Universitat Internacional de Catalunya
Bioestadística
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
Dr. David Blanco
Presentació
La Bioestadística dota els fisioterapeutes manuals de la capacitat de comprendre i aplicar certs conceptes i procediments estadístics, així com també interpretar i presentar adequadament els resultats derivats de l'ús d'aquesta disciplina. A més, els permet abordar amb pensament crític qualsevol publicació científica de la seva àrea de coneixement contribuint així al foment d'una pràctica professional basada en l'evidència científica.
Requisits previs
Objectius
- Aprendre conceptes estadístics bàsics relacionats amb la planificació, el desenvolupament i l'anàlisi de dades d'estudi de recerca.
- Calcular de manera rigorosa el nombre de subjectes necessaris per dur a terme un assaig clínic aleatoritzat sobre la base de les característiques d'aquest.
- Analitzar dades de recerca biomèdiques i expressar-ne els resultats mitjançant un llenguatge estadístic apropiat.
- Utilitzar eines informàtiques per a l'anàlisi estadística de dades biomèdiques.
- Elaborar informes científics en què es mostri l'assimilació dels punts anteriorment descrits, així com una actitud crítica i reflexiva en l'anàlisi, la interpretació i la discussió dels resultats d'un estudi de recerca, elaborant conclusions coherents.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
Competències bàsiques i generals:
- CB6: Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o una oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
- CB9: Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenta davant d'un públic especialitzat i no especialitzat d'una manera clara i sense ambigüitats.
- CB10: Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.
- CG6: Que els estudiants demostrin una comprensió i una aplicació analítiques del procés de recerca a l'àrea d'especialització d'OMPT.
- CG7: Que els estudiants adquireixin experiència clínica i compromís professional continuat amb el desenvolupament i la promoció de l'OMPT.
Competències transversals:
- CT3: Comunicar tant de manera oral com escrita amb terminologia científica correcta dins de cadascuna de les àrees despecialització de la fisioteràpia i ciències de la salut, en un context nacional i internacional.
- CT4: Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació de manera eficaç per assegurar una actualització professional permanent i una actuació basada en l'evidència científica.
Competències específiques:
- CE3: Que els estudiants demostrin capacitat per seleccionar les eines i tècniques més adequades en termes de fiabilitat, validesa i precisió diagnòstica per a l'avaluació i el tractament del dolor i la funció del sistema artro-neuromuscular.
- CE7: Que els estudiants siguin capaços d'integrar la pràctica basada en l'evidència, el raonament clínic i la metacognició en els processos de presa de decisions clíniques que permetin establir els objectius terapèutics, les intervencions i les mesures de resultats.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- Calcular de manera apropiada el nombre de subjectes necessaris per dur a terme un assaig clínic aleatoritzat sobre la base de les seves característiques.
- Analitza i interpreta les dades de manera crítica i rigorosa.
- Entén el significat de conceptes estadístics bàsics utilitzats a la literatura biomèdica.
- És capaç d'escollir la tècnica estadística pertinent en relació amb la hipòtesi i el disseny de l'estudi utilitzats.
- Utilitza eines informàtiques per a l'anàlisi estadística de dades biomèdiques.
- Expressa els resultats d‟un estudi de recerca mitjançant un llenguatge estadístic apropiat.
- Elabora informes científics en què es mostri l'assimilació dels punts clau del disseny i l'anàlisi d'un assaig clínic aleatoritzat.
Continguts
- Introducció a conceptes estadístics bàsics d'utilitat en el disseny i l'anàlisi d'un assaig clínic aleatoritzat, com ara els tests de contrast d'hipòtesis, tipus d'error, mida d'efecte o intervals de confiança.
- Càlcul de la mida de la mostra en assaigs clínics aleatoritzats.
- Anàlisi i interpretació de dades en assaigs clínics aleatoritzats.
- Maneig d'eines informàtiques per a l'anàlisi estadística de dades biomèdiques.
- Redacció d'informes científics on es mostrin de manera rigorosa els aspectes clau relatius a l'anàlisi i el disseny d'un assaig clínic aleatoritzat.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
- CT (Classes teòriques): El professor és el que exposa de manera sistemàtica i ordenada la informació corresponent a les diferents matèries i l'alumne hi té un paper principalment de receptor. L'escenari on el professor transmet el coneixement és l'aula i ho fa tot el grup d'alumnes. El format de classe teòrica permet la introducció d‟activitats en grup dins l‟aula i el desenvolupament d‟estratègies que fomenten la participació activa dels alumnes.
- CP (Classes pràctiques): Comprèn qualsevol tipus de pràctica d'aula i/o laboratori (pràctiques entre alumnes, estudi de casos, problemes, activitats a l'aula d'informàtica, cerca d'informació…)
- T (Tutories): Relació personalitzada d'ajuda, on el professor-tutor atén, facilita i orienta un o diversos estudiants en el procés d'ensenyament –aprenentatge.
- AAP (Activitats d'Autoaprenentatge): Aquestes activitats estan pensades perquè l'alumne resolgui problemes per si sol amb l'ajuda del material que se li facilita i la informació de les activitats presencials i/o disponibles a l'entorn virtual on es desenvolupen les matèries on-line.
- EI (Estudi independent de l'alumne): Es tracta d'un procés dirigit a la formació d'un alumne autònom capaç d'aprendre a aprendre; consisteix a desenvolupar habilitats per a l'estudi, establir metes i objectius educatius basats en el reconeixement de les debilitats i fortaleses de l'individu, que respondran a les necessitats i expectatives de cadascú. Implica la possibilitat que cada alumne prengui les seves pròpies decisions en relació amb l'organització del temps i el ritme d'aprenentatge, per això requereix un alt grau de responsabilitat per aprofitar al màxim els recursos. Inclou estudi de continguts relacionats amb les “classes teòriques” i “pràctiques”. (Estudiar exàmens, realització de treballs teòrics individuals i en grup, treball a biblioteca, lectures complementàries, etc.).
- LM (Mètode expositiu / Lliçó Magistral): Transmissió de coneixements i activació de processos cognitius a l'alumne.
- AC (Aprenentatge cooperatiu): Desenvolupament d'aprenentatges actius i significatius de manera cooperativa.
- AI (Aprenentatge invertit): Sistema basat en les noves tecnologies com a eines bàsiques de coneixement fora de l'aula, perquè en arribar a classe els alumnes posin en conjunt les seves idees i impressions donant l'oportunitat als docents de personalitzar la seva instrucció segons les necessitats de cadascun.
- ABP (Aprenentatge basat en problemes): Desenvolupament daprenentatges actius a través de la resolució de problemes.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'assignatura s'avaluarà sobre la base de dues activitats pràctiques.
A cada activitat pràctica s'atorgarà una nota de 0 a 10 en base a una sèrie de requisits que seran exposats als alumnes.
Per poder aprovar l'assignatura, caldrà superar cadascuna de les activitats pràctiques amb una qualificació =/>4 punts i que la nota mitjana d'aquestes sigui =/>5 punts.
Les dates de les tutories i el lliurament d'activitats pràctiques seran les següents:
- Tutoria 1: del 7 de març a l'1 d'abril de 2022
- Lliurament activitat pràctica 1 (Entregable 1): 4 al 10 d'abril de 2022
- Tutoria 2: del 18 d'abril al 6 de maig de 2022.
- Lliurament activitat pràctica 2 (Entregable 2): 9 al 15 de Maig de 2022
S'usarà el sistema de qualificacions segons la legislació vigent. Actualment, segons el RD 1125/2003 del 5 de setembre.
- 0-4,9 Suspens.
- 5,0-6,9 Aprovat.
- 7,0-8,9 Notable.
- 9,0-10 Excel·lent.
La menció de Matrícula d'Honor es pot atorgar als alumnes que hagin obtingut una qualificació igual o superior a 9,0. El seu nombre no podrà ser superior al 5% dels alumnes matriculats en una matèria en el curs acadèmic corresponent, llevat que el nombre d'alumnes matriculats sigui inferior a 20, cas en què es podrà concedir una sola Matrícula d'Honor.
Bibliografia i recursos
- Christley R. M. (2010). Power and Error: Increased Risk of False Positive Results in Underpowered Studies. The Open Epidemiology Journal, 3: 16-19.
- Pye et al. (2016). When is enough, enough? Understanding and solving your sample size problems in health services research. BMC Research Notes, 9:90.
- Cook JA et al. (2018). DELTA guidance on choosing the target difference and undertaking and reporting the sample size calculation for a randomised controlled trial. BMJ, 363:k3750
- Cobo et al. (2007). Bioestadística para no estadísticos. Barcelona: Masson.
- Schulz KF, Altman DG, Moher D, for the CONSORT Group (2010). CONSORT 2010 Statement: updated guidelines for reporting parallel group randomised trials. BMJ ;340:c332.
- Chan A-W et al (2013). SPIRIT 2013 Explanation and Elaboration: Guidance for protocols of clinical trials. BMJ;346:e7586.
- Institut Municipal d'Investigació Mèdica, Barcelona, Spain. Calculadora de Grandària Mostral GRANMO, Versió 7.12 [cited 2021 May 4]. Available from: https://www.imim.cat/ofertadeserveis/software-public/granmo