Universitat Internacional de Catalunya

Planificació Clinica Multidisciplinaria. Discusió de Casos Clínics II

Planificació Clinica Multidisciplinaria. Discusió de Casos Clínics II
7.5
11758
2
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Contacte: akramali@uic.es 

Presentació

En aquesta matèria els alumnes faran les presentacions dels casos clínics dels pacients visitats durant les pràctiques externes que es duran a terme a la Clínica Universitària d’Odontologia. Els alumnes explicaran aquests casos clínics i inclouran en la presentació l’anamnesi, els resultats de l’exploració intraoral i extraoral i de les exploracions complementàries efectuades. Aquesta documentació clínica es tractarà segons les lleis de protecció de dades dels pacients. Els alumnes realitzaran una orientació diagnòstica de cada cas clínic i suggeriran el seu possible pla de tractament; ho faran sempre acompanyats per les revisions bibliogràfiques pertinents relacionades amb la patologia i/o el tractament suggerit. Aquestes planificacions clíniques es desenvoluparan davant del professor responsable i d’un auditori de professionals de diversos àmbits (periodòncia, cirurgia oral, ortodòncia…), i l’alumne ha de saber respondre els problemes i les qüestions que sorgeixin en el debat. Els casos clínics tindran una problemàtica de caràcter avançat i multidisciplinari. Així mateix, es faran revisions bibliogràfiques sobre determinats temes científics, de manera independent a la patologia que els pacients presentin, i al final del programa de formació del Màster s’aconseguirà que els alumnes hagin obtingut una formació teòrica sobre tota la patologia relacionada amb l’odontologia restauradora estètica.   

Requisits previs

Anatomia bucodental. Coneixement de la fisiopatologia de la malalties orals. Tècnica quirúrgica en relació amb la terapèutica dental i la pròtesi odontològica. Coneixement de programes informàtics relacionats amb els processaments de textos, presentacions i fulls de càlcul.  

 

 

Objectius

L’objectiu d’aquesta assignatura és aconseguir que els alumnes realitzin les presentacions dels casos clínics dels pacients atesos durant les pràctiques externes que es duguin a terme a la Clínica Universitària d’Odontologia. Els alumnes explicaran aquests casos clínics i inclouran en la presentació l’anamnesi, els resultats de l’exploració intraoral i extraoral i de les exploracions complementàries efectuades. Aquesta documentació clínica es tractarà segons les lleis de protecció de dades dels pacients. Els alumnes realitzaran una orientació diagnòstica de cada cas clínic i suggeriran el seu possible pla de tractament; ho faran sempre acompanyats per les pertinents revisions bibliogràfiques relacionades amb la patologia i/o tractament suggerit. Aquestes planificacions clíniques es desenvoluparan davant del professor responsable i d’un auditori de professionals de diversos àmbits (periodòncia, cirurgia oral, ortodòncia…), i l’alumne ha de saber respondre els problemes i les qüestions que sorgeixin en el debat. Els casos clínics tindran una problemàtica de caràcter avançat i multidisciplinari. Així mateix, es faran revisions bibliogràfiques sobre determinats temes científics, de manera independent a la patologia que els pacients presentin, i al final del programa de formació del Màster s’aconseguirà que els alumnes hagin obtingut una formació teòrica sobre tota la patologia relacionada amb l’odontologia restauradora estètica.

Aquesta assignatura es desenvoluparà durant els dos cursos del programa de formació del Màster.  

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CE1 - Dur a terme una anàlisi correcta i un diagnòstic extraoral, i destacar els aspectes estètics i funcionals de les dents i les parts toves del terç inferior de la cara així com l’anàlisi i els diagnòstics clínics i de laboratori, mitjançant encerats diagnòstics i terapèutics sobre models, per aconseguir rehabilitar-ne l’oclusió dental en equilibri funcional i estètic tenint en compte factors multidisciplinaris de l’aparell mastegador.
  • CE5 - Ser capaç de fer presentacions públiques sobre casos clínics propis basats en la literatura científica, i fer servir correctament la terminologia científica relacionada amb la disfunció temporomandibular i l’odontologia restauradora estètica.
  • CE9 - Reconèixer i interpretar les imatges i les tècniques diagnòstiques especialitzades que tinguin rellevància en la investigació, així com saber aplicar les eines bioinformàtiques i les noves tecnologies en el camp de l’odontologia protètica, restauradora i la implantopròtesi.
  • CG1 - Tenir la capacitat per comunicar-se amb els pacients a fi d’explicar, amb criteris científics, però llenguatge assequible, el diagnòstic, el pla de tractament i pronòstic, en patologies que acostumaran a tenir un perfil avançat o multidisciplinari.
  • CG2 - Tenir autonomia per fer les anamnesis i les exploracions orals als pacients amb patologies que poden tenir caràcter avançat o multidisciplinari; i emplenar la història clínica i el curs clínic amb llenguatge i terminologia científica adequada a un professional de l’odontologia restauradora estètica.
  • CG3 - Saber aplicar els protocols establerts en la Clínica Universitària d’Odontologia amb relació al diagnòstic, les exploracions complementàries i el tractament dels pacients, així com la planificació d’aquest, tenint en compte que els pacients als quals es dirigeixen presenten patologies amb perfils avançats o multidisciplinaris.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

- L’alumne serà capaç d’utilitzar correctament la terminologia científica relacionada amb la disfunció temporomandibular i l’odontologia restauradora estètica, amb una anàlisi i un diagnòstic *extraoral correctes del terç inferior de la cara dels pacients; en aquesta anàlisi hi destacaran els aspectes estètics i funcionals de les dents i parts toves de la boca. També sabrà efectuar una exploració i un diagnòstic intraoral correctes de l’aparell masticatori dels pacients.

- L’alumne serà capaç d’identificar i reproduir els criteris de la macroestètica i microestètica dental, també en els teixits durs i tous de la boca.

- L’alumne serà capaç de fer presentacions públiques sobre casos clínics, amb tots els detalls diagnòstics i les exploracions complementàries requerides, i fer propostes de plans de tractaments referenciats en la literatura científica.

- Els alumnes tindran un coneixement clar i avançat en conceptes com l’osteointegració, l’adaptació passiva, el torque , la connexió implantològica, la superfície de l’implant, els tipus de pilar protètic, els tipus d’impressions que cal realitzar, la transferència dels paràmetres oclusius funcionals i estètics… També trien, de manera personalitzada per a cada pacient, els diferents additaments implantològics i realitzen les diferents proves i comprovacions dels components protètics durant el procés de confecció de la pròtesi oral, i aconsegueixen controlar aquest procés en tot moment a fi que les pròtesis estomatològiques acabades compleixin amb els objectius funcionals i estètics marcats en un inici.

- L’alumne tindrà coneixements científics per triar el tipus de material amb el qual estarà confeccionada la rehabilitació que s’ha d’instal·lar en el pacient.

- Els alumnes tindran les eines necessàries per mantenir la seva formació contínua actualitzada. Han de saber adaptar la seva pràctica clínica i el seu equip tecnològic als avanços i les modificacions que es produeixin al llarg de la seva vida professional, que pot ser autònoma i autodirigida.

Continguts

El contingut de l’assignatura és eminentment teòric i multidisciplinari; es comença la planificació dels casos senzills i s’acaba realitzant gradualment la planificació dels que tenen un alt grau de complexitat. L’alumne tracta els casos dels pacients de manera multidisciplinària, interactuant amb els professors i alumnes dels màsters de Periodòncia, Cirurgia, Implantologia, Ortodòncia i Articulació Temporomandibular. A vegades, en casos multidisciplinaris molt complexos, la discussió dels casos es fa en una sessió conjunta de les diferents àrees de la facultat, en què participen els alumnes i els professors dels diferents màsters.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia:

Estudi de casos clínics

Resolució de casos clínics

Aprenentatge orientat a patologies

Aprenentatge dirigit en petits grups


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació d’aquesta matèria es farà mitjançant diferents procediments. L’avaluació contínua serà el principi bàsic que cal aconseguir. Per a això, s’obtindran diferents qualificacions, al llarg dels dos cursos acadèmics, de les activitats formatives. 

En l’activitat formativa MC (mètode del cas per a l’anàlisi i resolució de casos clínics) es faran avaluacions a partir de la participació directa i personal que l’alumne estableixi en el desenvolupament d’aquesta activitat (coneixement de la seva agenda de pacients, ordre i ús correcte de la documentació clínica, aportacions i ajudes a altres companys…). Se’n valoraran els coneixements científics, tècnics i clínics relacionats amb la patologia del pacient (l’ús de la terminologia científica adequada, la capacitat de resolució de problemes en fases diagnòstiques o terapèutiques que potser no estan del tot definides, l’anàlisi adequada de les dades de la història clínica, la sol·licitud i interpretació de les proves d’exploració complementàries adequades…), i la forma en la presentació de l’activitat formativa MC (capacitat de comunicació, expressió oral i corporal, ús de les bases de dades bibliogràfiques i dels recursos informàtics…). Les presentacions dels casos clínics faran en arxius informàtics (tipus Microsoft Office PowerPoint Presentation) i formaran part de la documentació clínica de cada pacient (tractada adequadament segons la llei de protecció de dades dels pacients), i el professorat responsable les podrà consultar en qualsevol moment.
En l’activitat formativa SEM (seminaris) es faran avaluacions a partir de la participació directa i personal en el desenvolupament d’aquesta activitat i es valorarà la capacitat de síntesi i de resolució de problemes en situacions que poden arribar a no ser del tot previsibles. La metodologia en què es realitzin les revisions dels articles científics presentats també la valorarà el professorat responsable de l’activitat formativa. Aquestes revisions es faran en arxius informàtics (tipus Microsoft Office PowerPoint Presentation) i el professorat es farà càrrec de la documentació lliurada. Es duran a terme proves escrites (exàmens) per poder avaluar els coneixements teòrics apresos en el transcurs dels SEM.


Participació directa i personal: 15%
Proves escrites: 20%
Coneixements científics, tècnics, clínics i patològics del pacient: 25%
Forma de la presentació de l’activitat formativa MC: 20%
Metodologia de la revisió de la literatura científica: 20%

Bibliografia i recursos

Michael Cohen; Interdisciplinary Treatment Planning, Volume I: Principles, Design, Implementation

Rafi Romano; The Art of Treatment Planning: Dental and Medical Approaches to the Face and Smile

Rafi Romano; The Art of the Smile: Integrating Prosthodontics, Orthodontics, Periodontics, Dental Technology, and Plastic Surgery in Esthetic Dental Treatment

Rafi Romano; The Art of Detailing: Philosophical Foundations

Michael Cohen; Interdisciplinary Treatment Planning, Volume II: Comprehensive Case Studies

 

Fradeani M. “Rehabilitación estética en prótesis fija- Anàlisis estético- Volumen 1. Quintessence Books