- Més vistos
- Darrera visualització
Més de 400 persones assisteixen a l’estrena del documental ‘La xarxa invisible’, produït per UIC Barcelona
La Universitat va estrenar en exclusiva el documental en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb la voluntat de donar visibilitat i ajudar a conscienciar la societat d’aquesta causa
Més de 400 persones van omplir l’Aula Magna de la Universitat per participar en l’estrena en exclusiva de La xarxa invisible. Un documental sobre la prevenció del suïcidi en joves, en un acte emotiu conduït pel periodista i membre del Consell Universitari de UIC Barcelona Ramon Pellicer. A l’esdeveniment, hi va assistir Iñaki Zubizarreta, exjugador de bàsquet de la Lliga ACB i víctima d’assetjament, com a convidat especial, que va compartir amb els assistents el seu testimoniatge colpidor. “Independentment de les característiques físiques de cada persona, tots tenim un cor que pateix davant les agressions, tant físiques com psicològiques. Aquestes poden afectar profundament la persona que les rep, especialment si és un nen o un adolescent. Per aquest motiu és fonamental crear entorns segurs on les persones que ho necessitin sentin que poden parlar i ser escoltades sense ser jutjades”, va destacar Zubizarreta.
Aquesta realitat queda plasmada en la nova producció de UIC Barcelona La xarxa invisible. Un documental sobre la prevenció del suïcidi en joves, un documental que ofereix una visió global de tots els agents involucrats en la prevenció i l’atenció de la salut mental dels joves, a càrrec del testimoniatge de joves i famílies que han hagut d’afrontar el dolor, la solitud i el dol per la pèrdua d’un ésser estimat, així com d’experts de l’àmbit clínic i d’entitats. Tots ells destaquen la importància de l’entorn en la prevenció del suïcidi i com la pandèmia ha agreujat significativament la situació.
A l’acte també es va fer una taula rodona formada per tres dels experts que participen en el documental i que pertanyen a tres àmbits diferents: el clínic, amb el Dr. Francisco Villar, psicòleg clínic infantil i juvenil i coordinador del Programa d’atenció a la conducta suïcida a la infància i l’adolescència de l’Hospital Sant Joan de Déu; el sector educatiu, amb Gloria Iniesta, mestra, psicopedagoga i membre de l’Associació APSAS (Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent); i el governamental, amb Diego Palao, coordinador del PLAPRESC del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Tot seguit, representants de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i de l’Ajuntament de Barcelona, institucions que han col·laborat en la producció i les jornades impulsades per la Universitat, van destacar la importància del treball conjunt entre les diferents administracions públiques i entitats per teixir una xarxa social que promogui la salut mental i acompanyi totes les persones que ho necessitin, especialment els més joves.
El rector, Alfonso Méndiz, va ser l’encarregat de cloure l’acte. A la seva intervenció va destacar que “UIC Barcelona té com un dels seus quatre valors el compromís social i per això hem posat tanta implicació i il·lusió en l’elaboració d’aquest documental. Volem que sigui un crit d’esperança en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Hem de tenir compromís per parlar de suïcidi i per col·laborar en accions de voluntariat”.
Sobre La xarxa invisible, un documental que parla de vida, esperança i dignitat de la persona
En paraules de Josep Maria Torné, gerent de la Universitat, “com a universitat, tenim la missió d’humanitzar la transformació de la societat. Per això estem donant suport a aquesta iniciativa en favor de la salut mental i del benestar emocional dels nostres joves. La xarxa invisible plasma de manera molt clara aquest compromís, posa damunt la taula aquesta realitat amb la voluntat d‘obrir un espai de reflexió en la nostra comunitat sobre aquesta problemàtica que moltes vegades queda amagada”.
Albert Gordillo, director del documental, la productora Aidé Gómez i la productora executiva Lluïsa Cassina expliquen que “la gran acollida que va tenir el documental Brazadas, primera producció de UIC Barcelona centrada en l’ELA, ens va impulsar a crear un nou documental amb el qual donar visibilitat social a una problemàtica tan preocupant com és el suïcidi entre els joves”.
La presentació del documental ha format part de les diferents activitats de les Jornades per a la Prevenció del Suïcidi en Joves organitzades per la Universitat i que es van desenvolupar durant els dies 9 i 10 de setembre als dos campus de UIC Barcelona.