Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Grau

Treball de Fi de Grau
9
10302
4
Segon semestre
TF
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

En cas què l'alumne estigui matriculat en la línia anglesa s'impartirà la docència d'aquesta assignatura en aquest idioma i en català.

Professorat


A convenir

Presentació

El Treball Final de Grau (TFG) té com a finalitat acreditar que l'estudiant ha adquirit les competències i els coneixements associats al títol d'acord amb els crèdits assignats. L'assignatura consisteix en elaboració i presentació pública d'un treball original al camp d'administració d'empresa. Es tracta d'una assignatura de caràcter obligatori i té assignats 9 crèdits, que corresponen a 225 hores (25 hores per crèdit) de dedicació efectiva i exigible per elaborar-les. El TFG es fa durant tot l'any acadèmic del quart any del grau.

Requisits previs

El TFG es matricula com una assignatura més dins del pla destudis del programa de Grau. Es poden matricular només els alumnes que en acabar el 3r curs els queden 66 crèdits per finalitzar els estudis de grau, sense comptar els 9 crèdits del TFG.

Objectius

La temàtica del TFG vindrà determinada per linterès de lalumne. S'accepten dos tipus de contingut: (1) desenvolupament d'un pla d'empresa (que pot ser una empresa de nova creació o bé un pla de llançament d'un nou producte/servei/projecte a una empresa existent), o (2) un projecte de recerca alineat amb les àrees de recerca del professorat de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC (disponible al Moodle).

A més, la UIC proposa la modalitat de TFG 3.0, que consisteix en la col·laboració dels alumnes de diferents facultats a l'elaboració del TFG. Per a més informació, contacteu amb la coordinadora de l'assignatura TFG. Un cop aprovada per la coordinadora de lassignatura, la proposta del tema de TFG no pot estar modificada substancialment.

El TFG estarà dirigit per un professor responsable i és una feina on es posen en pràctica tots els coneixements adquirits durant el Grau. El tutor farà un seguiment del treball de l'alumne de manera continuada i avaluarà les competències i els comportaments bàsics de l'alumne com la proactivitat, la responsabilitat i el compromís.

A més, s'oferirà una sessió formativa presencial, i una sèrie de vídeos formatius per facilitar l'adequada preparació i presentació dels TFG.

Compromís de la UIC amb els 17 Objectius de Desenvolupament sostenible

El 2015, l'ONU va aprovar l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb què millorar la vida de totes les persones, presents i futures, cuidant alhora de la conservació del patrimoni natural.

L'Agenda té 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta, assegurar la prosperitat, promoure la pau i establir aliances. La UIC, juntament amb altres universitats catalanes, s'ha compromès als 17 ODS a través de la seva extensa varietat d'activitats educatives i d'aprenentatge, funcions docents, investigadora i de lideratge social. Per això, cada TFG ha de tenir un breu informe que analitza, com el projecte ajuda a aconseguir un o més dels 17 ODS. S'ha de fer aquest informe a l'apartat indicat a la plantilla preestablerta.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Comprendre i saber emprar la terminologia financera en el marc empresarial.
  • 19 - Analitzar variables quantificables de l'entorn econòmic i incorporar-les en la presa de decisions.
  • 22 - Identificar la naturalesa i comportament de productors, consumidors i inversors.
  • 26 - Ser capaç d'entendre i utilitzar els conceptes bàsics de màrqueting i les principals polítiques de l'àrea, i de comprendre l'entorn comercial en el qual operen les empreses.
  • 32 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes a partir d'informació quantitativa i qualitativa.
  • 33 - Tenir capacitat de cerca, interpretació i transmissió d'informació.
  • 39 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions: emprar la informació rellevant, aplicar els mètodos adequats i situar el problema dins el conjunt d'una organització.
  • 48 - Ser capaç d'identificar les necessitats d'informació per a la gestió de les principals àrees funcionals dins les organitzacions.
  • 51 - Desenvolupar aptituds en la presa de decisions.
  • 52 - Ser capaç de desenvolupar aptituds en les relacions interpersonals i de treball en equip.
  • 53 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom.
  • 54 - Ser capaç d'expressar idees i arguments de manera ordenada i coherent tant oralment com de forma escrita.
  • 64 - Capacitat de planificació i organització del treball.
  • 65 - Adquirir la capacitat de posar en pràctica els coneixements.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'estudiant serà capaç de:

• Relacionar conceptes i realitzar exercicis d'anàlisi i síntesi.
• Desenvolupar habilitats en la presa de decisions.
• Desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals.
• Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom.
• Expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita.
• Establir mecanismes de gestió de el temps.
• Realitzar argumentacions que afavoreixin el raonament crític i autocrític.
• Adquirir destresa en l'ús de suports informàtics i de les NTIC.
• Desenvolupar capacitats per adaptar-se a noves situacions.
• Analitzar comportaments empresarials i decisions en un context empresarial i valorar-los des d'un punt de vista econòmic, social i ètic.
• Planificar i organitzar el treball.
• Adquirir la capacitat d'aplicar els coneixements en la pràctica.
• Tenir eines per tractar la informació.

Continguts

La comunicació entre el director i l'alumne es farà a través de correu electrònic, a més d'algunes trobades personals, durant la realització del TFG (el total d'hores de tutoria i revisió del treball per alumne hauria de sumar aproximadament 11 hores de dedicació del professor ).

Presentació de la memòria del TFG:

     Utilitzar la plantilla preestablerta (disponible al Moodle).
     Format: font Arial, 11, interlineació 1.15, alineació justificada, marges dret i esquerre 3cm, marges amunt i avall 2.5 cm (preestablert a la plantilla).
     Idioma: l'informe pot estar en castellà, català o anglès, en funció del que s'ha acordat entre l'alumne i el seu director de TFG. Tot i això, els alumnes de l'itinerari d'English Programme han de realitzar i presentar-lo en anglès.
     Extensió del treball: un mínim de 35 pàgines i un màxim de 50 pàgines en el cas de TFG de recerca, i un mínim de 40 pàgines i un màxim de 80 per a TFG de pla d'empresa, bibliografies, taules i figures incloses (annexos a part) .
     L'índex del TFG haurà d'anar numerat i paginat al començament del treball. Les figures, taules etc. Els diagrames, gràfics, taules, etc. han d'anar numerats i titulats, i s'hi ha d'incloure un índex paginat. Totes les pàgines del TFG han d'anar numerades.
     Qualsevol bibliografia o webgrafia que s'utilitzi haurà d'anar referida a l'apartat de fonts de documentació. Les referències consisteixen en les fonts utilitzades en l'elaboració del treball i convenientment esmentades al text. Les cites es faran seguint l'estil APA (www.apastyle.org). El TFG ha de contenir referències bibliogràfiques acadèmiques. Es recomana en tant que sigui possible no recórrer a referències genèriques a pàgines web, i citar els documents concrets de les fonts fiables, precises i actuals. La qualitat de les fonts dinformació forma part de lavaluació de qualitat del TFG.


Drets d'autor i plagi

Els TFG són treballs protegits per la llei de propietat intel·lectual. En conseqüència, els drets de l'autor d'aquests treballs corresponen als autors. En cas que el TFG estigui basat en les pràctiques, l'empresa en pot requerir l'autoria.

Els TFG han de ser originals i no han de contenir plagi. Es poden i han de citar textos, però indicant les fonts, com s'explicarà a les sessions formatives TFG. Copiar les frases o els paràgrafs sencers (fins i tot amb la referència inclosa) està estrictament prohibit, llevat de cites literals (entre cometes, indicant la pàgina exacta), que han de ser mínimes. Es farà el lliurament del document final a través del programari Turnitin per detectar possible plagi. Qualsevol document que contingui més de 25% de semblança es considera plagi. És un delicte molt greu i pot resultar en l?expulsió de la universitat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia docent utilitzada es basa en el treball autònom de l'alumne, amb la tutorització i l'acompanyament del tutor del TFG.

Funcions del tutor:

     Proporcionar una guia, consell i suport a l'alumne durant la realització del treball.
     Supervisar el projecte i proporcionar tantes indicacions com a oportunitats per garantir que els objectius fixats inicialment s'assoleixen en el temps fixat.
     Autoritzar la presentació del TFG i la seva defensa.
     La dedicación del tutor TFG es de 11 horas por alumno en total.

Obligacions de l'estudiant:

     Elaborar el treball respectant el format i l'extensió establerts en aquesta guia docent del TFG.
     Informar regularment al seu tutor del desenvolupament del treball.
     Estructurar el treball tenint en compte els objectius establerts.
     Presentar adequadament i dins del termini el treball davant el tutor i el coordinador en cada una de les seves fases (ver p.9), fent l'ús de les eines que ofereix la UIC.

L'assignatura del TFG inclou una sessió formativa presencial que tindrà lloc el dia 3 d'octubre de les 14h a les 15h. Els alumnes matriculats en aquesta assignatura rebran un correu electrònic amb més informació sobre la sessió presencial. A més, a partir de les meitats d'octubre la UIC proporcionarà el material formatiu al Moodle, que inclou els següents temes:

Búsqueda en BBDD i gestors de referència
Estructura d'un TFG d'investigació
Estructura d'un TFG de pla d'empresa
Introducció a la investigació quantitativa
Introducció a la investigació qualitativa
 

Per a l'elaboració adequada del projecte TFG és molt aconsejable familiaritzar-se amb el material formatiu.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El tribunal assignat pel coordinador de TFG és el que avaluarà el TFG. El tribunal estarà format per professors de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials i/o professors o directius convidats. La nota es basarà en els següents punts, donant un pes significatiu al treball continuat en l'elaboració del treball:

     75% - Treball continuat: Cada una de les tres entregas parcials tindrà un pes del 25% a la nota final, es mostrarà detalladament les rúbriques disponibles al Moodle de l'assignatura. S'avaluarà el compliment dels terminis i les pautes establertes pel tutor, iniciativa i capacitat per superar les dificultats, grau d'autonomia i rigor mostrat per l'estudiant, i treball realitzat al llarg del curs. El paper del tutor serà per tant clau per a l'avaluació final del TFG.
     10% - Treball escrit: El document final del TFG serà avaluat atenent els criteris següents: qualitat de la presentació i llenguatge, rigorositat i fiabilitat de la informació, creativitat i innovació, solidez del projecte, viabilitat del projecte emprenedor o utilitat del treball de investigació.
     15% - Defensa del TFG: S'avaluarà la qualitat del material de suport (transparències), claritat i síntesi de la informació, tècnica i professionalitat de comunicació, ajust a temps establert i defensa davant les preguntes del tribunal). Les defenses tindran assignat un temps de 25-30 minuts (10 minuts de la presentació, 15 minuts de la defensa davant les preguntes del tribunal, 5 minuts de la deliberació de la nota) que complirà escrupolosament.

La qualificació dels treballs es realitzarà amb el mateix sistema de qualificació vigent que el resta de les assignatures de la titulació. Per a la qualificació s'utilitzarà una rúbrica (disponible en el Moodle). La nota es comunicarà per la defensa oral.

La nota final màxima que pot obtenir un TFG a la segona convocatòria és de 70/100.

En el cas de que es detecti una part del treball copiat, aquest quedarà automàticament suspès. Si això provoca el suspens del TFG a la primera convocatòria, l'alumne haurà de repetir (i per tant millorar) el treball i presentar-lo a la segona convocatòria.

Premis als millors TFG

Els TFG d'alta qualitat es recomanaran pel tutor i el coordinador al premi del millor TFG de l'any acadèmic.

Es distingeixen dos tipus de premis:

  1. Premi al millor projecte emprenedor
  2. Premi al millor projecte d'investigació


Els premis estan organitzats per la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC amb la finalitat de reconèixer els millors treballs en el curs acadèmic corrent i per fomentar l'esperit emprenedor i l'interès a la investigació acadèmica entre l'alumnat de Grau d'Administració d'Empresa. . Els treballs nominats al millor premi es convocaran en la mateixa sessió i estaran avaluats pel mateix tribunal. Els premis es lliuraran en el Solemne Acto de Graduación. Les bases dels premis estan disponibles al Moodle.

Bibliografia i recursos

  • Cómo realizar un estudio de mercado
  • Pareras, L. (2008) Redactando el Plan de negocios I 
  • Pareras, L. (2008) Redactando el Plan de negocios II
  • Osterwalder, A., Pigneur, Y. (2011) Generación de modelos de negocio. Deusro, Barcelona
  • Ejemplo BP español (Educator S.L)
  • Ejemplo BP inglés (Business plan of an online store exclussively for cats)
  • Lárazo, J. Guia complementaria Business Plan. Recursos didácticos.