- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona promou la recerca i la promoció de la salut a través de documentals de producció pròpia
La Universitat consolida el seu paper com a agent de canvi social mitjançant la promoció de projectes que sensibilitzen i donen suport a la recerca en salut. Un clar exemple és el documental Brazadas, que reflecteix la lluita de persones amb ELA en què es destaca la importància de la recerca mèdica, i que s’alinea amb els avanços en la legislació espanyola, com és l’aprovació recent d’una llei que busca millorar l’atenció i el suport als pacients d’ELA
“El benestar de les persones i la voluntat d’humanitzar la transformació de la societat són trets distintius de la nostra universitat des del seu naixement i ens impulsen a anar més enllà de la formació acadèmica”, explica Josep M. Torné, gerent de UIC Barcelona. “Per aquest motiu, apostem per promoure projectes que impactin de manera positiva en el nostre entorn, per contribuir a la sensibilització i al suport de la recerca en àmbits que poden millorar la qualitat de vida de les persones”, afegeix.
Amb aquest plantejament, l’any 2021 UIC Barcelona va posar en marxa un nou projecte centrat en la producció pròpia de documentals amb un rerefons social que contribueixin a sensibilitzar i conscienciar la societat sobre temes de gran importància. El documental Brazadas va ser el primer documental produït per la Universitat, amb el focus posat en la recerca sobre l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). La peça audiovisual va ser premiada en el Milano International FICTS Fest i va rebre també el premi Esport i Societat al BCN Sports Film Festival. Com afirmen Albert Gordillo, director del documental, la productora, Aidé Gómez, i la productora executiva, Lluïsa Cassina, “Brazadas no és simplement un documental, és una crida a l’acció, un recordatori de la necessitat d’invertir recursos i esforços en la recerca que permetin trobar solucions que ajudin a combatre malalties neurodegeneratives que actualment no tenen cura”.
El compromís amb la conscienciació social de la Universitat s’alinea perfectament amb els avanços recents en la legislació espanyola, com mostra l’aprovació, per part del Govern espanyol, d’una llei que busca millorar l’atenció i el suport als pacients d’ELA, que els facilita l’accés a tractaments, recursos i ajuts econòmics.
Seguint amb aquesta línia de compromís social i suport a causes centrades en el benestar emocional i la promoció de la salut, UIC Barcelona ha presentat enguany el documental La Xarxa Invisible, un documental sobre la prevenció del suïcidi en els joves. Presentat en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, es tracta d’una producció que ofereix una visió global de tots els agents involucrats en la prevenció i atenció de la salut mental dels joves i que destaca la importància de crear xarxes de suport per a totes les persones que ho necessitin.
Amb aquesta iniciativa i documentals com Brazadas i La Xarxa Invisible, UIC Barcelona plasma els valors fonamentals de la Universitat —solidaritat, compromís social, recerca i sostenibilitat— així com la voluntat de UIC Barcelona de visibilitzar davant la societat problemàtiques que afecten milions de persones, però que moltes vegades no reben l’atenció necessària.