Universitat Internacional de Catalunya
Cures des de l'Inici de la Vida Fins a l'Adolescència
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
Contacte via e-mail amb els professors.
Cristina Naqui cristinaqui@uic.es
Ramón Mir rmir@uic.es
Presentació
La matèria de Cures des de l’Inici de la Vida fins a l’Adolescència es basa en la identificació de les etapes i les cures en la maternitat per facilitar l’adaptació de la dona i del nounat a les noves demandes i prevenir les complicacions. Es tracta de conèixer les etapes, manifestacions i cures del nounat, de l’infant i de l’adolescent derivades dels problemes de salut més freqüents, i aplicar-hi el procés d’atenció d’infermeria i els procediments adequats; seleccionar intervencions per al nen sa i malalt, així com les derivades del diagnòstic i tractament; educar per a la salut els pares i tutors i educar per a la salut els nens i adolescents, i conèixer les intervencions de prevenció primària, secundària i terciària de la infància a l’adolescència, així com els programes de salut (el programa del nen sa, el programa d’educació per a la salut a l’escola, etc.).
Requisits previs
-
- Haver cursat primer i segon.
- Tenir coneixements d’anatomia i fisiologia ginecològica i pediàtrica.
Normes que regeixen el curs:
- Presència i participació
- Exàmens i activitats avaluables
- Integritat i honestedat en el treball de l’alumne (per exemple, el plagi)
- Referència a elements clau del calendari institucional
Objectius
Objectius generals:
- Desenvolupar les habilitats cognitives, psicomotrius i de relació per proporcionar cures d’infermeria adients i promoure l’autonomia i el manteniment de la salut, la prevenció de la malaltia i el benestar del pacient, la seva família i la comunitat.
- Conèixer les malalties més comunes de la dona durant la seva etapa reproductiva i de l’infant des de l’inici de la vida fins a l’adolescència.
- Integrar el coneixement específic de la salut-malaltia en el concepte holístic de la persona.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 10. B - Protegir la salut i el benestar de les persones i dels grups atesos, i garantir-ne la seguretat.
- 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
- 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
- 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
- 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
- 2. E - Planificar i facilitar cures infermeres a les persones o grups, tenint en compte els resultats obtinguts en salut i l'avaluació del seu impacte, a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els quatre processos a través dels quals es diagnostica, es tracta o es té cura d'un problema de salut.
- 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i principis teòrics i metodològics de la infermeria.
- 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
- 5. G - Dissenyar sistemes de cures dirigits a les persones o grups, avaluar-ne l'impacte i establir les modificacions oportunes.
- 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
- 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
- 8. B - Promoure i respectar el dret a la participació, informació, autonomia i el consentiment informat en la presa de decisions de les persones ateses d'acord amb la manera en què viuen el seu procés de salut-malaltia.
- 9. E - Fomentar estils de vida saludables i l'autocura, i el manteniment de conductes preventives i terapèutiques.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
En finalitzar la matèria de Cures des de l’Inici de la Vida fins a l’Adolescència, l’alumne serà capaç de:
- Descriure les característiques de les diferents etapes del cicle reproductiu de la dona.
- Reconèixer les necessitats i alteracions que poden sorgir en les diferents etapes del cicle reproductiu de la dona.
- Planificar, executar i avaluar una atenció d’infermeria integral, en cadascuna de les etapes del cicle reproductiu de la dona.
- Descriure el procés de la maternitat i identificar-hi les necessitats de la dona en el curs normal del seu embaràs i part, així com les alteracions que es puguin presentar.
- Conèixer les característiques del nounat i saber interpretar la valoració del nounat per sistemes.
- Conèixer les característiques del desenvolupament físic i psicomotor del nen sa.
- Conèixer els beneficis de la lactància materna i adquirir els coneixements necessaris per poder ajudar les mares durant el procés de la lactància i poder resoldre els dubtes que puguin tenir sobre aquest aspecte.
- Conèixer les bases de l’atenció del nen sa en l’alimentació, els cribratges i la prevenció de malalties.
- Saber valorar i atendre els infants que estan en una situació de malaltia.
- Conèixer les bases de les cures infermeres en relació amb l’edat i la patologia de cada nen.
- Conèixer i saber practicar els principals procediments en infermeria pediàtrica i saber administrar fàrmacs (càlcul de la dosi, perfusions, velocitat de l’administració, etc.).
- Conèixer les immunitzacions preventives, els mètodes de cribratge i la quimioprofilaxi en la població infantil.
- Saber actuar davant d’un grup familiar impartint educació sanitària i indicant correctament les accions preventives adequades per a l’individu.
- Conèixer els objectius principals de les accions preventives que s’han de dur a terme.
- Identificar els problemes de salut prevalents en la comunitat i les seves activitats preventives.
- Identificar els grups de risc.
- Adquirir els coneixements necessaris per donar una educació sanitària de qualitat.
- Aplicar els coneixements en prevenció desenvolupant programes d’educació sanitària i promoció de la salut a l’escola.
Continguts
Anatomia i fisiologia femenines
Terminologies obstètriques i ginecològiques
Programa sanitari d’atenció a la dona
Evolució biològica de la dona
Pubertat
Edat reproductiva
Climateri i menopausa
Trastorns ginecològics
Anamnesi
Exploració general
Consulta ginecològica
Cures d’infermeria en cirurgia ginecològica
Educació sanitària en el preoperatori, perioperatori i postoperatori
Embaràs, part i puerperi normals i complicats
El nounat
Lactància materna
Cadena epidemiològica
Gammaglobulines
Atenció d’infermeria a les patologies neonatals més freqüents
Atenció d’infermeria a les patologies pediàtriques més freqüents (malalties respiratòries, tracte urinari i digestiu, malalties pediàtriques transmissibles, malalties cardíaques, etc.)
Medicació en pediàtrica
Atenció d’infermeria a les intervencions quirúrgiques pediàtriques.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
L’assignatura de Cures des de l’Inici de la Vida fins a l’Adolescència desenvolupa un mètode d’ensenyament/aprenentatge mixt amb la intenció d’impulsar, tutelar i avaluar un aprenentatge continuat i participatiu de l’alumne amb les hores del seu treball actiu durant les classes presencials i també amb les TIC en les classes virtuals.
El motiu d’aquesta modalitat mixta és combinar la presentació i explicació de tots els temes per part del professor amb la possibilitat de l’alumne d’aprofundir en els temes gràcies a metodologies que l’ajudin a interioritzar i fer seu el contingut.
Per poder desenvolupar aquest mètode, cal destacar que tant el docent com l’alumne hauran de superar alguns reptes, ja que tots dos hauran d’incorporar en el seu horari de treball, no només les hores i el calendari de les sessions presencials, sinó també les hores de treball virtual. Per descomptat, el treball virtual no s’haurà de fer en una hora concreta, però sí que es recomana a l’alumne i al professor que es marquin una hora (que podran canviar si sorgeixen imprevistos). Així mateix, hauran de presentar el seu treball sempre en un termini màxim d’una setmana, com es pot veure en el cronograma.
Per desenvolupar aquesta assignatura, es disposa del suport institucional mitjançant la plataforma Moodle, la tutoria docent a classe i espais físics i aules adequats.
Metodologia, activitats formatives i relació amb la càrrega d’ECTS
L’assignatura es desenvoluparà a través de sessions teòriques (classes magistrals), sessions pràctiques i aprenentatge virtual guiat i autònom.
En aquesta matèria, cada ECTS equival a 10 hores, en les quals el docent té un paper presencial. Aquesta intervenció del docent es farà mitjançant la classe magistral, en què el professor exposarà les idees principals i fomentarà la participació i el discurs. El contingut de les classes magistrals consistirà en el desenvolupament dels temes i conceptes principals de l’assignatura, que es detallen en el temari. Pel que fa a les classes pràctiques, s’utilitzarà la metodologia de casos i exercicis, des de la perspectiva comunitària i clínica, mitjançant treballs cooperatius i individuals, en què es fomentarà el treball entre iguals, i s’acompanyarà l’alumne en el procés d’aprenentatge, orientant-lo, aconsellant-lo i assessorant-lo.
Les hores presencials corresponents als 7 ECTS es distribueixen, aproximadament, de la manera següent:
- 41 hores de classes magistrals amb activitats dirigides
- 29 hores de treball cooperatiu, autònom i dirigit, amb el suport de la plataforma Moodle.
En el treball autònom i cooperatiu, l’alumne aprendrà a resoldre problemes en grup i pel seu compte, amb el material que se li ofereix i la informació que rep en les classes presencials, a més de la tutorització del professorat. Es reserven unes hores per elaborar treballs, fer exercicis i casos grupals, tot això per arribar a assolir els coneixements desitjats.
A part d’aquestes hores presencials, les diferents metodologies docents fan necessari que l’alumne dediqui temps fora de l’aula a preparar tasques i aprofundir en temes teòrics i pràctics (58 % per a la classe magistral i 42 % per a la participació autònoma i cooperativa).
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Avaluació contínua amb un mètode mixt (diferents sistemes d’avaluació) a partir de diferents activitats, que es descriuen a continuació:
ACTIVITAT 1. LECTURA CRÍTICA (LC)
Es preveu una dedicació per part de l’alumne de dues hores per a cada lectura crítica.
ACTIVITAT 2. Exercici de càlcul de medicació de la part de ginecologia (EJCM)
S’ha de fer de manera individual. L’exercici es penjarà (carpeta específica del Moodle) cinc dies abans de la data de lliurament.
Es preveu que l’alumne dediqui 30 minuts a resoldre’l.
ACTIVITAT 3. Vídeo. Grups de 5 o 6 persones (V)
Vídeo de casos. Resolució de casos clínics o atenció primària (maternoinfantil). A partir de casos que facilitin els professors, es formaran grups de 5 o 6 persones (els grups es faran seguint la metodologia d’altres assignatures). Aquests casos s’assignaran a l’atzar (un membre del grup extraurà el cas d’una capsa o de qualsevol altre recipient). Seguint el guió que proposin els professors, els grups hauran de fer un joc de rol en un entorn de simulació (LBS) i filmar-lo. Aquesta filmació es penjarà en un espai que assignaran els professors al Moodle o al Drive. El feedback dels vídeos es farà segons la proposta de calendari que facin els docents i de manera conjunta entre els professors i els alumnes. L’avaluació és posterior i la faran conjuntament els professors de l’assignatura seguint una graella predissenyada (competències). S’obrirà un calendari de reserves de LBS per filmar el cas mentre duri l’assignatura.
Els casos han de ser curts, concrets i tots els rols dels participants han d’estar definits. La durada de la filmació no pot superar els 10 minuts i ha de durar, com a mínim, 5 minuts.
Cada alumne haurà d’avaluar els seus companys del grup del treball (un cop s’hagi entregat el vídeo i mitjançant un qüestionari en línia). Aquesta nota comptarà un 5 % del total del treball.
Es distribuiran els casos i s’assignaran els grups els primers dies de classe. L’activitat s’haurà d’entregar un cop s’acabin les classes, tenint en compte el calendari de planificació de l’assignatura (Moodle). El professorat proposarà i publicarà la data de la presentació (feedback) mentre s’estigui impartint l’assignatura.
ACTIVITAT 4. QÜESTIONARI DE CONEIXEMENTS PREVIS AL MOODLE (Q)
Qüestionari en línia sobre coneixements ja adquirits de la matèria en el curs anterior (assignatures de patologia) i que cal mantenir actualitzats per al bon seguiment dels temes. La dedicació que es preveu per part de l’alumne és de 15 a 20.
ACTIVITAT 5. AVALUACIÓ DE CÀLCUL DE MEDICACIÓ PEDIÀTRICA (ACMP)
La prova de càlcul de medicació es farà a l’aula el dia que es concreti en el calendari de planificació (Moodle). Aquesta prova constarà d’exercicis que ja s’hauran practicat a l’aula i s’haurà de fer de manera autònoma (càlcul de volum, velocitat de les infusions / ions, càlcul de dosis, reconstitució i dissolució). El temps per fer-la serà d’una hora aproximadament.
ACTIVITAT 6. AVALUACIÓ DE CONCEPTES DE PEDIATRIA MITJANÇANT UN EXAMEN ESCRIT (EVCP)
Tipus test, amb opció a alguna pregunta curta.
ACTIVITAT 7. AVALUACIÓ DE CONCEPTES DE CURES D’INFERMERIA DE GINECOLOGIA I OBSTETRÍCIA MITJANÇANT UN EXAMEN ESCRIT (EVCM)
Tipus test, amb opció d’alguna pregunta curta.
Segons les diferents metodologies avaluadores, el valor percentual de cada sistema avaluador és:
- Proves escrites (activitats 5, 6 i 7): 60 %
- Treballs escrits i exposicions orals (activitat 3): 25 %
- Aprenentatge autònom (activitats 1 ,2 i 4): 15 %
AVALUACIÓ DE LA PRIMERA CONVOCATÒRIA
La descripció pràctica d’aquesta avaluació es distribueix i es concreta en les tasques següents amb el seu tant per cent corresponent de càrrega avaluadora:
- Activitat 1 (lectura crítica) = 5 %
- Activitat 2 (exercici de càlcul de medicació de ginecologia) = 5 %
- Activitat 3 (vídeo) = 25 %
- Activitat 4 (qüestionari) = 5 %
- Activitat 5 (avaluació de càlcul de medicació pediàtrica = 15 %
- Activitat 6 (conceptes de pediatria = 20 %
- Activitat 7 (conceptes de ginecologia i obstetrícia = 25 %
De manera general, podem dir que hi ha dos blocs d’activitats: test de coneixement / càlcul medicació + exercicis / vídeo grupal
Totes les activitats són obligatòries. Si les activitats 5, 6 i 7 (tests de coneixements / càlcul de pediatria) no se superen amb un 5 cadascuna, no fan mitjana amb la resta d’activitats i s’han de recuperar fent un examen en la segona convocatòria. Es manté la nota de les activitats aprovades per a la segona convocatòria i s’hauran de recuperar les parts suspeses segons les normes que s’especifiquen en l’apartat “Avaluació de la segona convocatòria”.
Les dues parts de l’avaluació contínua (els exàmens i la resta de les tasques) han d’estar aprovades per fer mitjana.
AVALUACIÓ DE LA SEGONA CONVOCATÒRIA
S’hauran de recuperar (en la segona convocatòria) les activitats que s’hagin suspès segons els criteris i la ponderació que s’estableixen a continuació:
- Si s’ha suspès alguna de les activitats 5, 6 i 7, s’haurà de recuperar fent un examen escrit de la manera següent:
- Examen del contingut teòric segons la part que s’hagi suspès (part 6 i/o 7): coneixements de ginecologia i pediatria. En aquesta part, es farà un examen amb el contingut d’una part o de les dues, segons l’activitat que s’hagi de recuperar.
- Càlcul de pediatria (part 5): examen de càlcul com el de la primera convocatòria.
- Aquests exàmens tenen una ponderació del 55 % sobre la nota total de l’assignatura per a aquesta convocatòria en cas de tenir-los aprovats com a mínim amb un 5.
- Si no se supera l’assignatura perquè s’han suspès o no s’han fet els qüestionaris 1, 2 i 4, es podran repetir i s’obtindrà una nota màxima de 5 en cas que es facin correctament.
- Si no se supera l’assignatura perquè s’ha suspès o no s’ha fet l’activitat 3 (vídeo), es podrà recuperar amb una defensa oral d’un cas davant d’un tribunal, que s’haurà de fer de manera individual.
- La ponderació d’aquestes tasques (1, 2, 3 i 4) en la segona convocatòria és del 45 % sobre la nota total de l’assignatura.
Les dues parts de l’avaluació contínua (els exàmens i la resta de les tasques) han d’estar aprovades per fer mitjana.
NO ES PODEN RECUPERAR LES TASQUES PER TENIR MÉS NOTA DE L’ASSIGNATURA.
No es concediran matrícules d’honor en la segona convocatòria.
TERCERA CONVOCATÒRIA I POSTERIORS (CINQUENA I SISENA SI ES CONCEDEIXEN)
Se segueix el mateix sistema d’avaluació que en la primera i en la segona convocatòria. Abans de matricular-se en noves assignatures, l’alumne haurà de comprovar la seva compatibilitat. L’activitat del vídeo grupal, en cas d’haver-se fet i d’haver-se aprovat sense incidències en la convocatòria anterior, se substituirà per les altres activitats i es repartirà el seu tant per cent entre aquestes, ja que és una activitat presencial i pot ser difícil dur-la a terme amb grups de cursos diferents. En aquest cas, l’avaluació quedarà distribuïda de la manera següent:
- Activitat 1 (lectura crítica) = 5 %
- Activitat 2 (exercici de càlcul de medicació de ginecologia) = 10 %
- Activitat 4 (qüestionari) = 5 %
- Activitat 5 (càlcul de pediatria) = 20 %
- Activitat 6 (conceptes de pediatria) = 25 %
- Activitat 7 (conceptes de ginecologia) = 35 %
Procediment per l’assignació de matricules d’honor (MH)
- El criteri per a assignar les Matrícules d'Honor (MH) és a partir de l'excel·lent (9.0).
- L'assignació és únicament del professor i no té l'obligació de donar-la, encara que l'alumne hagi obtingut una nota per sobre del 9.0.
- En cas que el professor decideixi atorgar MH, no tindrà en compte la nota numèrica i la més alta, sinó que es valoraran altres factors. La MH no ha de correspondre amb la puntuació numèrica més elevada.
Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)
- Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
- En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.
Bibliografia i recursos
Els recursos d'aprenentatge d'aquesta matèria estan distribuïts i classificats en el cronograma de l'assignatura segons aquesta agrupació:
- Classe Magistral : 58,5%
- Mètode del cas : 18,5%
- Exercicis: 9,5%
- Aprenentatge cooperatiu :13,5%
Període d'avaluació
- E1 26/01/2024 12:00h
- R1 06/02/2024 12:00h
- E2 08/07/2024 12:00h
- R2 18/07/2024 12:00h
Material didàctic
- Asociación Española Enfermería Pediátrica
- Associació española de pediatria (protocols))
- Cuidados Neonatales Individualizados y centrados en el desarrollo
- Enfermería en Cuidados Críticos y Neonatales
- European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatoogy and Nutrition
- Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica
- Sociedad española de pediatría extrahospitalaria y atención primaria