Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica de la Llengua Estrangera: Anglès

Didàctica de la Llengua Estrangera: Anglès
4
10614
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat


Al temps d'atenció individual a l'inici i fi de les classes, i en entrevistes concertades mitjançant el correu electrònic: chowes@uic.es

Presentació

L'assignatura de Didàctica de la llengua estrangera pretén oferir als futurs mestres estratègies metodològiques i recursos materials i tecnològics per al desenvolupament de les competències pròpies i bàsiques des de l’àrea de llengües en l'Educació Primària. Se centrarà un interès especial en les estratègies metodològiques per al tractament de la lectura, l'escriptura, la comprensió oral, l'expressió oral i el foment de la competència literària. També es fomentarà l’ús de la llengua anglesa en l’àmbit acadèmic i escolar, i les bones pràctiques en l’ensenyament-aprenentatge de llengües estrangeres en l’etapa primària. 

Requisits previs

Per cursar aquesta assignatura els alumnes han de tenir superada l'assignatura Llengua anglesa 2 (B1+)

Objectius

Identificar els conceptes fonamentals de didàctica de la llengua i situar la matèria en el context dels estudis.

Conèixer, comprendre i relacionar les habilitats lingüístiques amb les competències que marca el currículum actual.

Saber programar l’àrea de llengua i literatura en base a les competències marcades en el currículum de primària.

Saber establir els criteris i sistemes d’avaluació de l’àrea.

Saber utilitzar estratègies metodològiques per al foment de la lectura, l’escriptura i l'expressió i comprensió oral.

Conèixer i saber aplicar recursos didàctics per a l’àrea, de forma creativa i emprenedora.

Saber establir plans concrets per treballar en entorns multilingües i d’adquisició de llengües estrangeres.

Dominar els diferents gèneres literaris que es poden treballar a primària.

Planificar els textos que es produeixen i utilitzar les tècniques bàsiques d’investigació, selecció i organització de la informació.

Adequar la informació al text i a la situació comunicativa.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-45 - Adquirir formació literària i conèixer la literatura infantil.
  • CEM-48 - Conèixer el procés d'aprenentatge del llenguatge escrit i el seu ensenyament.
  • CEM-49 - Fomentar la lectura i el comentari crític de textos i animar a escriure.
  • CEM-50 - Conèixer les dificultats en l'aprenentatge de les llengües oficials en estudiants d'altres llengües.
  • CEM-51 - Afrontar situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multilingües i multiculturals.
  • CEM-52 - Expressar-se, oralment i per escrit, en una llengua estrangera.
  • CEM-53 - Desenvolupar i avaluar continguts del currículum mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els estudiants.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-03 - Saber expressar-se en llengua anglesa segons el nivell b1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

17. Coneix les similituts i les diferències entre els processos d'adquisició de la llengua materna i de l'aprenentatge de la llengua estrangera.

18. Adapta l'aprenentatge de l'anglès a les necessitats dels alumnes de 6 a 12 anys.

19. Coneix les principals metodologies d'ensenyament de l'anglès i sap adaptar-les a la realitat de l'aula de llengua estrangera.

20. Coneix estratègies didàctiques per ensenyar les quatre destreses de la llnegua estrangera als alumnes de primària.

21.  Domina els sistemes d'avaluació de la llengua estrangera.

Continguts

34. Competència comunicativa en llengua anglesa a nivell B1.

35. El procès d'adquisició de la L1 i l'aprenentatge primerenc d'una L2: similituts i diferències. Les condicions d'aprenentatge.

36. L'aprenentatge de la llengua estrangera. Característiques del nen de 6 a 12 anys en aquesta àrea.

37. Mètodes de l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

38. L'enfocament comunicatiu.

39. L'aprenentatge de les quatre habilitats de l'anglès: escoltar, llegir, parlar i escriure.

40. Estratègies metodològiques: les rimes, la cançó i el conte.

41. L'avaluació de l'anglès com a llengua estrangera.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les metodologies i activitats formatives consisteixen en classes teòriques, aprenentatge cooperatiu, estudi i treball autònom / en grup, i atenció personalitzada als alumnes.

COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-44 CEM-45 CEM-46 CEM-48 CEM-50 CET-3 CG-04 CG-07 CG-08 CG-11 Mètode expositiu / lliçó magistral
Classes teòriques
CEM-47 CEM-48 CEM-52 CET-1 CET-3 CG-02 CG-03 CG-04 CG-07 Aprenentatge cooperatiu
Estudi de casos
Resolució d'exercicis i problemes
Seminaris tallers
CEM-45 CEM-47 CEM-49 CEM-52 CEM-53 CET-1 CET-3 CG-02 CG-03 CG-04 CG-08 CG-09 Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge orientat a projectes
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
CG-07 CG-08 Contracte d'aprenentatge
Tutories
CEM-47 CEM-49 CEM-53 CET-1 CET-3 CG-02 CG-04 CG-07 CG-10 Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge orientat a projectes
Estudi de casos
Resolució d'exercicis i problemes
Estudi i treball en grup
CEM-45 CEM-46 CEM-48 CG-04 CG-08 CG-09 CG-10 Contracte d'aprenentatge
Estudi i treball individual / autònom

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

  • Participació a classe i feedback entre iguals: 10% (Tasca: Participació en debats i feedback entre iguals durant la microdocència).
  • Examen de mig semestre: 20% (tasca: els estudiants seran avaluats sobre la seva comprensió dels fonaments de l'SLA i la metodologia.)
  • Tasca de planificació de lliçons: 25% (tasca: cada alumne crea un pla de lliçó detallat per a una lliçó d'anglès de primària, inclosos objectius, activitats, materials i mètodes d'avaluació).
  • Sessió de microensenyament: 15% (tasca: els estudiants realitzen una sessió d'ensenyament de 15-20 minuts basada en els seus plans de lliçó, ja sigui amb companys o en un entorn simulat, centrant-se en una habilitat o tema específic).
  • Disseny i justificació de la unitat docent integral: 30% (tasca: Els estudiants dissenyen una unitat didàctica completa per a un curs d'anglès de primària (per exemple, una unitat que cobreix de 4 a 6 lliçons, i presenten una justificació escrita explicant les seves eleccions pel que fa a metodologies, materials, enfocament d'habilitats i avaluació.)
Si un alumne no aprova alguna de les tasques avaluables, suspendrà l'assignatura en primera convocatòria i s'haura d'examinar només de les parts suspeses a la segona convocatòria (per tant, se li conseva la nota de les tasques aprovades).   Si un alumne no assisteix al 80% de les sessions, no pot seguir l'avaluació continuada i s'avaluarà en un examen i els projectes al final del semestre.

Bibliografia i recursos

GAIL, E., Brewster, J. & Girard, D. (2003). The Primary English Teacher's Guide. London: Penguin English Guides.

HALLIWELL, S. (1992). Teaching English in the Primary Classroom. Manchester: Longman

HEARN, I. & Garcés, A. (coord..) (2005). Didáctica del inglés. Barcelona: Pearson Prentice Hall (2005)

JOHNSON, K. (2008). An Introduction to Foreign Language Learning and Teaching. Londres: Pearson Education.

LIGHTBOWN, P. & SPADA, N. (1999). How Languages are Learned. Oxford: Oxford University Press.

MCKAY, P. (2006). Assessing Young Language Learners. Cambridge: Cambridge University Press.

MOON, J. (2005). Children Learning English. London: Macmillan Books for Teachers

PÉREZ, P. & ROIG, V. (2004). Enseñar y aprender inglés en educación infantil y primaria. ( Vol I) (Vol. II). Barcelona: ICE Universitat de Barcelona.

PHILIPS, S. (2003). Young Learners. Oxford: Oxford University Press.

PINTER, A. (2006). Teaching Young Language Learners. Oxford Handbooks for Language Teachers. Oxford: Oxford University Press.

RICHARDS, J.C. & RODGERS, T.S. (2005). Approaches and Methods in Language Teaching. Cambridge: Cambridge University Press.

RUIZ BIKANDI, U. (ed.) (200). Didáctica de la segunda lengua en educación infantil y primaria. Barcelona: Síntesis EducaciónBADIA, Dolors. Vilà,