Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Professionals

Pràctiques Professionals
12
10102
4
Segon semestre
PR
Recursos d'investigació i desenvolupament
Pràctiques professionals
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Prèvia cita per correu electrònic a jbermejo@uic.es

 

Presentació

Les pràctiques constitueixen un element fonamental dels estudis conduents al títol de Grau en Humanitats i estudis culturals, ja que permeten que l’estudiant entri en contacte directe amb la realitat d’un determinat sector, que es vinculi a la posada en marxa o al desenvolupament d’un projecte o bé al treball que es realitza des d’un departament d’una empresa o una institució. Així mateix, les pràctiques faciliten que els alumnes apliquin els coneixements i les habilitats que van adquirint a les assignatures teòriques i, en conseqüència, complementin i enriqueixin la formació integral en gestió cultural.

Requisits previs

Els del Grau

Objectius

  • Conèixer el funcionament d’una entitat o empresa que ofereix serveis associats al grau 
  • Conèixer els processos que intervenen en l’execució i gestió d’un producte o projecte.
  • Reflexionar sobre la experiència laboral.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CP01 - L’estudiantat serà capaç d’aplicar els coneixements adquirits en el camp professional a través de l’elaboració i la defensa d’arguments, així com la resolució de problemes dins de les diferents àrees d’estudi humanístic.
  • CP02 - L’estudiantat serà capaç de gestionar projectes culturals enfocats en la preservació i conservació del patrimoni, mitjançant una correcta planificació prèvia.
  • CP04 - L’estudiantat serà capaç d’incentivar la visibilitat de la cultura com a recurs en institucions, mercats, indústries i empreses.
  • CP05 - L’estudiantat serà capaç d’analitzar les estructures socioculturals, històriques i artístiques, des del respecte pels drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB02 - L’estudiantat serà capaç d’explicar idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • HB06 - L’estudiantat serà capaç de planificar les tasques i projectes de manera organitzada i estructurada.
  • HB09 - L’estudiantat serà capaç de presentar propostes creatives i viables en l’àmbit de les humanitats, demostrant iniciativa i esperit emprenedor mitjançant l’aplicació dels coneixements adquirits en la seva formació acadèmica.
  • HB10 - L’estudiantat serà capaç d’operar amb recursos econòmics i tècniques digitals en organitzacions i projectes culturals.
  • HB17 - L’estudiantat serà capaç d’utilitzar instruments de recopilació de dades amb alta capacitat d’autonomia, com ara catàlegs bibliogràfics, inventaris d’arxiu, fonts documentals, referències electròniques i altres recursos.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’estudiant és capaç de:


- escriure informes

- experimentar la pràctica professional

- seleccionar i sintetitzar documentació específica

- practicar estratègies de treball en grup

- relacionar conceptes de les diferents matèries treballades de forma transversal

- diagnosticar problemes i resoldre’ls en un context de treball

- gestionar les TIC

- utilitzar recursos econòmics en la simulació de projectes reals

- estableix enfocaments vàlids per sistematitzar dades i / o informació dispersa

- aplica / transfereix conceptes teòrics i / o abstractes de cada subjecte a situacions reals

- utilitza tècniques de protocol en simulació de casos.

Continguts

En tractar-se d’una assignatura de tipus pràctic, no hi ha continguts específics, sinó més aviat és l’aplicació pràctica de tot allò que els alumnes van aprenent al llarg del curs.

 

Dades a tenir en compte: 

La realització de pràctiques es pot dur a terme durant el període lectiu (en horari de matí). En cas de voler fer pràctiques a l'estiu, només es podran realitzar en l'estiu del tercer any. 

 El desenvolupament de les pràctiques comporta vàries fases:

1.- Sessió de tutoria amb la responsable de pràctiques per tal de conèixer el  perfil i les expectatives de l’alumne, així com per a assessorar en la preparació del CV. Aquesta reunió ha de sol·licitar-se a través d'un correu electrònic, almenys tres mesos abans de la data en la qual es desitja fer pràctiques. 

2.- Cerca d’empreses i institucions de pràctiques per part de l'alumne i de la responsable de pràctiques i difusió de les ofertes per part de la responsable de pràctiques. Les pràctiques funcionen segons l'oferta i la demanda, no sempre es poden garantir a la institució o el calendari sol·licitats

3.- Sol·licitud de pràctiques.

4.- Entrevista personal a l’ empresa-institució i selecció de candidat.

5.- Desenvolupament de les pràctiques. Com a norma general, l’estada en pràctiques serà d'un mínim de 250 hores. La empresa o institució assigna a un tutor que supervisa el treball de l’alumne.

6.- Redacció de la memòria per part de l’alumne.

 

Durant tot el curs, la responsable de pràctiques realitzarà tutories de seguiment, així com tutories d’orientació als alumnes que ho sol·licitin.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Activitats formatives

Descripció

Assistència a les pràctiques

Formació portada a terme en institucions i empreses en què l’alumne evidenciarà l’obtenció de coneixements i habilitats adquirits en el mòdul teòric.

 

Metodologia docent

Descripció

Tutories

Reunió personalitzada amb cada alumne per conèixer els seus interessos i evolució de la cerca de pràctiques

Assistència a les pràctiques

Formació portada a terme en institucions i empreses en què l’alumne evidenciarà l’obtenció de coneixements i habilitats adquirits en el mòdul teòric.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les pràctiques es qualificaran a partir de l’informe del tutor de pràctiques en la institució/empresa (70% de la nota) i de la memòria presentada per l’estudiant (30% de la nota).

Es tindran en compte, d’una banda, la qualitat del treball realitzat i la implicació en el projecte i, de l’altra, la memòria presentada, on han de constar una explicació raonada i una valoració crítica del treball.

Tant la memòria com l'avaluació hauran de ser lliurades màxim 10 dies després de la data de finalització de pràctiques.

Material didàctic