Universitat Internacional de Catalunya

Finançament Cultural

Finançament Cultural
3
10672
1
Segon trimestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat

Presentació

La captación de recursos económicos es el mayor reto que actualmente tiene cualquier proyecto cultural. Los cambios políticos, económicos, tecnológicos y sociales acaecidos en lo que llevamos de siglo han alterado los tradicionales modelos de financiación de los sectores culturales. Esta situación ha obligado a gestores y promotores culturales a buscar alternativas financieras para conseguir hacer realidad sus propuestas. Es importante que el gestor cultural conozca las diferentes herramientas de financiación para poder discernir cuales se ajustan mejor a las características de su proyecto y poder elaborar la estratégica financiera más correcta para la obtención de los recursos económicos necesarios que hagan realidad su proyecto.

Requisits previs

Els del màster.

Objectius

Objetivos

  • Conocer los diferentes recursos de financiación disponibles para las actividades culturales.
  • Conocer las vías de financiación de la actividad cultural que ofrece el sector público y saber cómo funciona el proceso administrativo para su obtención.
  • Analizar y evaluar las estrategias relacionadas con las políticas de precios, la captación de patrocinio y de mecenazgo.
  • Aprender a contextualizar una estrategia de financiación de una actividad cultural en relación con la realidad social, cultural y económica del proyecto.
  • Argumentar y tomar decisiones en relación con las distintas alternativas de financiación de la actividad cultural.
  • Ser capaz de diseñar estrategias y alternativas de financiación de la actividad cultural. 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competència bàsica
Saber aplicar els coneixements assolits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

Competència general
Buscar i/o administrar els recursos econòmics en el marc d’una institució, una empresa o bé un programa, projecte o servei cultural.

Competència transversal
Dissenyar, dirigir, produir i avaluar projectes, programes, estratègies, polítiques o accions culturals en les quals estan implicats perfils variats de professionals, agents i institucions.

Competència específica
Diagnosticar i saber corregir desequilibris econòmics i financers en una institució financera o cultural, crear i planificar plans de finançament de projectes culturals i programes de patrocini. 

  • CB7 - Aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
  • CE5 - Diagnosticar i saber corregir desequilibris econòmics i financers en una institució financera o cultural, crear i planificar plans de finançament de projectes culturals i programes de patrocini.
  • CG3 - Buscar i/o administrar els recursos econòmics en el marc d'una institució, una empresa, o bé en un programa, projecte o servei cultural.
  • CT1 - Dissenyar, dirigir, produir i avaluar projectes, programes, estratègies, polítiques o accions culturals en els quals estan implicats perfils variats de professionals, agents i institucions.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’estudiant

  • Aplica els coneixements assolits i resolt de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
  • Busca i/o administra els recursos econòmics en el marc d’una institució, una empresa o bé un programa, projecte o servei cultural.
  • Dissenya, dirigeix, produeix avalua projectes, programes, estratègies, polítiques o accions culturals en les quals estan implicats perfils variats de professionals, agents i institucions.
  • Diagnostica i corregeix desequilibris econòmics i financers en una institució financera o cultural, crea i planifica plans de finançament de projectes culturals i programes de patrocini. 

Continguts

Blocs temàtics

 

1. Introducció als diferents models de finançament de la cultura.
2. Finançament mitjançant recursos del mercat.
3. Finançament provinent dels pressupostos públics.
4. Finançament mitjançant aportacions de mecenes.
5. Finançament via patrocini.
6. Finançament col·laboratiu.


El tema 1 serveix per dibuixar un mapa conceptual dels diferents models d'obtenció de recursos a disposició del gestor cultural. En els temes següents es van analitzant cadascun d'aquests models. A més, s'introduirà els alumnes a l'estratègia per al disseny d'un pla de recaptació de fons a partir de l'anàlisi de les necessitats de finançament que tingui el projecte.

En el tema dos es posa èmfasi en la importància que l'activitat cultural generi recursos financers propis a través de la comercialització dels seus productes i d'altres productes i serveis auxiliars. La discriminació de preus és la principal eina per maximitzar ingressos sense que això sigui un impediment per accedir als diferents col·lectius interessats.

El tema tres se centra en l‟anàlisi dels recursos públics per a la cultura. Aquests recursos són fonamentals per a alguns projectes, els diferents nivells d'administracions (local, autonòmica, central i europea) i els complexos sistemes d'accés són un repte a què s'ha d'enfrontar un gestor que vulgui comptar aquests recursos.

El tema quatre se centrarà en l'anàlisi de la donació com a recurs financer. Tot i que aquest tipus d'eina només és factible per a determinades organitzacions, els gestors han de conèixer els fonaments en què es basa i la regulació que la fa factible.

El patrocini es basa en limpacte publicitari que pot oferir un projecte cultural a una organització. Al tema cinc s'analitza com crear una estratègia per captar possibles patrocinadors del sector cultural.

En els darrers anys, han proliferat experiències per finançar projectes que tenen com a base la col·laboració entre ciutadans. Al tema sis s'analitza les característiques d'aquest sistema de finançament i es mostren diferents experiències d'èxit.



Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Todos los temas se introducen con una exposición del profesor en la que se exponen los diferentes conceptos relacionados con el bloque. En esta exposición se dará a conocer teoría, se presentarán algunos casos que ilustren la explicación y se propondrán lecturas adicionales para el alumno. En una segunda parte, se pretende desarrollar las competencias y habilidades necesarias para captar recursos a través de esa vía de financiación. El tema se concluirá con la realización de un ejercicio en grupo que ayudará a consolidar la información facilitada.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació es basarà en:

  • La assistència i la participació en les discussions a l'aula.
  • Un examen parcial
  • L'elaboració i presentació d'un treball sobre l'anàlisi de viabilitat i finançament d'un projecte.

Bibliografia i recursos

BIBLIOGRAFIA BÁSICA
Martínez Abascal, Eduardo. Finanzas para directivos, Mc Graw Hill, IESE Business School, Madrid - 2012.
Mallado, J.A.; Lucuix. I; Franco, A. Contabilidad pública. Colección Manuales. Ed. Tirant lo Blanch. València, 2004.   BIBLIOGRAFIA COMPLEMENTARIA
Fundació Gala-Salvador Dalí. Annual Report 2010 & 2011. Fundació Gala-Salvador Dalí.
Gutenberg, E. Economia de la empresa. Teoría y práctica de la gestión empresarial. Deusto. Bilbao, 1990.
Guia per a la planificació i pressupostació estratègica de la Generalitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya, 2014.
(http://economia.gencat.cat/web/.content/70_pressupostos/arxius/GUIA-de-planificacio-i-pressupostacio-estrategica-de-la-Generalitat-de-Catalunya_actualitzacio-2014.pdf)

Material didàctic