Universitat Internacional de Catalunya

Toxicologia

Toxicologia
3
13505
3
Segon semestre
OB
BASES DE LA PATOLOGIA
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Les preguntes es resoldran abans o després de la classe, durant les sessions de videoconferència o amb cita prèvia. Es pot contactar en qualsevol moment per correu electrònic amb els professors responsables de l'assignatura, abistue@uic.es (coordinador) o agargallo@uic.es.

Presentació

Les agressions toxicològiques afecten la nostra vida quotidiana. El fum de segona mà, els pesticides, les aigües residuals en l’aigua potable, els tòxics potencialment presents en aliments i les fitotoxines són només algunes de les amenaces per a la salut a les quals estan exposats els éssers humans. Al llarg dels segles, els toxicòlegs s’han compromès amb altres disciplines científiques i culturals proporcionant informació que ha modelat i guiat a la societat. Històricament coneguda com “la ciència dels verins”, la toxicologia ha evolucionat fins a convertir-se en una disciplina en si mateixa. La ciència toxicològica moderna compta amb un marc conceptual dedicat, al mateix temps que es basa en els avanços en biologia, química, medicina i farmacologia.

Requisits previs

No es requereix cap requisit; no obstant això, s’aconsella el coneixement dels conceptes de química, bioquímica, biologia cel·lular i molecular, genètica i anatomia dels mòduls anteriors.

Objectius

Aquest curs familiaritza l’alumnat amb els principis contemporanis de la toxicologia, inclosos els riscos toxicològics, les seves fonts i la rellevància en l’àmbit clínic i nutricional. El seu objectiu és proporcionar una visió de la toxicologia i ecotoxicologia bàsiques, inclosa la forma en què els organismes absorbeixen, distribueixen, biotransformen i excreten les substàncies tòxiques, com reaccionen les substàncies tòxiques amb les biomolècules i les conseqüències posteriors per a l’organisme. i habilitats de comunicació a més d’adquirir coneixements de principis bàsics i aspectes específics de la toxicologia.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB01 - Que els estudiants hagin demostrat que posseeixen i comprenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i s’acostuma a trobar en un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
  • CB03 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  • CB04 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • CE12 - Tenir una visió integral dels mecanismes a escala bioquímica, molecular i cel·lular mitjançant els quals els tòxics afecten la salut de l'ésser humà.
  • CG02 - Reconèixer els aspectes que regeixen l'estat patològic i les seves implicacions en l’àmbit clínic i diagnòstic.
  • CG11 - Reconèixer conceptes bàsics de diferents àmbits vinculats a les ciències biomèdiques.
  • CT01 - Desenvolupar la capacitat d'organització i planificació adequades al moment.
  • CT02 - Desenvolupar la capacitat per a la resolució de problemes.
  • CT03 - Desenvolupar la capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • CT04 - Interpretar resultats experimentals i identificar elements consistents i inconsistents.
  • CT05 - Fer servir internet com a mitjà de comunicació i com a font d'informació.
  • CT06 - Saber comunicar, fer presentacions i redactar treballs científics.
  • CT07 - Ser capaç de treballar en equip.
  • CT08 - Raonar i avaluar les situacions i resultats des d'un punt de vista crític i constructiu.
  • CT09 - Tenir la capacitat de desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals.
  • CT10 - Ser capaç de dur a terme un aprenentatge autònom.
  • CT11 - Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica.
  • CT12 - Aplicar el mètode científic.
  • CT13 - Reconèixer els aspectes generals i específics relacionats amb el camp de la nutrició i envelliment.
  • CT14 - Respectar els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar el curs, l’alumnat ha de:

- Ser capaç de relacionar la naturalesa i els mecanismes d’acció dels productes químics amb els seus efectes i manifestacions en l’ésser humà.

- Tenir un coneixement complet de les fonts, els nivells i els mecanismes d’acció de les substàncies tòxiques, inclosa l’exposició, l’absorció, el metabolisme, la distribució i l’excreció de substàncies tòxiques.

- Tenir un coneixement profund dels efectes de les substàncies tòxiques en els nivells moleculars i cel·lulars, en la salut individual i en les poblacions i les comunitats naturals, inclòs l’ús de biomarcadors.

- Ser capaç d’analitzar i interpretar conjunts de dades complexes en la recerca toxicològica, així com formular hipòtesis, recopilar i avaluar críticament dades toxicològiques.

- Comprendre, avaluar críticament i saber utilitzar fonts d’informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar informació científica i assistencial.

- Desenvolupar el pensament crític, la creativitat i l’escepticisme constructiu amb un enfocament en la recerca dins la pràctica professional.

Continguts

1. Introducció a la toxicologia

Introducció a la toxicologia, principis bàsics de toxicologia

2. Substàncies tòxiques

Contaminants industrials

Pesticides

Toxines presents en vegetals, animals i fongs

3. Fases de la toxicitat: de l'exposició als efectes

Toxicologia ambiental

Toxicocinètica

Toxicodinàmica

4. Avaluació de la toxicitat

Toxicologia analítica

Toxicologia experimental, mètodes per determinar toxicitat

Avaluació del risc toxicològic. Toxicologia quantitativa. Dosi-Resposta

Toxicologia alimentària

5. Toxicologia mèdica

Diagnòstic

Tractament de les intoxicacions

Antídots

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals: presentació de 50 minuts d’un tema teòric a càrrec del professorat.

Casos clínics o mètodes del cas (MC): aproximació a una situació real o imaginària. L’alumnat treballa les preguntes formulades en petits grups o en interacció activa amb el professorat i es discuteixen les respostes. El professorat intervé activament i, si cal, contribueix a nous coneixements.

Educació virtual (VEU): material en línia que l’alumnat pot consultar des de qualsevol ordinador, a qualsevol hora, i que contribuirà a l’autoaprenentatge de conceptes relacionats amb l’assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Primera convocatòria:

Examen parcial: 20%

Examen final: 60 %

Mètodes del cas: 20 %

Segona convocatòria i posteriors: es guardarà la nota, però si ho vol l’alumnat pot repetir l’assistència a les diferents metodologies i obtenir una nova nota.

Per poder fer mitjana, has d’obtenir una qualificació mínima de 5 en l’examen final.

L’assistència als mètodes del cas és obligatòria. La no assistència per motius no justificats restarà 0,25 punts a la nota final de l'assignatura.

Els exàmens seran d’opció múltiple amb quatre opcions de resposta, calculant +1 per a respostes correctes i -0,33 per a respostes incorrectes.

Bibliografia i recursos


Material presentat i proporcionat a classe.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 28/05/2025 A01 18:00h
  • E2 01/07/2025 I3 18:00h