Universitat Internacional de Catalunya
Expressió Corporal
Altres llengües d'impartició: castellà,
Professorat
- Tutoria presencial: Després de les classes pràctiques durant mitja hora, prèvia sol·licitud en el mail minsenser@uic.es
- Tutoria online: Prèvia sol·licitud al mail minsenser@uic.es
Presentació
Aquesta matèria contempla en la seva metodologia la possibilitat del desenvolupament autònom de les competències, valorant en l’alumnat la gestió personal de la formació i l’experiència com un valor a tenir en compte.
Requisits previs
Objectius
-
Conèixer i comprendre les bases epistemològiques i psicopedagògiques que sustenten les activitats físiques artístic expressives, dins l'àrea d'Educació Física a l'Educació Infantil i Primària i que justifiquen la seva contribució a les competències bàsiques.
-
Conèixer diferents fonts d'informació i documentació bibliogràfica que permetin l'ampliació del coneixement disciplinari.
-
Demostrar la desinhibició i la creativitat a les pràctiques corporals de caràcter expressiu.
-
Obtenir un llenguatge expressiu i gestual harmoniós, explorant les possibilitats i recursos expressius
del propi cos per comunicar sensacions, emocions i idees.
-
Adquirir valors artístics de qualitat en relació amb el moviment corporal i la seva expressió.
-
Programar la intervenció docent des de l'àrea d'educació física a l'etapa d'infantil i primària en relació
amb les activitats físiques d'expressió, des d'una intervenció integral i interdisciplinària a l'aula.
-
Elaborar per al desenvolupament dels diferents sabers activitats i situacions d'aprenentatge d'expressió corporal.
-
Adquirir els recursos pràctics necessaris per a l'ensenyament i l'avaluació de les activitats pròpies de l'assignatura.
-
Elaborar un criteri reflexionat sobre la pròpia vivència de la corporeïtat, el seu impacte en l'autoestima, el benestar emocional i el desenvolupament personal.
-
Mostrar interès cap a l'assignatura com a primer pas per comprendre l ́aportació de la matèria al desenvolupament de les competències bàsiques.
-
Participar amb una actitud reflexiva i crítica envers la pràctica docent.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CEM-05 - Saber promoure l'adquisició d'hàbits al voltant de l'autonomia, la llibertat, la curiositat, l'observació, l'experimentació, la imitació, l'acceptació de normes i de límits, el joc simbòlic i heurístic.
- CEM-06 - Conèixer la dimensió pedagògica de la interacció amb els iguals i els adults, i saber promoure la participació en activitats col·lectives, el treball cooperatiu i l'esforç individual.
- CEM-10 - Comprendre que la dinàmica diària en l'educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
- CEM-13 - Atendre les necessitats dels estudiants i transmetre'ls seguretat, tranquil·litat i afecte.
- CEM-14 - Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com per poder contribuir a la innovació i a la millora en l'educació infantil.
- CEM-20 - Valorar la importància del treball en equip.
- CEM-40 - Promoure l'interès i el respecte pel medi natural, social i cultural per mitjà de projectes didàctics adequats.
- CEM-49 - Reconèixer i valorar l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal.
- CEM-53 - Conèixer els fonaments musicals, plàstics i d'expressió corporal del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
- CEM-54 - Conèixer i fer servir cançons per promoure l'educació auditiva, rítmica i vocal.
- CEM-55 - Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic i dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics.
- CEM-56 - Elaborar propostes didàctiques que fomentin la percepció i l'expressió musicals, les habilitats motrius, el dibuix i la creativitat.
- CEM-59 - Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seva gestió.
- CEM-60 - Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula, així com dominar les destreses i habilitats socials necessàries per fomentar un clima que faciliti l'aprenentatge i la convivència.
- CEM-61 - Controlar i fer el seguiment del procés educatiu i, en particular, del d'ensenyament-aprenentatge, mitjançant el domini de les tècniques i estratègies necessàries.
- CEM-62 - Relacionar teoria i pràctica amb la realitat de l'aula i del centre.
- CEM-63 - Participar en l'activitat docent i aprendre a saber fer, actuar i reflexionar des de la pràctica.
- CEM-64 - Participar en les propostes de millora en els diferents àmbits d'actuació que es puguin establir en un centre.
- CEM-65 - Regular els processos d'interacció i comunicació en grups d'estudiants de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys.
- CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
- CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
- CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho duna manera contemporània, professional i sistemàtica.
- CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
- CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
- CG-07 - Conèixer els elements que conformen el pensament crític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
- CG-08 - Conèixer els elements que conformen el pensament reflexiu, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
- CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
-
Identifica, diferencia i sap analitzar els components de l’expressió corporal.
-
Comunica sentiments, emocions i idees utilitzant diferents recursos expressius.
-
Adquireix valors artístics de qualitat en relació amb el moviment del cos i l'expressió, desenvolupant la competència de la creativitat.
-
Promou i facilita en els contextos d'aprenentatge i de vida, a l'escola i en relació amb el medi ambient, l'atenció a les necessitats educatives dels estudiants, respecte, equitat i igualtat de gènere.
-
Sap com planificar el contingut de l’expressió corporal dissenyant situacions d’aprenentatge ajustades a unes finalitats educatives concretes segons el context i de forma interdisciplinària.
-
Recopila, aplica i utilitza diferents recursos relacionats amb la didàctica específica (propostes curriculars al llarg de l'etapa, situacions d'aprenentatge, metodologia i avaluació) de les activitats artístic-expressives.
-
Coneix els fonaments didàctics de cada activitat proposada per portar-los a la classe d'expressió corporal en Educació Primària i Educació Infantil.
Continguts
-
Exploració i descobriment de les possibilitats expressives del cos i del moviment.
-
Desinhibició en l'exteriorització d'emocions i sentiments a través del cos, el gest i el moviment i la veu.
-
Experimentació del plaer que proporciona el treball d'expressió a través del cos.
-
Participació en situacions que suposin comunicació corporal amb valoració i reconeixement de les diferències en la manera d'expressar-se.
-
Adequació del moviment a estructures espaciotemporals.
-
Expressió corporal i dramatització. La dramatització a través del llenguatge corporal (gest, mímica, moviment).
-
Participació en la realització de balls, danses i coreografies senzilles.
-
La improvisació com a eina de creació bàsica.
-
Elaboració, participació i conscienciació de les possibilitats i recursos que ofereix el llenguatge corporal en l'àmbit de l'educació i el benestar emocional.
-
Composició individual i col·lectiva de moviments a partir d'estímuls rítmics, musicals i d'una font d'inspiració (text, experiència, imatge).
-
Valoració crítica dels usos expressius i comunicatius del cos.
-
Participació i respecte davant situacions que suposin comunicació corporal.
-
Creació i utilització d'eines d'avaluació per a l'expressió corporal.
-
Recerca sobre materials sostenibles i dinàmiques que permetin la inclusió i millora dels grups en dificultats socials i emocionals.
- SITUACIÓ D'APRENENTATGE 03/12
- POSADA EN ESCENA 17/12
- 1. PRESENTACIÓ TEMA 1
- Evidència 1 - Vas fer Expressió Corporal?
- Evidència 2 - "Idea de cos"
- Lectura 01 -
- Lectura 02 -
- Concepte d'Expressió Corporal (EC)
- Antecedents de l'Expressió Corporal
- Tendències Actuals
- L'EC en educació: comunicació, creativitat, estètica i creixement personal. Característiques.
- Tècniques i altres activitats artístiques i expressives
- Objectius, sabers i competències en el currículum d'Educació Infantil i Primària
- Els principis fonamentals de l'EC des de la Dansa Creació
- 2. PRESENTACIÓ TEMA 2
- Evidència 3 - Què veus?
- Graella SA 01 - "Les girafes no poden ballar"
- Graella SA 02 - "Diaris"
- La Motricitat expressiva
- Simbolització
- Comunicació
- Concepte de creativitat en EC
- El procés de creació en l'Expressió corporal des de la Dansa creació
- Organització d'una situació d'aprenentatge i desenvolupament d'una sessió
- Organització de les sessions: context, recursos, inductors, elements
- L'avaluació. Criteris i instruments
- La Interdisciplinarietat en l'Expressió corporal
- L'educació emocional i el seu abordatge des de l'EC
- La pantomima i el mim
- La dramatització corporal
- El teatre d'ombres
- El circ
- La comunicació no verbal com a alfabet comunicatiu
- Els conceptes de Món Extern, Interacció personal i Intercanvi discursiu
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'assignatura es desenvolupa en un semestre del curs. Es realitzen aproximadament 3 hores setmanals en un mateix dia. Durant les classes presencials la professora ensenya els continguts de l'assignatura a partir de dinàmiques pràctiques amb propostes a desenvolupar per part dels estudiants. Ofereix també espais oberts per a les seves aportacions, i orienta els seus treballs autònoms. Durant les sessions, els i les estudiants amplien les seves habilitats i desenvolupen les competències de manera autònoma, a través del treball individual i cooperatiu per parelles i en grups, sota supervisió docent. L’alumnat amplia la seva formació amb tasques complementàries: la creació i posada en pràctica d'una sessió d'expressió corporal, comentaris de text, recerca i reflexió personal, entre altres. És important també la implicació i dedicació de l’alumnat a la seva formació personal i professional, amb assistència a activitats fora de classe: seminaris, activitats acadèmiques, tallers i aquelles experiències que, seleccionades d'acord amb la professora, completen la seva formació.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'avaluació és exclusiva per a l'alumnat que opta per l'assistència a classe de manera contínua, ja que es tracta d'una assignatura pràctica. Per a aprovar per avaluació contínua cal assistir a un mínim d'un 80% de les classes.
1. TASQUES (50%). Motxilla didàctica de vivències i evidències*
Són les activitats que es dissenyen al llarg del semestre per a demostrar la competència en l'ús conceptual i aplicat dels continguts teòrics i pràctics. Aquestes tasques es desenvolupen en les classes que es disposen per a això o en horari autònom. Les tasques suposen el 50% de la nota del curs, per la qual cosa el valor màxim d'aquest apartat són 5 punts sobre el total de la nota- Evidències i produccions de classe dels diferents mòduls (15%): Tasques en les quals a través de la lectura d'articles o llibres i anàlisis de supòsits pràctics es reflexiona i es consoliden continguts relacionats amb la pràctica.
- Diari personal: “La brúixola” (15%): Diari reflexiu a realitzar després de cada pràctica on es recullen els següents apartats: activitats, em sentia en llegar i en acabar, m'agrada/no m'agrada, dificultats durant la sessió (a nivell corporal, emocional, cognitiu, relacional), sentiments agradables, aprenentatges de la sessió (sobre mi, sobre el contingut, sobre l'assignatura), reflexions didàctiques; conclusions; preguntes.
- Producció grupal d'Expressió Corporal (20%): Composició coreogràfica grupal on es mostra la integració dels continguts pràctics de l'assignatura. Va acompanyat d'un treball teòric que contextualitza i analitza la composició relacionant-la a nivell teòric amb els sabers de l'assignatura. A més recull l'aprenentatge personal i la posada en pràctica i avaluació de les habilitats socioemocionals entre el grup: comunicació, resolució de conflictes, escolta, empatia.
2. DISSENY DE SITUACIONS D'APRENENTATGE* (20%)
Disseny d'una Situació d'Aprenentatge (SA) i implementació d'1 sessió a l'aula (projecte per parelles o en subgrups). Formarà part de Treball de Fi de Menció d'Educació Física (TFM). És necessari aprovar el TFM per a puntuar aquest apartat dins de l'assignatura d'Expressió Corporal.
3. FONAMENTS TEÒRICS* (30%). Examen teòric - pràctic*Totes les proves s'hauran de superar amb un 5.
Els sistemes d'avaluació consistiran en: Portafoli, Vídeo, Examen pràctic en grup, Autoavaluació i Coavaluació amb fulls d'anotacions d'observació i llistes de control, Presentació d'un treball en grup, Disseny d'activitats, Examen teòric- pràctic competencial a través de preguntes test i a desenvolupar amb supòsits pràctics, Projecte Final de Menció.
* Es detecta l’ús de programes d’IA per a la seva redacció i desenvolupament: Qualificació 0. A més, les conseqüències que això comporta per ser un treball d’avaluació acadèmica.
Calendari d’activitats principals i lliuraments:
3 de desembre de 2024:- Situació d'Aprenentatge (Treball escrit)*
- Presentacions SA (implementació 1 sessió)*
- Presentacions SA (implementació 1 sessió)*
- Producció grupal d'Expressió Corporal (Treball escrit i presentació)
- Diari personal: “La brúixola”
- Examen teòric - pràctic (competencial)*
*Per definir dates
Bibliografia i recursos
-
Antolín Jimeno, L. (2013). Expresión corporal. Fundamentos motrices. U. Valencia; N.º 1 edición.
-
Arlandes, A. (2020). Movimiento y lenguajes transversales para aprendizajes saludables. GRAO EDITORIAL
-
CANALES LACRUZ, Imma & LÓPEZ VILLAR, Cristina: Desarrollo de la creatividad y de la singularidad desde la expresión corporal. Escuela Universitaria del Profesorado de E.G.B. de Zaragoza. Universidad de Zaragoza.
-
Cañas, José (1992): Didáctica de la expresión dramática. Octaedro.
-
Cañabate, D.; Soler, A. (Coords) (2017). Movimiento y lenguajes. De la experiencia sensoperceptiva a la conciencia y el pensamiento. Grao editorial.
-
Carbajal, L. (2013). Hablar con el cuerpo. La expresión corporal, un camino para el bienestar. Comanegra.
-
Carballo Basadre, Carmen (1995). Teatro y Dramatización. Didáctica de la creación colectiva. Ediciones Aljibe: Archidona.
-
Castañer Balcells, Marta (2000): Expresión corporal y danza. INDE.
-
Gardoqui, M.L. & Sierra, M.A. (1994). Conceptualización y tratamiento de la Expresión Corporal como materia de la especialidad de E.F. en las Facultades de Educación, Formación del Profesorado. En S.Romero-Granados (coord.) Didáctica de la Educación Física: Diseños curriculares en Primaria (161 – 171). Sevilla: Wanceulen
-
Gil, J., y Coterón, J. (2017). La danza como contenido de Expresión Corporal en Educación Física: sugerencias para su inclusión y actualización. Tándem. Didáctica de la educación Física, 66, 46-52.
-
Gelpi, P., Romero-Martín, M. R., Mateu, M., Rovira, G., y Lavega, P. (2014). La educación emocional a través de las Prácticas motrices de Expresión. Perspectiva de género. Educatio XXI, 32(2), 49-70. http://revistas.um.es/educatio/article/view/194081
-
Gil, J; Coterón, J. (2017). Expresión corporal arte, salud y creatividad. AFYEC.
-
Gil, J; Coterón, J. (2012). Expresión corporal, investigación en la práctica. AFYEC.
-
Gil, J; Coterón, J. (2011). Expresión corporal, recursos para la práctica. AFYEC.
-
Marina Gubbay, M; Kalmar, D. (2019). El movimiento en la educación. El arte de las consignas en la expresión corporal, la comunicación y otras disciplinas. Ediciones Novedades Educativas.
-
Leareta, B.; Sierra, M.A.; RUANO, K. (2005). Los contenidos de la expresión corporal. INDE.
-
Learreta, B.; Sierra, M.A.; Ruano, K. (2006). Didáctica de la expresión corporal. Talleres monográficos. INDE.
-
Mateu, M., y Lavega, P. (2017). Lógica interna de los lenguajes artísticos motores. Tándem. Didáctica de la educación física, 55, 7-13.
-
Montesinos Ayala, D. (2004). La expresión corporal. Su enseñanza por el metodo natural evolutivo. INDE
-
Motos Teruel, T. (1983): Iniciación a la Expresión Corporal. (Teoría, técnica y práctica). Editorial Humanitas
-
Ortiz, M.M. (2002) Expresión Corporal. Una propuesta didáctica para el profesorado de Educación Física. Grupo Editorial Universitario
-
22. Navarro, D.; Pellicer I. (2023). Del cerebro al cuerpo. INDE
-
Pellicer I. (2015). NeuroEF. La revolución de la Educación Física desde la Neurociencia. INDE.
-
Pellicer I.(2011). Educación Física Emocional. De la teoría a la práctica. INDE.
-
Romero Martín, M.R. (1997) La Expresión Corporal en el ámbito educativo. Revista ÁSKESIS. Monográfico sobre Expresión Corporal. 1997, nº 1.
-
Sánchez Sánchez, G. (director). (2023). AULA, Monográfico: Expresión corporal y danza educativa. Revista de Pedagogía de la Universidad de Salamanca. https://doi.org/10.14201/10.14201/aula202329
-
Sánchez Sánchez, G. (2022). La enseñanza de la expresión corporal en el sistema educativo español. Recorrido histórico. Historia De La Educación, 41(1), 103–127. https://doi.org/10.14201/hedu2022103127
-
Solano, N; Fernández Cézar, R. (Coords.) (2023). Diálogos con el cuerpo. Imagen corporal en la infancia. Aljibe.
-
Tabak, G. (2018). Explorar el cuerpo en el jardín maternal. Los sentidos de la expresión corporal. Orientaciones para hacer y pensar. Graó.
-
Tena, I. (2018). Expresión Corporal desde la danza creación. Proceso de elaboración de una unidad didáctica en Educación Infantil y Educación Primaria. Prensas de la Universidad de Zaragoza.
-
Toro, J.M. (2014). Educar con corazón. Desclee de brouwer
-
Trigo, Eugenia y col. (1999): Creatividad y motricidad. Publicaciones INDE.
-
Shinca, M. (2010). Expresión Corporal. Técnicas y expresión del movimiento (4.ª Ed.). Cuadernos de Pedagogía. Wolters Kluwe.
-
Stokoe, Patricia & SCHÄCHTER, Alex (1984): Expresión Corporal. Guía didáctica para el docente. Editorial Ricordi.
Especialment, es convida a visitar la web: https://www.expresiva.org/publicaciones
En ella podeu trobar diversos llibres publicats per l'editorial AFYEC. Es poden descarregar per a ús particular, però haurà de citar la font si s'utilitza.
Comparteixen una gran part de les publicacions (articles, comunicacions i unes altres) de les persones membre de AFYEC.