters, moderada per Blanca Pujol. Els treballs presentats van tractar temes com la musicoteràpia, estratègies per a la prevenció i el maneig de l’agitació en el bany assistit, la prevenció de caigudes en l’agitació, experiències entorn de l’ús de subjeccions, anàlisis i comparació de protocols i la seva aplicació, o les vivències en intensius davant l’agitació en el delírium

A continuació, es va procedir al lliurament de premis per als treballs més destacats en cada categoria, que va ser a càrrec del tribunal avaluador format pels docents i investigadors Cristina Monforte, Ignacio McPherson, Laia Wennberg, Lea Martín i Ramón Mir. El premi a la Millor Comunicació Oral va ser per a Michelle Monsalve, Tomás Bodego, Marc Hidalgo, Blanca Pujol i Concepción Rodríguez, pel treball “Experiències de cuidadors formals i informals sobre estratègies per prevenir l’agitació en persones grans amb demència durant el bany assistit. Estudi descriptiu transversal”. En la categoria de Millor Pòster, el premi va ser per a Laia Flores i Laia Pareja, pel treball “Revisió de la literatura d’assajos clínics sobre l’eficàcia de la musicoteràpia per al control de l’agitació psicomotora de persones grans amb demència”. Tots els guardonats van rebre un exemplar del llibre Infermeres invisibles, una iniciativa que dona visibilitat a infermeres que han destacat per les seves innovacions en la professió al llarg de la història. 

Marian de Juan, professora i coordinadora de les assignatures en el marc de les quals es va organitzar l’esdeveniment, va ser l’encarregada de clausurar la jornada, reflexionant sobre el lideratge dels estudiants i els nombrosos reptes que suposa organitzar una jornada d’aquestes característiques. Finalment, Beñat Plaza, president del Comitè Organitzador, va agrair el suport rebut per part del departament d’Infermeria i els companys del grau, així com dels patrocinadors que han col·laborat en aquesta edició: Algorítmia, Homs Rentals, Euroviper Aluminis, Cristalleria Lloreda, i Infermeres invisibles.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)